Home » Life & Style » Horoscop » Astrologie: Solstițiul de iarnă, crainicul unui nou început

Astrologie: Solstițiul de iarnă, crainicul unui nou început

Astrolog D. Mădă / 21.12.2020, 15:16
Astrologie: Solstițiul de iarnă, crainicul unui nou început

Să stai drept și încrezător, chiar și atunci când Soarele zăbovește un pic mai mult în alte colțuri minunate de lume. E ocupat să le aducă vara, pe când nouă, celor din partea nordică ne mai rămân câteva ore din noapte să ne cuibărim în focul propriilor aspirații. Umbrele nopții nu persistă în cea mai lungă noapte din an pentru a-ți proteja demonii interiori în haine de frică, îndoială sau pasivitate. Ele doar prelungesc puțin suspansul dinaintea ridicării cortinei, ai de strălucit sub lumina blândă a soarelui.

Solstițiul de iarnă. Cum este sărbătorit în lume

Din punct de vedere astronomic lucrurile sunt clare. Poziția Pământului, ușor înclinată în jurul propriului ax influențează modul cum razele Soarelui ajung să fie distribuite pe suprafața sa. În schimb, dincolo de calculele precise cu grade și minunte foarte clar stabilite, din punct de vedere simbolic solstițiul de iarna este perioada noutății.

În Scandinavia, tinere în rochii albe cu brâu roșu și coroana de lumânări purtată pe cap luminează calea în întâmpinarea zorilor reci ai iernii. Megalitii de la Stonehage întâmpină Soarele de mii de ani, desenându-i traseul, făcând întrecere să vadă a cui umbră ajunge cât mai departe pe deal.

Solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie 2020
Solstițiul de iarnă are loc pe 21 decembrie 2020

În Iran, e un moment de sărbătoare și renaștere, denumit Yalda. Pentru japonezi este un prilej simbolic de revigorare a corpului și spiritului prin băi în ape termale și alte ritualuri de moment, iar coreeni sărbătoresc ziua “micului an nou” cu un deliciu culinar prin care alungă spiritele rele și aduc mai aproape intențiile pentru noua perioadă ce o avem de trăit.

Peste tot în lume se sărbătorește un triumf al luminii, al încrederii că poți răzbi și în cele mai grele momente, doar să-ți dai voie ca în toată vâltoarea obstacolelor să-ți regăsești motivația și să-ți asculți intuiția.

Și cum Universul are nota lui personală de a ne arăta că suntem plini de resurse interioare, din 17.12.2020 Zeul Timpului ~ Saturn a început călătoria în semnul Vărsătorului, iar din 19.12.2020 Jupiter (adevăruri, credințe, noroc) și-a luat rucsacul de călător și s-a alăturat pentru un an de zile.

Efectele resimțite

Avem deja 3 ani (20 Dec 2017 – 17 Dec 2020) de când întâlnim energii care ne duc pe un drum nou (fie că vorbim despre noi înșine, relații, carieră, casă etc), pe care să-l parcurgem pentru a desăvârși povestea propriului erou. În toată această perioadă Saturn în Capricorn (domiciliu) ne-a pus să ne exersăm răbdarea, maturitatea și inteligența emoțională. Faptul că pozițiile planetelor se schimbă în momentul de față nu înseamnă că și drumul s-a sfârșit.

Deschide-ți inima și trăiește responsabil în prezent, cu ce poți să faci azi. E momentul să ne acordăm timp să privim și peisajele pe lângă care trecem, să ne bucuram un pic mai mult, să ne înțelegem mult mai bine. Să fim ca în piesa Lume, lume, semnată Vunk, “nu te rătăci, ține drumul inimii”.

“Legea” cauză și efect își are sămânța în planul cosmic, dar și în cel pământean. Buddha spunea: “…..oamenii sunt moștenitorii faptelor lor. Ceea ce avem de gând să facem, ceea ce plănuim, ceea ce ne preocupă, slujește drept sprijin conștiinței noastre, întemeind-o… De aici țâșnește și tot noianul durerii.” Karma, până la urmă, depinde de conștiința și acțiunile omului.

Saturn în Vărsător
Saturn în Vărsător

Odată ce am integrat lecțiile sau mesajul lui Saturn în Capricorn, energia universal valabilă se schimbă, și noi odată cu ea.
Această schimbare de energie de la pământ (Capricorn) la aer (Vărsător) este “privită precum un nou salt în viitor și începutul unei schimbari de paradigmă.”

Trecerea “Marelui Învățător” în cel de-al doilea domiciliu (Vărsător ) militează tot pentru structuri și reguli, însă schimbă tactica și viziunea până în 2023. Temele lui vor fi îndreptate către tot ce este aparent neconform, depășind granițele conformismului.

Ce schimbări se vor produce

Saturn ne vrea maturi și disciplinați, aducând în viața noastră acele experiențe prin care noi putem evolua, eliberând trecutul.

Vărsătorul este un semn de aer, iar principiul după care acționează este cel al progresului, neconvenționalului care iese din tipare, unicitate, toate acestea fiind conectate și îndreptate către umanitate.
Are cea mai mare capacitate de a revoluționa și schimba tot ce este vechi și perimat, atât la nivel personal cât și social.

Și dacă încă mai cauți munții pe care să-i urci, mările în care să te aduni sau dealurile pe care să le admiri în dezmierdarea Soarelui, inspirație vei găsi și în lamela XVI ~ “Turnul” din tarot.

