Home » Când, unde, cum » Ce se poate plăti cu cardul de vacanță. Cum se folosește, de fapt

Ce se poate plăti cu cardul de vacanță. Cum se folosește, de fapt

Ileana Mladinoiu / 17.08.2022, 11:22
Ce se poate plăti cu cardul de vacanță. Cum se folosește, de fapt

Poate unora dintre cei care au dreptul la carduri de vacanță nu le este prea clar ce sunt ele. Îi informăm că aceste carduri de vacantă sunt, de fapt, bonuri valorice, asemănătoare tichetelor de masă, oferite de către angajatori salariaților. Ele sunt folosite ca instrument de plată beneficiarilor și familiilor acestora, pentru achitarea diverselor servicii turistice sau vacantelor, exclusiv pe teritoriul României.

Ce se poate plăti cu cardul de vacanță

Cardurile de vacantă sunt nominale, netransmisibile, deductibile și scutite de taxe, atât pentru angajatori, cât pentru angajați. De specificat că în sistemul bugetar se practica și se practică încă metoda. Mai nou, voucherele/tichetele de vacanţă pot fi acordate şi angajaţilor din sectorul privat și că valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a şase salarii minim brute garantate pe ţară. Este anunțul făcut într-un comunicat transmis de către Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.

„Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern”, precizează Constantin-Daniel Cadariu ministru de resort în guvernul Ciucă.

Cum se folosește, de fapt

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a susținut public oportunitatea introducerii voucherelor/tichetelor de vacanță încă din anul 2005 pentru revigorarea turismului intern și refacerea forței de muncă. Pentru că ele asigură într-o mare masură supraviețuirea și dezvoltarea turismului intern, precum și pregătirea turismului pentru încasări de venituri. Se estimează că 25-30% dintre vânzările agențiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de către voucherele de vacanță, potrivit ANAT.

„Voucherele de vacanță au avut impact deosebit de favorabil la implementare și dezastruos la renunțare, în 2021. Am fost entuziaști la reluarea programului, cu garanția derulării pe mai mulți ani”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

Ce se poate plăti cu cardul de vacanță:

Cazarea la oricare dintre unitățile turistice din România; pachet cazare și masă; pachet cazare și tratament; pachet cazare și transport; pachet cazare și agreement. În schimb, nu se pot plăti cu tichete de vacanță: cazări/sejururi în afara României; bilete de avion și autocar în afara României; cazare în unități fără clasificare turistică, asigurări.

Cardurile pot fi alimentate periodic, iar banii de pe card pot fi întrebuințați pentru plata transportului, cazării, meselor, tratamentelor și a serviciilor de agrement dorite de beneficiari. Ei pot achiziționa produsele și serviciile oferite de agenții de turism, hoteluri, pensiuni și unități de tratament balnear din țara noastră, cu condiția ca acestea sa dețină autorizatie/licență din partea ANAT.

Un alt lucru pe care trebuie să-l rețineți este că din acest an cardurile de vacanță vor fi disponibile numai pe suport magnetic, pe un card alimentat cu 1.450 de lei. E vorba de aceeași sumă ca până acum.

Valabilitate voucherelor emise în 2022 este de un an, însă vestea bună pentru turiști este că statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv.

Imediat ce au intrat în posesia voucherelor de vacanță, turiștii pot începe să-și facă planuri pentru următoarele sejururi. Procedura de folosire a cardurilor de vacanță este foarte simplă. Beneficiarul va alege hotelul, pensiunea/vila unde dorește să meargă în concediu, verifică dacă unitatea de cazare selectată este pe lista partenerilor ce acceptă tichete de vacanță. Apoi face rezervarea și achită folosind cardul primit.

Încă de când Guvernul a anunțat că, în 2022, va emite din nou vouchere  de vacanță românii s-au bucurat de acest stimulent financiar important pentru a călători în țară. Căutările pentru vacanțe în România au crescut cu 52% în doar o săptămână de la anunț, după cum a declarat Ferenc Rigo, CEO al platformei hoteliere Travelminit.ro.

Ileana Mlădinoiu