Home » Când, unde, cum » Ce să pui sub pernă de Sânziene, ca să-ți visezi ursitul. Obiectul e la îndemâna oricui

Ce să pui sub pernă de Sânziene, ca să-ți visezi ursitul. Obiectul e la îndemâna oricui

Manolică Anca / 23.06.2021, 15:14
Ce să pui sub pernă de Sânziene, ca să-ți visezi ursitul. Obiectul e la îndemâna oricui

Sânzienele reprezintă o sărbătoare populară care se celebrează în fiecare an pe 24 iunie, odată cu sărbătoarea creştină a Naşterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Iată ce să pui sub pernă în noaptea de Sânziene, ca să-ți visezi ursitul.

Ce este sărbătoarea Sânzienelor

În ziua de 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În tradiția românească, tot în această zi sunt și Sânzienele, nume specific zonelor din Ardeal, în timp ce în Muntenia și Oltenia este întâlnită sub numele de Drăgaica. Aceasta este singura sărbătoare păgână acceptată și de Biserică.

Din punct de vedere calendaristic, Sânzienele marchează apropierea mijlocului verii și reprezintă momentul de cotitură al verii către iarnă, finalul muncilor agricole și pregătirea de strângerea recoltei. Tot legat de această sărbătoare, avem și cunoscutele floricele galbene de pe câmp, denumite Sânziene. Acestea înfloresc cel mai mult, an de an, în noaptea de 24 iunie.

Potrivit credinţelor populare, în noaptea de 23 spre 24 iunie, cerurile se deschid, iar Sânzienele sau Drăgaicele, apar în cete. Personajele mitice nocturne cântă şi dansează, de regulă, în jurul unui foc, înzestrează plantele cu puteri vindecătoare, împart rod pământului şi femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, vindecă bolile şi suferinţele oamenilor, apără holdele de grindină şi de vijelii. Sânzienele sunt niște făpturi imaginare (nu se știe, cu certitudine, dacă au existat vreodată cu adevărat), niște femei chipeșe, a căror frumusețe poate năuci orice om.

Flori de sânziene
Flori de sânziene

Ce să pui sub pernă de Sânziene, ca să-ți visezi ursitul

Dacă ielele sunt asociate mai degrabă cu lucrurile rele, neprevăzute, sânzienele sunt zânele care aduc de pace, armonie, iubire şi multă bunătate, având efecte benefice asupra tuturor viețuitoarelor. Încă din cele mai vechi timpuri, fetele tinere așteptau cu nerăbdare această sărbătoare. Ce să pui sub pernă de Sânziene? Obiceiul este ca ele să adune flori de sânziene pe care le pun sub pernă în noaptea dinainte, pentru a îşi visa alesul.

În popor, această floare are nenumărate proprietăţi magice. Din spice de grâu și flori de sânziene, fetele tinere împletesc cununi, pe care le poartă pe cap la ceremonia numită Jocul Drăgaicei. Aceste cununi se țin până în anul următor, agăţate la uşa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porţilor sau pe crucile mormintelor, cu scopul de a apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele rele și de stihiile naturii: grindină, inundaţie sau furtună.

De asemenea, în unele părți, aceste cununi de flori se lasă în noaptea de 23 spre 24 iunie în grădină. Dacă în următoarea dimineață sunt pline de rouă, este semn de măritiș. În alte părți, cununile de flori se aruncă peste casă sau peste șură şi, în funcţie dacă rămân sau nu pe acoperiş, anul care vine va fi bun sau rău, tinerii se vor căsători cu persoana iubită sau nu, recolta va fi bună sau proastă, oamenii vor avea noroc sau ghinion, vor fi sănătoşi sau bolnavi.