Home » Când, unde, cum » Ce vârstă are de fapt o pisică în ani omenești. Felinele îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid decât stăpânii lor

Ce vârstă are de fapt o pisică în ani omenești. Felinele îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid decât stăpânii lor

Cojocaru Cristian / 31.10.2021, 14:50
Ce vârstă are de fapt o pisică în ani omenești. Felinele îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid decât stăpânii lor

Studiul despre anii de viață ai pisicilor în comparație cu anii de viață ai oamenilor arată că felinele îmbătrânesc într-un ritm mult mai rapid decât prietenii lor umani. Află ce vârstă are o pisică în ani omenești.

Ce vârstă are o pisică în ani omenești

Deși prietenii noștri cu blană trec prin aceleași etape de viață ca și oamenii, ei trăiesc, în comparație cu noi, o fracțiune din timp. Studiile de-a lungul anilor au arătat că o pisciă obișnuită poate trăi doar până la vârsta de 14 ani, ceea ce reprezintă vârsta de 70 de ani omenești. Potrivit dr. Lucinda Alderton-Sell, ofițer veterinar de la Cats Protection, îmbătrânirea la pisici începe rapid, dar încetinește pe măsură ce îmbătrânesc.

Într-o modalitatea de a determina vârsta unui câine, foarte multe persoane înmulțesc vârsta acestuia cu șapte, pentru a afla câți ani omenești ar avea. Cu toate acestea, acest lucru nu e tocmai corect în cazul nici unuia dintre animalele de companie din preajma noastră.

”Între vârstele de trei și șase ani, pisicile sunt în floarea vieții lor și, de obicei, la apogeul aptitudinii fizice. Această perioadă acoperă vârsta de 24-40 de ani ai oamenilor. Ele trec apoi în anii lor de maturitate, aceștia fiind între șapte și zece ani, atunci când încep să se miște mai greoi, dar iau și în greutate. Acesta este momentul în care sunt la echivalentul uman de 40-50 de ani. De acolo, ei ating ceea ce ar fi vârsta de pensionare pentru oameni, împlinind echivalentul uman a 70 de ani atunci când au 14 ani”, a povestit Dr. Lucinda Alderton-Sell.

vârstă pisică
Animalele noastre de companie imbatranesc mult mai rapid decat oamenii

Care sunt etapele vieții ale pisicilor

Potrivit International Cat Care (IAC), există șase etape ale vieții pisicilor, însă chiar și așa, este greu de determinat vârsta unei pisici după caracteristicile obișnuite pe care le-am lua în considerare în cazul unui om, cum ar fi părul grizonat, artrita sau alte afecțiuni ale trecerii anilor.

”Ceea ce ne permit aceste etape este să apreciem câți ani are pisica din punct de vedere al organismului deoarece, așa cum s-a subliniat, acest lucru nu este adesea foarte evident din exterior, iar acest lucru pentru că rareori pisicilor li se albește părul sau prezintă semne exterioare de durere sau boli”, a afirmat IAC.

Iată cum se transformă vârsta piscii de la ani de viață ai lor în ani umani:

  • 6 luni reprezintă echivalentul a 10 ani umani;
  • 2 ani reprezintp echivalentul a 24 de ani umani;
  • 5 ani reprezintă echivalentul a 36 de ani umani;
  • 10 ani reprezintă echivalentul a 56 de ani umani;
  • 12 ani reprezintă echivalentul a 64 de ani umani;
  • 14 ani reprezintă echivalentul a 70 de ani umani;
  • 21 de ani reprezintă echivalentul a 100 de ani umani.

În ceea ce privește durata de viață a acestora, ca și în cazul oamenilor nu există un răspuns universal care să fie aplicat fiecărei pisici. În schimb, diverși factori vor schimba longevitatea vieții lor precum sănătatea, dieta și mediul în care trăiesc. Totodată, durata de viață medie a unei pisici domestice este de 12 – 14 ani. Cu toate acestea, unele pisici de companie pot trăi chiar și 20 de ani.

Un lucru a fost dovedit, astfel că a avea animale de companie poate ajuta oamenii să trăiască mai mult. Un studiu de la Asociația Americană a Inimii a găsit o legătură între deținerea de animale de companie și tensiunea arterială scăzută, ritmul cardiac și nivelul colesterolului. Îngrijirea unei pisici pare să aducă beneficii atât nouă, cât și lor.