Home » Știri » Știri externe » Ce este legea de împrumut și închiriere, promulgată în cel de-al doilea război mondial. Biden o reactivează pentru Ucraina

Ce este legea de împrumut și închiriere, promulgată în cel de-al doilea război mondial. Biden o reactivează pentru Ucraina

Alexandru Cazacu / 10.05.2022, 14:26
Ce este legea de împrumut și închiriere, promulgată în cel de-al doilea război mondial. Biden o reactivează pentru Ucraina

Nu cu mult timp în urmă, președintele Statelor Unite a semnat, în fața jurnaliștilor, legea care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina. În acest fel, Joe Biden a reactivat un dispozitiv ce datează de pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP. Hai să vedem ce este legea de împrumut și închiriere, reactivată de președintele american.

Ce este legea de împrumut și închiriere

Înainte de toate, trebuie să menționăm faptul că, legea de împrumut și închiriere („Lend-Lease Act” în limba engleză) este un sistem prin care Statele Unite și-au ajutat aliații din cel de-al Doilea Război Mondial cu echipamente militare, cum ar fi muniții, tancuri, avioane și mașini de război, dar și cu alimente și alte materii prime.

În iunie 1940, președintele american Franklin D. Roosevelt a angajat SUA să ajute material oponenții fascismului, dar, în conformitate cu legislația americană de atunci, Regatul Unit a trebuit să plătească pentru achizițiile sale tot mai mari de arme din Statele Unite cu numerar. Până în vara anului 1940, prim-ministru britanic, Winston Churchill, avertiza că țara sa nu mai poate plăti în numerar pentru materiale de război.

Promulgată în cel de-al doilea război mondial

Pentru a remedia această situație, Roosevelt a propus conceptul de împrumut-închiriere, iar Congresul SUA a adoptat „legea de împrumut și închiriere”, în martie 1941. Astfel, președintele avea autoritatea de a ajuta orice țară a cărei apărare era considerată vitală pentru apărarea Statelor Unite. De asemenea, președintele putea să accepte rambursarea „în natură sau proprietate, sau orice alt beneficiu direct sau indirect pe care președintele îl consideră satisfăcător.

Deși legea fusese autorizată inițial într-un efort de a ajuta Marea Britanie, de ajutoare au beneficiat și țări precum China și Uniunea Sovietică. Principalii beneficiari au fost Marea Britanie și Uniunea Sovietică, însă până la sfârșitul războiului, peste 40 de țări primiseră un astfel de ajutor de împrumut-închiriere, potrivit britannica.com.

Președintele Biden o reactivează pentru Ucraina

Luni, președintele SUA a semnat „Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022”, care se bazează pe programul menționat mai sus, în care SUA acorda ajutor Europei pentru a rezista forțelor militare naziste. Potrivit presei internaționale, actul semnat de președinte a fost susținut de majoritatea membrilor Congresului SUA, cu excepția a zece membri ai Camerei Reprezentanților, care au votat împotrivă.

„Ucrainenii luptă pentru viața lor în fiecare zi”, a declarat din Biroul Oval președintele Biden, adăugând: „Această luptă costă mult, dar a ceda în fața agresiunii ar fi și mai costisitor”.

Ce este legea de împrumut și închiriere, reactivată de Biden pentru Ucraina
Ce este legea de împrumut și închiriere, reactivată de Biden pentru Ucraina

Ajutoare pentru Ucraina de aproximativ 3,8 miliarde de dolari

Totodată, executivul Statelor Unite a ținut să precizeze că legea respectivă a fost promulgată în aceeași zi în care Rusia aniversa victoria din 1945 împotriva Germaniei naziste, adică 9 mai.

”Semnez un proiect de lege care oferă un alt instrument important în eforturile noastre de a sprijini guvernul Ucrainei și poporul ucrainean în lupta lor pentru a-și apăra țara și democrația împotriva războiului brutal al lui Putin”, a spus președintele Biden.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, administrația Biden a oferit ucrainenilor ajutoare militare în valoare de circa 3,8 miliarde de dolari. Conform AFP, doar tranșa precedentă a fost în valoare de 800 de milioane de dolari americani.