Home » Life & Style » Solstițiul de vară, obiceiuri și tradiții de Sânziene

Solstițiul de vară, obiceiuri și tradiții de Sânziene

Astrolog D. Mădă / 08.06.2021, 16:16
Solstițiul de vară, obiceiuri și tradiții de Sânziene

Vara calendaristică ne-a sosit în prag, aducând cu ea timp… de purtat hainele fabricate de producători locali, cu țesături lejere și linii care ni se potrivesc morfologiei corpului. Mai vine cu timp de a savura fructe proaspete, mâncăruri delicioase din plante de sezon cum numai prin bucătăria românească întâlnim (vezi mâncăruri de urzici sau spanac, nectar pur pentru corp).

Solstițiul de vară 2021

Și, poate cel mai important, vara ne aduce timp să consolidăm rutina/sistemul de pe urma căruia să simțim că avansăm cu planurile noastre. Detaliile sunt în funcție de fiecare: poate vrem să fim mai sârguincioși cu sportul zilnic, sau să ne dedicăm unui hobby anume.

Poate încă mai căutăm timp să integrăm anumite schimbări care tot așteaptă să se întâmple. Oricare ar fi situația, vara cu zilele sale lungi ne oferă spațiu de a da formă și culoare planurilor noastre, poate chiar generate sub clar de lună plină.

Soarele va ocupa cel mai înalt punct de pe cer pe 21 Iunie când sub denumirea de solstițiu de vară marchează cea mai lungă zi din an (raportată la numărul orelor de lumină), cel puțin pentru locuitorii planetei aflați în emisfera Nordică, iar din punct de vedere astral Soarele intra în semnul Rac (sezonul Racului – 21 Iunie – 22 Iulie).

Solstițiul de vară 2021
Solstițiul de vară 2021

Vizual, din punctul în care Soarele ajunge să fie văzut pe cer se crează impresia că acesta se odihnește pentru puțin timp. Această aparentă oprire i-a determinat pe vorbitorii limbii latine să definească momentul prin compunerea cuvintelor sol (soare) și stitium (a sta nemișcat).

Interesant este de observat faptul că asociem Soarele cu mișcarea, el parcurgând un traseu în fiecare zi, la răsărit și la apus fiind un pictor desăvârșit. Însă în realitate, artistul care reunește pe șevalet toate aceste peisaje celeste este Pământul prin rotirea sa în jurul propriului ax, cât și prin veșmântul atmosferic pe care îl poartă.

Dacă privim către lucrurile pe care le-am realizat până acum, înțelegem că ele sunt rezultatul mișcării noastre în jurul propriului ax (dat fie de intuiție, inspirație, ce ne propunem să realizăm, cum reușim să fim, și toate împreună).

Noaptea de Sânziene și Luna Plină în Capricorn

În Noaptea de Sânziene de Mircea Eliade, autorul vorbește despre sărbătoarea românească din 24 iunie, când popular se spune că “se deschid cerurile”. Anul acesta sărbătoare este nuanțată și de o frumoasă Lună Plină în Capricorn.

Acest eveniment astral este o invitație de a culege roadele semințelor (intenții) plantate în urmă cu 6 luni de zile (13.01.2021), moment când avea loc Luna Nouă în același semn.
Voi reveni cu mai multe detalii într-un articol dedicat.

Făcând referire la magia nopții autorul amintește că „S-ar putea întâmpla fel de fel de miracole. Dar trebuie să te învețe cineva cum să le privești, ca să știi că sunt miracole. Altminteri, nici măcar nu le vezi. Treci pe lângă ele și nu știi că sunt miracole.”

Noaptea de Sânziene
Noaptea de Sânziene

Dacă ma gândesc la miracole, unul dintre ele îl regăsesc în puterea plantelor.

“Plantele simbolizează energia solară condensată și manifestată.
Ca manifestare a vieții, ele sunt inseparabile de apă, ca și de soare, reprezentând perpetua naștere, neîncetata curgere a energiei vitale.
Plantele au, în tradiția vedică, virtuți medicinale, pentru că ele însele sunt daruri ale cerului și rădăcinile vieții, fiind invocate ca divinități:

La început au fost apele și Plantele Cerului:
“….Plantele care sunt ale tuturor zeilor,
Cele temute, cele care dau viață oamenilor…” pasaj extras din cartea “Dicționar de simboluri”

Obiceiuri și tradiții de Sânziene

Conform tradiției populare de sărbătoarea Sânzienelor (cunoscută în popor ca și “Dragaica”), în zorii zilei, se merge la cules de SÂNZIENE GALBENE (DRĂGAICA) Galium verum (floarea lui Sf. Ioan).

Sânziene galbene
Sânziene galbene

Ele înfloresc în apropierea zilei de 24 Iunie fiind folosite în diverse ritualuri de relaxare, dar și în scopuri terapeutice ca și adjuvant, cum ar fi : “detoxifiantă la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor; analgezică, ușor sedativă (datorită iridoidelor); antiinflamatoare şi diuretică (datorită flavonoidelor); cicatrizantă, datorită taninurilor, antispastică, depurativă, cicatrizantă, coleretică (stimuleaza eliminarea bilei din vezica biliară); colagogă (stimulează secreția hepatică de bilă); afrodisiacă; sânzienele sunt recunoscute pentru acțiunea de echilibrare a funcției tiroidiene; echilibrează funcția tiroidiană; sudorifică (cu mărirea secreției glandelor sudoripare); astringentă; hemostatică; vulnerară (cu grăbirea vindecării rănilor externe şi interne); calmantă și antispastică în afecțiunile neurovegetative.” Sursa www.carpatica-plant.ro

“Cu 3 zile mai devreme, la petrecerea solstițiului avem parte de mult mai multe ore de lumină ca de obicei. Și cum uneori ne gândim în termeni „dacă aș avea mai mult timp azi, aș….” poate acesta e o readucere aminte că măcar în cea mai lungă zi din an ni se dă ocazia să completăm frază cu acțiune.

Așadar, ce miracole ai văzut în ultima perioadă? Ce miracole ți-ai dori să vezi? Ai putea crea tu însăți un miracol, și mai apoi să-i înveți pe oameni să-l vadă? Cum ar fi? Cine s-ar bucura de el?