Ce trasee turistice există la lacul Bucura și ce poți vizita acolo. FOTO

de:
04 10. 2021, 09:47

Situat la o altitudine de 2040 m în Munții Retezat, Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România, având o suprafață de aproape 9 hectare. Anual, lacul Bucura este vizitat de foarte mulți turiști, fiind destul de ușor accesibil. Află în continuarea acestui articol ce trasee turistice există în această zonă și ce poți vizita în apropierea lacului Bucura.

Ce trasee turistice sunt la lacul Bucura și ce mai poți vizita aici

După cum spuneam, având o suprafață de 8,90 hectare, lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din țara noastră. Acesta este lung de 550 de metri și am putea spune că are o formă dreptunghiulară. Adâncimea maximă a acestui lac este 15,5 metri și este alimentat de cinci izvoare. Mai ales în perioada sezonului estival, malul lacului poate fi un loc perfect pentru camping.

Situat în ”căldarea Bucura”, lacul se află sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, la o altitudine de 2040 m, în Parcul Național Retezat. În fiecare an, lacul Bucura este vizitat de foarte mulți turiști, iar de aici pornesc foarte multe trasee turistice, precum:

  • Bucura – Lacul Porții – Șaua Judele – Vârful Judele – Lacul Zănoaga;
  • Lacul Bucura – Vârful Retezat;
  • Bucura – Tăul Porții – Custura Retezatului – Șaua Retezatului – Vârful Retezat;
  • Bucura – Lacul Zănoaga;
  • Bucura – Vârful Custura;
  • Bucura – Vârful Peleaga – Șaua Pelegii – Vârful Păpușa – Fereastra Custurii – Vârful Custurii.
Ce trasee turistice există la lacul Bucura și ce poți vizita acolo

Cum ajungi la lacul Bucura

După cum am menționat anterior, la lacul Bucura poți ajunge destul de ușor. Mai exact, din Șoseaua Hațeg – Caransebeș, de la kilometrul 61, mergi spre Clopotiva – Grebla – Gura Zlata – Gura Apei, în jur de 35 de kilometri. De aici va trebui să urci aproximativ 14 km pe un drum forestier până la Drăcșanu, apoi treci pe la cascada Fetele Voilesei, pe valea Lăpușnicului Mare, până la Gura Bucurii. După ce vei trece de lacul Lia vei ajunge la Bucura.

Ei bine, o dată ajuns aici, vei constata că efortul s-a meritat, deoarece peisajele care înconjoară lacul Bucura sunt într-adevăr uimitoare. După cum spuneam și mai sus, pe malul lacului poți să campezi dacă vrei să te odihnești înainte de a încerca să ajungi pe crestele montane.

Legenda lacului Bucura

De-a lungul vremii, în jurul Munților Retezat au luat naștere mai multe legende. Ei bine, una dintre acestea amintește de lacul Bucura. Se pare că aici era locul de întâlnire a haiducilor din Banat, Oltenia și Transilvania, care veneau la lac pentru a-și împărți prada. Legenda spune că, haiducii aruncau aurul în Lacul Bucura pentru a nu fi prinși cu metalul prețios asupra lor. Chiar și în zilele noastre, localnicii povestesc de comorile care ar fi pe fundul lacului.

Potrivit unei alte legende, lacurile din Munții Retezat ar fi căldările cu apă ale uriașilor din care aceștia beau după luptele sângeroase. Legenda spune că într-una dintre aceste bătălii, unul dintre uriași a lovit cu baltagul muntele Peleaga, iar coama acestuia a ajuns tocmai în Valea Pietrelor. După o luptă crâncenă, uriașii obosiți au săpat câte un ceaun în această zonă, unde s-a strâns apa și așa s-au format aceste lacuri.