Home » Life & Style » Timp liber » Ce activități poți face la Cheile Băniței și ce obiective turistice poți vizita acolo

Ce activități poți face la Cheile Băniței și ce obiective turistice poți vizita acolo

Manolică Anca / 01.09.2021, 13:07
Ce activități poți face la Cheile Băniței și ce obiective turistice poți vizita acolo

Cheile Băniței se află în județul Hunedoara, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, în apropiere de Peșterii Bolii. Au fost săpate de râul Bănița în același masiv calcaros și oferă turiștilor un peisaj absolut spectaculos. Iată ce poți face dacă mergi să vizitezi Cheile Băniței.

Unde sunt și cum ajungi la Cheile Băniței

Cheile Băniței oferă un peisaj aparte, prin stâncile sale parcă sculptate în apă, de un colorit unic. Înălțimea pereților depășește 10-15 metri, iar în unele zone, stâncile stau ca un acoperiș peste apă. Acestea sunt considerate printre cele mai frumoase chei din România. Deși sunt foarte scurte, peisajul pe care îl oferă este de-a dreptul uimitor. Nu ar trebui să ratezi șansa de a ajunge aici.

Pentru a parcurge lungimea de 300 de metri a Cheilor Băniței, este necesar să te echipezi cu încălțăminte adecvată, pentru că trebuie să faci minitraseul prin apă. În numai câteva zone apa ajunge până la genunchi, în rest este până la glezne. În timp, pârâul Băniței și-a săpat în zona cheilor un culoar îngust, între pereții înalți de calcar. Dacă inițial aici era o peșteră, odată cu trecerea anilor, tavanul s-a prăbușit.

Pentru a ajunge la acest peisaj spectaculos, poți lua trenul sau mașina. Cheile Băniței se află cam la 8 kilometri de Petroșani, pe E79, Petroșani-Hațeg, județul Hunedoara. Dacă ajungi aici și intenționezi să stai mai mult de o zi, te poți caza la pensiunile, cabanele sau la casele de vacanță din apropiere.

Cheile Băniței
Cheile Băniței

Obiective turistice din zonă

Dacă ajungi în zonă poți vizita Rezervația de zimbri Hațeg-Silvuț, Sarmizegetusa Regia, Parcul Național Retezat, Munții Parâng sau Fundătura Ponorului. La Cheile Băniței se pot face drumeții, se poate vizita cetatea dacică a Băniței sau Cheile Crivadiei. În plus, stațiunea Parâng se află la numai 12 kilometri de Petroșani.

  • Ce poți vizita la Cheile Băniței. Peștera Bolii

O străpungere naturală care poate fi accesată pe toata lungimea ei, este una din puținele peșteri de acest fel din țară. Se regăsește în partea de nord orașului Petroșani, la 6 km de acesta, pe șoseaua care leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul în care se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului. În anii ´60, peștera a fost amenajată cu poduri de trecere peste pârâu, însă, odată cu trecerea timpului, ele au fost distruse.

  • Cetatea Băniței

Este una dintre cele șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, parte din patrimoniul mondial UNESCO din România. Cetatea datează din vremea lui Burebista, a fost refăcuta sub regele Decebal, dar distrusă în timpul războaielor daco-romane. Cetății bloca accesul spre Sarmizegetusa Regia, dinspre sud.

  • Ce poți vizita la Cheile Băniței. Transvîlcan

Numit și Drumul lui Mihai Viteazul, acesta leagă Oltenia de Transilvania, traversând Munții Vâlcan pe direcția S-N între localitățile: Schela din Județul Gorj și Vulcan din Județul Hunedoara. Șoseaua este paralelă cu Defileul Jiului și se întinde pe o distanță de 28 km, atingând altitudinea maximă de 1621 m în Pasul Vâlcan.

  • Fundătura Ponorului

Aflată la o altitudine de 900 de metri, aceasta este străbătută de apele văii Ponorului. În trecut, era unită cu valea Ponorici și formau o vale de dimensiuni mari care își revărsa apele în nord-estul depresiunii Hațeg, pe lângă localitatea Fizești. Râurile s-au despărțit, Ponoriciul fiind captat de actuala vale a Cioclovinei, iar râul Ponor fiind captat prin zona localităților Federi și Ohaba.