Turnul din tarot
Turnul din tarot

Turnul este acea parte din construcție folosită pentru pază, pentru a veghea trecerea dintre exteriorul plin de cunoscut și ce se află deja în fortăreața internă. Când privim către linia orizontului ajungem să regăsim că siguranța și confortul de a sta în anumite tipare sunt doar iluzii. Trezim exploratorul, și avansăm în momentul în care recunoaștem care ne sunt atuurile, care ne sunt temerile, dar și motivațiile, ce a funcționat și unde aducem schimbări păstrându-ne demnitatea.

În imaginea din Turn apare o coroană, care simbolizeaza mândria, atașamentul față de valori care nu ne mai sunt loiale, care ne aduc constant neplăceri. Până la urma tot ce e material, tot ce alimentează ego-ul e de fapt o construcție atât de șubredă încât se va prăbuși de îndată ce vom avea nevoie de un refugiu.

Iată cum, Turnul ne reamintește că singura constantă din viață este dată de schimbare (Vărsătorul). Și ea nu are nevoie de ispite, ci de energii cu vibrație înaltă, de lucruri care ne fac să vorbim mai mult cu sufletul, dând dovadă de compasiune empatie și deschidere către nou.

Momente speciale

Și cum 2020 a venit cu foarte multe surprize, unele mai provocatoare, altele mai surprinzatoare, luna Decembrie 2020 continuă galeria momentelor speciale. Și fac referire aici la “Marea Conjuncție” dintre Jupiter și Saturn în Vărsător, despre care se tot vorbește cu entuziasm de ceva vreme încoace.

Îți aduci aminte? Povesteam într-un articol anterior despre relația dintre Saturn și Jupiter în mitologie. Saturn, zeul timpului care a fost detronat de Jupiter, cu toate eforturile tatălui de a se împotrivi unei profeții. Pe traseul orbitelor din sistemul nostru solar, ei se vor întâlni la același grad zero în ziua solstițiului de iarnă.

Au multe de recuperat, așa că vor sta împreună până pe 26.12.2020. Gradul 0 este la fel de important precum și gradul 29, pentru că marchează partea de început, de stabilire raport, încredere și fundație pentru planurile ce urmează a fi proiectate.

Conexiunea planetelor la energii noi implică o mișcare de proporții colosale. Sunt greutăți și presiuni gravitaționale pe care nu ni le putem imagina, însă le putem înțelege pe măsură ce încep să avanseze în grade. Undeva în partea a doua a lunii Ianuarie 2021, moment când începe și sezonul Vărsătorului vom putea înțelege și noi mesajul lor.

Ce evenimente se petrec în 2021

Jupiter (adevăruri, credințe, noroc, abundență) în Vărsător ne ajută și facilitează idea de a ne alinia cu principiul “out of the box” pe tot parcursul lui 2021.
Împreuna cu Saturn (reguli, principii, structuri, limitări, blocaje) în Vărsător putem asista pe tot parcursul anului 2021 la schimbări și reconfigurări în sfera relațiilor personale, cât și la nivel de grupuri sau alianțe noi.

Se vorbește pe ulițele astrelor că începe o nouă eră. Și o vedem cum prinde formă cu tehnologii într-o competiție acerbă, cercetari ample în derulare, multă comunicare și multă reîntoarcere la natura umană, la întrajutorare. Nu ar fi ceva ce ne-ar lua prin surprindere de vreme ce Saturn și Jupiter sunt planete sociale, iar reprezentanții lor în lumea zeităților erau de conducători supremi, cei care lansau trendul schimbărilor și controlau ordinea lucrurilor, cam ca în zilele noastre.

Conjuncția Jupiter-Saturn în Vârsător
Conjuncția Jupiter-Saturn în Vârsător

Te-ai gandit ce așteptări ai de la tine pentru 2021? Către ce anume te îndrumă curiozitatea? Ce stă în puterile tale astazi pentru a ajunge la imaginea pe care o ai în minte pentru 2021? Atenție, ce anume e “strict” în aria ta de abordare considerând variabilele de acum.

Descoperirile de sine inclusiv cu ajutorul astrelor, le poți lua în considerare cu încredere. E un interes care plutește în aer, și e o oportunitate de a înțelege că Astrologia nu se rezumă doar la anumite asocieri tehnice sau la a pune oamenii în grupuri aparținând aceleiași zodii.

Statutul său binemeritat vorbește de fapt despre a ne regăsi vocea, unicitate, acel firicel de praf de stele care contribuie la o strălucire colectivă. Stea cu stea se umple cerul de minunății.

Ce e bine să faci

Ahh, da… și Uranus (viitor-înainte) se pregătește de momentul său de generozitate. Cea de-a doua planetă care guvernează Vărsătorul, și ambasadorul Astrologiei este cunoscut pentru o forță incredibilă. Alimentând schimbari neprevazute, creații originale, progres, vizualizare. Ce vreau să subliniez e să nu controlezi ca un robot acțiunile pe care ți le planifici pentru 2021, ci să zâmbești cât poți de des…să te bucuri cât poți de mult de fiecare moment, chiar dacă uneori nici nu știi de unde s-a ivit.

Mihai Eminescu spunea “Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi”, așa și noi, pentru a ne continua călătoria la un nou nivel, avem de reconfigurat modul în care ne raportăm și privim/acceptăm ideea de schimbare și evoluție(Vărsător), atât la nivel individual cât și la nivel social.

Citat despre astrologie
Citat despre astrologie

Versurile peisei celor de la Vunk amintită în acest articol îmi vorbesc despre sentimentul de unitate și reîntoarcere la umanitate, pregatit de conjuncția Jupiter-Saturn și introdus cu ocazia solstițiului.

Concluziile nu-și mai au rostul, însă melodia merită ascultată pentru a-i descoperi mesajul.

“Lume, nu te rătăci
Ține drumul inimii
Grijile nu au rădacini
Le hrănesti doar când suspini”