Home » Știri » 33 de mistere despre planeta Jupiter. Cum o poți recunoaște pe cerul nopții

33 de mistere despre planeta Jupiter. Cum o poți recunoaște pe cerul nopții

Manolică Anca / 16.12.2020, 10:02
33 de mistere despre planeta Jupiter. Cum o poți recunoaște pe cerul nopții

Ești pasionat de astronomie și tot ce ține de planete sau ești doar curios să afli mai multe despre cea de-a cincea planetă de la Soare? Atunci sigur trebuie să citești cele 33 de mistere despre planeta Jupiter de mai jos. Acestea îți vor arăta o altă față, mai puțin cunoscută, a gigantului gazos.

33 de mistere despre planeta Jupiter

1. Deschidem lista de mistere despre planeta Jupiter cu o informație legată de viteza cu care se rotește. Ei bine, această planetă se învârte mai repede decât toate celelalte, cu viteza de peste 47.000 de kilometri pe oră. Prin comparație, dacă Pământul s-ar roti atât de repede, o zi ar dura mai puțin de o oră.

2. Centrul planetei măsoară o temperatură de aproape 40.000 de grade Celsius. Aceasta este mai mare decât temperatura de la suprafața Soarelui la nivelul fotosferei.

3. Saturn nu este singura planetă din Sistem care are inele. Și Jupiter are trei, însă acestea sunt foarte întunecate, motiv pentru care nu pot fi văzute printr-un telescop obișnuit.

4. Forța gravitațională a planetei este de două ori mai mare decât a Pământului. Un corp care pe Pământ cântărește 36 de kilograme, pe Jupiter cântărește 91 de kilograme.

5. Planeta a primit numele după Jupiter, zeul suprem venerat în Roma Antică. Acesta era zeul luminii, al cerului și al justiției.

6. Norii de pe Jupiter diferă de norii de pe Pământ. Pe Jupiter, norii au viteze de deplasare de până la 644 de kilometri pe oră.

7. În 2011, în urma cercetărilor, un grup de savanți a estimat că apa de pe unul dintre sateliții lui Jupiter (Europa) ar putea susține forme de viață.

8. Jupiter se aseamănă foarte mult cu o stea, pentru că este alcătuită în mare măsură din heliu și hidrogen.

Planeta Jupiter
Planeta Jupiter

33 de mistere despre planeta Jupiter. Poate găzdui peste 1.000 de planete Pământ

9. Prin comparație, în interiorul Jupiter ar putea încăpea peste 1.000 de planete Pământ.

10. Soarele, Luna și planeta Venus sunt singurele care strălucesc mai tare decât Jupiter pe cerul nopții. Atunci când Jupiter apare are o strălucire albă, cremoasă.

11. Jupiter nu are o suprafață solidă, motiv pentru care, dacă o persoană ar sta pe suprafața planetei, s-ar scufunda treptat. Totuși, Jupiter are un singur miez solid, însă este foarte mic.

12. Pământul nu este capabil să dea mai multă energie decât primește de la Soare, însă Jupiter emană de aproape două ori mai multă căldură decât primește de la Soare.

13. Dacă o persoană ar reuși să călătorească cu viteza luminii, ar avea nevoie de doar 43 de minute pentru a ajunge de pe Pământ pe Jupiter. Dacă ar înainta cu doar 100 de kilometri pe oră, ar dura peste 850 de ani să parcurgă același drum.

14. O altă informație de pe lista celor 33 de mistere despre planeta Jupiter se referă la timpul în care planeta face o rotație în jurul Soarelui. Dacă planetei Pământ îi ia un an, Jupiter are nevoie de aproape 12 ani pentru a se roti complet în Jurul Soarelui.

15. Jupiter este cea de-a cincea planetă de la Soare, aflată la o distanță de 778 de milioane de kilometri de steaua noastră. Asta se traduce cam de cinci ori mai departe de Soare decât Pământul.

16. O altă informație intereantă este legată de generarea de căldură. Fiincă planeta generează o căldură foarte mare, aceasta se micșorează cu doi centimetri în fiecare an. Iar acest lucru se întâmplă pentru că încă nu a atins starea de echilibru. Atunci când ea s-a format, avea un diametru de aproape două ori mai mare decât acum și era mult mai fierbinte.

Planeta Jupiter, „aspiratorul” nostru spațial

Marea Pată Roșie a planeteI Jupiter
Marea Pată Roșie a planeteI Jupiter

17. Marea Pată Roșie de pe Jupiter reprezintă cea mai mare furtună din Sistemul Solar. Este de trei ori mai mare decât Pământul și se spune că durează de cel puțin 350 de ani.

18. Marea Pată Roșie este într-un proces de micșorare continuu de când a fost descoperită, în 1831.

19. Cel mai înalt satelit din Sistemul Solar este Ganymede, satelitul lui Jupiter. Acesta este mai mare decât planeta Mercur.

20. Jupiter se află pe lista celor cinci planete vizibile cu ochiul liber de pe Pământ. Celelalte sunt Venus, Mercur Marte și Saturn.

21. O altă informație importată pe lista celor 33 de mistere despre planeta Jupiter se referă la gravitația acesteia. Dacă nu ar fi, Pământul ar fi lovit de mult mai mulți asteroizi. Așadar, gigantul gazos este, în esență, „aspiratorul” nostru spațial.

22. În cazul unei eventuale solidificări, planeta Jupiter ar începe să se micșoreze.

23. Europa, unul din sateliții lui Jupiter, deține un ocean uriaș, cu o adâncime de peste 100 de kilometri. Se spune că pe Europa este de două ori mai multă apă decât pe întreg Pământul.

24. Norii fascinanți de pe Jupiter au o grosime de doar 50 de kilometri. Sub nori se află doar hidrogen și heliu.

25. Jupiter are 79 de sateliți botezați. Totuși, savanții estimează că în jurul planetei sunt circa 200 de sateliți naturali.

26. Până acum, nouă nave spațiale au vizitat planeta. Prima a fost sonda Pioneer 10 a NASA, în decembrie 1973. Iar ultima a fost Juno, trimisă tot de NASA în iulie 2016.

27. Babilonienii au fost cei au au observat primii planeta Jupiter pe cerul nopții, în secolul al VIII-lea sau al VII-lea î.e.n.

Planeta Jupiter
Planeta Jupiter

28. Mesopotamienii denumeau planeta Jupiter „Marduk” și o considerau ca fiind steaua-patron a orașului Babilon.

29. Jupiter produce explozii puternice de unde radio, mai puternice decât cele care sunt produse de Soare. Aceste lungimi de undă radio ar putea influența activitatea vulcanică intensă de pe satelitul Io.

30. Triburile germanice au denumit planeta Jupiter „Donar” sau „Thor”.

31. Galileo Galilei a fost cel care a descoperit primul cei patru sateliți mari ai lui Jupiter, în 1610. Atunci s-a descoperit că existau corpuri care orbitau și alte planete decât Pământul și venea cu dovezi noi în sprijinul ideii sistemului solar heliocentric, așa cum îl propusese Copernic.

32. Dacă ar fi de 80 de ori mai masivă, Jupiter s-ar transforma într-o stea.

33. Ultima informație importată pe lista celor 33 de mistere despre planeta Jupiter spune că aceasta este de 2.5 ori mai mare decât toate planetele din Sistemul Solar, la un loc.