Home » Știri » Știri sociale » Cât de mare este Armata României și ce poziție ocupă în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii

Cât de mare este Armata României și ce poziție ocupă în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii

Cojocaru Cristian / 04.02.2022, 15:49
Cât de mare este Armata României și ce poziție ocupă în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii

În actualul context conflictual dintre Rusia și Ucraina, Armata României devine subiect de discuții. Astfel, a fost realizată o comparație între Forțele Armate Române și cele ale celorlalte state. Află pe ce poziție se află în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii și care este numărul de militari de care dispune Armata Română.

Armata României comparată cu forțele militare ale altor state

Armata Română este împărțită în trei categorii și anume: Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale, aflate sub comanda Statului Major al Apărării, care este subordonat direct Ministerului Apărării Naționale. Armata Română dispune în prezent de 73.350 de militari activi și 50.000 de rezerviști.

În ceea ce privește echiparea Armatei Române, Forțele Terestre dispun de 943 de tancuri și 1.369 de blindate, în timp ce Forțele Aeriene dispun de 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament și alte 62 de elicoptere. Forțele Navale sunt dotate cu 3 fregate, 4 corvete și 3 nave de patrulare.

Potrivit topului realizat de către Global Firepower, Armata Română se află pe locul 11 în Uniunea Europeană și pe locul 14 în NATO. La nivel mondial, Forțele Armate Române se află pe locul 38 în anul 2022, urcând în clasament. Un alt lucru interesant este faptul că Italia a depășit Germania, devenind cea de-a doua putere militară a Uniunii Europene, după Franța.

La nivel global, primele trei locuri rămân neschimbate, fiind ocupate de către Statele Unite, Rusia și China. În ceea ce privește cheltuielile militare, Statele Unite alocă 685 de miliarde de dolari, iar China 181. La nivel european, cheltuielile au crescut cu 4,2% pe baza mișcărilor Rusiei.

armata româniei
Armata Romaniei recruteaza sute de rezervisti voluntari

Condiții de angajare și salariul oferit în cadrul MApN

MApN a lansat un anunț potrivit căruia este în căutare de soldați gata să se înroleze. În prezent, sunt disponibile 400 de locuri, fiind totodată comunicate și condițiile de admitere. Aceste posturi au fost alocate pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. În ceea ce privește condițiile de admitere, acestea sunt:

  • vârsta: cuprinsă între 18 și 50 de ani;
  • studii: minim 10 clase absolvite;
  • promovarea probei sportive;
  • promovarea probei psihologice.

Cu privire la remunerația acordată, pentru perioada de două săptămâni de instruire, soldații în rezervă vor primi suma de 2.700 de lei net. Totodată, se acordă și „indemnizație de instalare”, care ar putea aduce venitul inițial la suma de 3.900 de lei. Atunci când voluntarii nu vor participa la instrucție, aceștia vor primi luna sume cuprinse între 989 și 1.445 de lei.

Ulterior admiterii, candidații vor putea reveni la meseria de bază, iar în caz de război, aceștia vor fi trimiși pe front. Campania de recrutare are drept scop ocuparea a 444 de locuri de rezerviști voluntari ca maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați în 15 unități militare din țară din județele: Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea și Vrancea.

Cu privire la recrutarea și selecția pentru această serie suplimentară care va avea loc până în data de 4 februarie, ea se va desfășura în baza prevederilor legale cuprinse în Legea nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr.M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare.