Home » Când, unde, cum » Ce se întâmplă cu corpul tău când faci febră

Ce se întâmplă cu corpul tău când faci febră

Alexandru Cazacu / 06.04.2022, 12:32
Ce se întâmplă cu corpul tău când faci febră

Febra poate fi simptom pentru o gamă largă de afecțiuni medicale. Așadar, noi îți vom spune în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre febră. Care este temperatura normală a corpului uman și ce se întâmplă cu corpul tău atunci când faci febră, poți afla în continuarea acestui articol.

Ce se întâmplă cu corpul tău când faci febră

Febra afectează fiecare parte a corpului nostru. Totul se mișcă într-un ritm mai rapid datorită accelerării metabolismului. De asemenea, începi să transpiri din cauza creșterii temperaturii corpului și ai o senzație de disconfort accentuată. Frisoane, deshidratare, dureri la nivelul ochilor, stare de moleșeală, transpirație, acestea sunt doar câteva simptome ale unui episod febril.

Deși nu există nivel standard pentru temperatura normală a corpului nostru, există totuși un interval considerat a fi normal din acest punct de vedere. Mai exact, temperatura normală a corpului ar trebui să fie cuprinsă între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Dacă temperatura crește ușor peste 37,2 grade, putem spune că acesta este un episod subfebril, ce poate apărea din mai multe cauze, printre care și o expunere îndelungată la soare.

Febra ne arată că ceva nu este în regulă în organism

Fiind o reacție de apărare a organismului, febra ne arată că există unele probleme în legătură cu starea noastră de sănătate și că există o infecție undeva în corpul nostru. Conform specialiștilor din domeniul medical, cel puțin la început, febra ar trebui lăsată netratată, deoarece acesta este mecanismul prin care organismul se apără de infecție. În schimb, este recomandat să luăm măsuri dacă apar dureri, frisoane sau senzație de epuizare.

După cum spuneam și anterior, orice tip de infecție poate genera febră, chiar și funcționarea necorespunzătoare a organelor. În cazul persoanelor adulte, pot di administrate antitermice, atunci când temperatura corpului depășește 39,4 grade Celsius.

Este important să menționăm faptul că, în cazul copiilor de până la 5 ani, febra poate duce la convulsii. În acest context, atunci când observăm că temperatura depășește 38 de grade, este indicat să consultăm imediat medicul.

Ce se întâmplă cu corpul tău când faci febră
Ce se întâmplă cu corpul tău când faci febră. Ce spun specialiștii

Cum afli dacă ai febră când nu ai un termometru

Deși nu sunt la fel de precise ca și termometrul, există câteva metode prin care îți poți da seama, într-o oarecare măsură, dacă ai sau nu febră. De exemplu, o metodă foarte des folosită este atingerea pielii, însă este mai puțin precisă.

Dacă vrei să folosești această tehnică pentru a vedea dacă o altă persoană are febră, mai întâi pune mâna pe fruntea ta, iar apoi pe fruntea persoanei respective, pentru a avea un termen de comparație. Așadar, dacă pielea acelei persoane este mai fierbinte, înseamnă că ar putea avea febră. Însă, după cum am menționat, metoda aceasta nu este chiar atât de precisă.

De asemenea, poți încerca și metoda ciupitului. Mai precis, trebuie să ciupești pielea antebrațului, iar dacă pielea nu își recapătă rapid culoarea, cea mai probabilă cauză este deshidratarea. După cum bine știm, deshidratarea este unul dintre cele mai frecvente simptome care însoțesc febra.