Home » Politică » Românii care ar putea fi chemați în armată, în caz de război. Ce riscă cei care refuză încorporarea

Românii care ar putea fi chemați în armată, în caz de război. Ce riscă cei care refuză încorporarea

Cojocaru Cristian / 23.02.2022, 17:52
Românii care ar putea fi chemați în armată, în caz de război. Ce riscă cei care refuză încorporarea

În cazul în care starea de război este decretată, atunci românii ar putea fi chemați în armată. De asemenea, Ministerul Apărării ar urma să mobilizeze toți rezerviștii, iar serviciul militar va deveni obligatoriu pentru cei care au vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani. Află ce riscă cei care refuză înrolarea și cum arată întregul proces.

În caz de război, românii ar putea fi chemați în armată

Potrivit Legii nr.395/ 16 decembrie 2005, începând cu data de 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, astfel că ultima încorporare a avut loc în octombrie 2006. Cu toate acestea, actuala situație din Ucraina ar putea determina autoritățile să ridice suspendarea, făcând apel la mobilizarea parțială sau totală a forțelor pentru ca sistemul de apărare să fie întărit.

În cazul în care este decretată de către președinte și validat de către Parlament, starea de război, mobilizare sau cea de asediu trebuie respectată de Ministerul Apărării care, la rândul lui va mobiliza rezerviștii. Militarii rezerviști sun voluntarii care au vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani și au contract cu MApN, fiind plătiți cu 30% din soldă în cazul în care stau acasă, ceea ce reprezintă un minim de 540 de lei de soldat.

Aceștia vor trebui să se prezinte imediat la unitatea militară de care apațin. Cu toate acestea, numărul rezerviștilor este unul limitat la doar câteva de mii, astfel că Armata Română se bazează pe rezerviștii „clasici”, aceștia fiind cei care au efectuat stagiul militar înainte ca acesta să fie suspendat și dețin un livret militar.

Aceștia deja știu la ce unitate militară să se prezinte în termn de 48 de ore. În cazul în care unul dintre acești rezerviști nu se prezintă la termenul și locul menționate, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani, potrivit Codului Penal. Această obligație revine numai rezerviștilor care au vârsta de până la 55 de ani.

Tot în Legea 395/2005 este prevăzut faptul că pe durata stării de război, a celei de mobilizare sau de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Astfel, bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani care îndeplinesc criteriile de execuție ale serviciului militar pot fi încorporați.

românii chemați armată
Refuzul incorporarii este prevazut de Codul Penal si pedepsit cu inchisoarea

Refuzul încorporării vine cu pedepse aspre

Cei care nu sunt incorporabili sunt cetățenii inapți pentru serviciul medical potrivit baremului medical, personalul hirotonit sau ordinat care aparțin cultelor religioase recunoscute de lege, dar și călugării cu o vechime la mănăstire de ccel puțin doi ani. De asemenea, persoanele condamnate la închisoare, cele arestate preventiv sau cele trimise în judecată până la data rămânerii definitive a hotărârii sunt, de asemenea, scutiți de la încorporare.

Potrivit Legii 446/2006 prevede faptul că cei care din motive religioase sau de conștiință refuză îndeplinirea serviciului militar sub arme vor îndeplini serviciul alternativ. Astfel, cel încorporat poate refuza portul armei. Refuzul încorporării reprezintă infracțiune și se pedepsește potrivit Codului Penal.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, se arată la articolul 432 din Codul Penal.

În cazul celor care refuză încorporarea în situația în care țara nu se află în stare de război sau asediu, aceștia vor putea fi sancționați cu amendă cuprinsă între 500 și 8.000 de lei.