Home » Life & Style » Obiective turistice din Cluj-Napoca. 8 locuri de vizitat în unul dintre cele mai scumpe orașe din România

Obiective turistice din Cluj-Napoca. 8 locuri de vizitat în unul dintre cele mai scumpe orașe din România

Ileana Mladinoiu / 25.02.2022, 17:00

România, țară din Europa de Est, are multe necunoscute atât pe plan peisagistic, cât în ceea ce privește numeroasele orașe care-i marchează frumusețea. Bucureștiul, cel mai populat oraș și capitala țării, Iaşii, Sibiul, splendidul oraș medieval, Brașovul, Sighișoara, Timișoara, Oradea etc. reprezintă puncte de atracție pentru turiștii români, ca să nu mai vorbim despre cei străini. Special nu am inclus Cluj-Napoca, fiindcă i-am rezervat un loc aparte în acest material. Nu vrem să trecem cum popular se spune „ca gâsca prin apă” peste obiectivele turistice ale unuia dintre cele mai scumpe oraşe din România.

Obiective turistice din Cluj-Napoca. Cele mai renumite locuri

Cluj-Napoca are astăzi una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din țară. Populația număra în 2020 circa 327.272 de locuitori, pentru ca ulterior Cluj-Napoca să devină al treilea oraş ca mărime după Bucureşti şi Iaşi. Universitățile publice şi private, multe la număr, au transformat Cluj-Napoca în orașul cu cel mai mare procent al studenților din România.

Obiectivele turistice din Cluj-Napoca sunt în strânsă legătură cu centrul oraşului, împrejurimile acestuia, muzeele, parcurile, grădina botanică, salinele Turda, castelele, lacurile, toate bine protejate. Până la urmă, din orice unghi ai privi oraşul, este imposibil să nu descoperi câte ceva din istoria lui.

1.Piaţa Unirii

Piața Unirii este piața principală a Clujului cu ale sale clădiri în stil baroc și gotic, însemnând o trecere de la Renaștere la neoclasic. Este locul de unde puteți avea acces direct la biserica Saint-Michel și la Palatul Banffy. Grupul statuar Matei Corvin aflat în această piață este construit în 1902 în onoarea Regelui Matei Corvin. Despre Hotelul Continental (1985) știm că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a servit drept cartier general militar german în Transilvania. Mai puteți vizita, dacă veți traversa piața și Casa Hinz, acum Muzeul Farmaciei.

2.Dealul Cetățuia

Obiectivul oferă una dintre cele mai frumoase panorame ale orașului,  dealurilor, râurilor, ba chiar ale munților din jur. Doar 5 minute aveți de mers pe jos de centrul orașului și la fel pentru a urca în vârf. Este una dintre cele patru cetăți ale orașului vechi al Clujului, pe vremuri austriacă. Clădirile au fost construite între 1715 și 1735, fiind folosite ca închisoare.

3.Parcul Etnografic Național

Puțin mai la nord de orașul Cluj-Napoca veți întâlni Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”. Întins pe 75 de hectare, găzduiește și primul muzeu în aer liber din România, ridicat în iunie 1929, numit Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Localnicilor și turiștilor le place să se plimbe pe acolo, pentru a-i aprecia cadrul verde sau pentru a descoperi altfel o parte din istoria Clujului

4.Grădina Botanică

Grădina Botanică „Alexandru Borza” este situată la marginea orașului vechi. A fost construită în 1872, dar adăpostește acum nu mai puțin de 11.000 de soiuri de plante pe o suprafață de 14 hectare. Veți vedea aici lotuși giganți cu palmieri, grădina japoneză și grădina de trandafiri, făcând astfel un tur al naturii.

5.Salina Turda

Este un muzeu al istoriei exploatării sării. Starea excepțională a compartimentelor miniere, echipamentele folosite pentru transportul sării, cât grija cu care a fost amenajată mina pentru turism au transformat salina într-un loc de legendă. Numărul mare de turiști (circa 1,5 milioane pe an) care vin din diferite locuri din lume pentru a o vizita confirmă valoarea sa istorică și turistică.

6.Castelul Banffy

Înainte de al Doilea Război Mondial grație grădinilor sale magnifice și a arhitecturii foarte frumoase a fost comparat cu Versailles. La castel au loc diverse evenimente medievale: reconstituiri de epocă și lupte cu sabia între cluburile medievale ale țării.

7.Lacul Târnița

Se află la douăzeci de kilometri în afara Clujului (vest) și este format dintr-un baraj. Este un loc bun pentru pescuit și schi nautic vara. De asemenea, peisajul pitoresc de toamnă, când frunzele roșii, maro și galbene se reflectă în apă, poate fi motiv de a-l vizita.

8.Mănăstirea Nicula

Este o destinație importantă pentru pelerini și renumită pentru icoana pictată de preotul Luca d’Iclod în 1681. Din anul 1699 când icoana Maicii Domnului a început să verse lacrimi timp de 26 de zile la rând, se crede că aceste lacrimi au fost un avertisment asupra vremurilor grele ce aveau să vină în viața monahală și a Bisericii Ortodoxe din Transilvania lui 1700. Credincioșii vin în pelerinaj, iar turiștii vor să admire icoanele pictate pe sticlă și lemn.