Home » Life & Style » Misterele Universului, pe care nimeni nu știe să le dezlege

Misterele Universului, pe care nimeni nu știe să le dezlege

Manolică Anca / 14.12.2020, 14:29
Misterele Universului, pe care nimeni nu știe să le dezlege

Lumea este plină de mistere pe care oamenii de știință încearcă, de ani buni, să le descifreze. În ciuda progreselor din acest domeniu, astrofizicienii, și mulți alți cercetători, continuă să își pună întrebări fundamentale asupra unor lucruri care încă nu pot fi explicate. De aceea, de-a lungul timpului, au apărut tot felul de teorii, niște încercări de explicații în efortul de a putea înțelege Misterele Universului.

Misterele Universului. Materia întunecată

Misterele Universului. Materia Întunecată
Misterele Universului. Materia Întunecată

După cum indică și numele, materia întunecată nu are lumină. Nu absoarbe și nu emite niciun fel de radiații, așadar nu poate fi văzută direct. Însă, cercetătorii știu de existența ei, datorită efectului gravitațional pe care aceasta îl exercită asupra structurii universului, dar și asupra altor elemente.

Mulți experți în domeniu consideră că materia întunecată este formată din particule masive care interacționează foarte slab între ele. Tocmai acesta este și motivul pentru care aceasta nu a putut fi detectată până la momentul actual.

Energia întunecată

Energia întunecată
Energia întunecată

Este o a doua teorie care caută să dezlege misterele Universului. Oamenii de știință consideră că există ceva care contracarează atracția gravitațională și care explică, totodată, ceva care aparent nu are nicio logică: expansiunea constantă a universului.

Se presupune că gravitația ar trebui să împiedice ca acest lucru să se întâmple și totuși. Nici energia întunecată nu poate fi detectată, motiv pentru care cercetătorii nu au reușit să verifice dacă există cu adevărat. Însă, aceasta este sigura explicație pe care au reușit să o formuleze. De asemenea, conform estimărilor, această energie reprezintă 70% din univers.

Misterele Universului. Inflația cosmică

Misterele Universului. Inflația cosmică
Misterele Universului. Inflația cosmică

Cu scopul de a elucida unele enigme ale teoriei Big Bang, fizicienii au creat o serie de alte teorii pe care l-au denumit inflație cosmică. Astfel, s-ar putea explica de ce universul s-a extins rapid și uniform, în urmă cu aproximativ 13.8 miliarde de ani. Însă, un lucru nu reușeau să înțeleagă oamenii de știință: de ce temperatura era uniformă în toate sectoarele? Cum este posibil ca două părți îndepărtate ale universului să aibă aceeași temperatură și densitate, fără că acestea să fi fost în contact?

Iată că teoria inflației cosmice ar putea să vină cu o explicație pentru acest fenomen. Ea sugerează, de fapt, că acele părți au fost unite la început, doar că, la mai puțin de o miliardime de secundă după fenomentul Big Bang, universul a suferit o creștere foarte mare, care le-a separat cu o viteză e o depășește pe cea a luminii, datorită expansiunii spațiu-timp. Prin comparație, este ca și cum un balon dezumflat care se umflă instantaneu cu viteză mare, extinde materia.

Astfel, în urma acestei expansiuni, au fost create diferențe mici de temperatură, puncte de densitate mai mare care s-au oncretizat în galaxii și grupuri de galaxii. Drept urmare, fizicienii nu pot explica, pentru că nu a putut fi observat, ce a format aceste seturi de stele și unde, dar un fenomen ca inflația cosmică îl poate face înțeles.

Soarta universului

Soarta Universului. Încotro ne îndreptăm?
Soarta Universului. Încotro ne îndreptăm?

O altă teorie privind misterele universului, are în prim-plan una din întrebările fundamentale pe care oamenii de știință și-o pun adesea: „încotro ne îndreptăm?” În general, ei cred că acest lucru depinde, în realitate, de un factor necunoscut ce măsoară densitatea materiei și energia din cosmos.

Dacă s-ar considera că acest factor este mai mare decât unitatea, universul ar fi o sferă. Iar fără energia întunecată despre care am vorbit anterior, universul ar înceta să se extindă, mai mult, ar tinde să se contracte, fapt care a putea provoca o prăbușire absolută.

Dar, fiindcă această energie există, oamenii de știință cred cu tărie că universul va continua să se întindă la infinit.

Misterele Universului. Entropia

Mistere Universului. Entropia
Mistere Universului. Entropia

Conform teoriilor, timpul „curge” mereu înainte. Aceasta se explică prin entropie, proprietatea materiei care explică gradul de dezordine dintr-un sistem. În acest caz este vorba despre dezordinea particulelor universului. Această mișcare este ireversibilă, dar aduce un noul semn de întrebare pentru oamenii de știință și anume: de ce era universul atât de ordonat la momentul la care a luat ființă?

Dacă, după cum spun alte teorii, a existat o cantitate mare de energie adunată într-un spațiu atât de mic, de ce entropia fost atât de scăzută la originea cosmosului? La aceste întrebări încă nu există un răspuns..