Home » Când, unde, cum » Cei mai mari trădători care au schimbat cursul istoriei. 12 comploturi celebre

Cei mai mari trădători care au schimbat cursul istoriei. 12 comploturi celebre

Cojocaru Cristian / 05.01.2022, 15:12
Cei mai mari trădători care au schimbat cursul istoriei. 12 comploturi celebre

Cum își amintește istoria de trădători? Depinde de doi factori. Primul factor este câștigătorul războiului. Acest factor determină dacă trădătorul este văzut ca un erou sau… ei bine… un trădător. Al doilea factor este cine a scris cartea. Nu vei găsi o carte de istorie în Marea Britanie care să povestească despre Benedict Arnold ca fiind un trădător. Află astfel care sunt cei mai mari trădători ai istoriei.

Cei mai mari trădători menționați de-a lungul istoriei

Denumirea de trădător contează și din perspectiva celor implicați, astfel că poate pentru unii este vorba despre un erou și nicidecum un trădător. Totuși, ai mai jos cei care sunt prezentați drept trădători pentru faptele lor, astfel că numele acestora este sinonim cu trădarea.

Iuda Iscarioteanul

Niciun nume nu evocă imagini de trădare precum cel al lui Iuda Iscarioteanul. Pentru cei puțini care nu știu deja, Iuda Iscarioteanul a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos și trădătorul lui. După ce l-a vândut pentru treizeci de monede de argint, trădarea lui Iuda asupra lui Hristos a devenit destul de controversată în ultimii ani odată cu descoperirea unui număr de texte gnostice scrise în coptă antică, numite Evanghelia lui Iuda.

Aceste texte descriu o serie de conversații între apostolul condamnat și Iisus Hristos. Evanghelia lui Iuda contrastează cu viziunea acceptată a lui Iuda ca trădător. În schimb, Evanghelia îl descrie pe Iuda ca pe urmașul ascultător care, împotriva propriilor sale dorințe, a fost instruit de către Iisus Hristos să-l trădeze romanilor. Indiferent de textele nou descoperite, moștenirea lui Iuda este cea a trădătorului prin excelență.

Efialtes din Trahis

Efialtes din Trahis și-a trădat patria atât de îngrozitor încât numele său a devenit cuvântul pentru „coșmar” în limba sa maternă. Efialtes a fost grecul care i-a trădat pe cei trei sute de spartani și alți aproximativ 3.900 de greci care au rămas în afara istoriei, perșilor în bătălia de la Termopile. Grecii îi întâlniseră pe perși la stâncile Trachinian, ceea ce a creat un blocaj cu Golful Malian vecin.

Planul era ca grecii să rețină armata persană suficient de mult pentru ca marina greacă să manevreze și să învingă marina persană în strâmtoarea Artemisium. Planul grec era promițător, cu excepția unui detaliu strălucitor: poziția grecească care blochează Porțile fierbinți ar fi putut fi depășită dacă ar fi folosită o potecă puțin cunoscută în jurul pasului.

Grecii cunoșteau bine traseul caprelor și au făcut tot ce au putut pentru a o ascunde de perșii care înaintau. Efialtes le-a dezvăluit perșilor acest defect în speranța unei plăți, iar perșii au avansat asupra grecilor. Regele Leonidas al Spartei i-a eliberat pe grecii care luptau sub comanda lui și a rămas în urmă doar cu ariergarda sa de trei sute de spartani, act care avea să devină cea mai faimoasă ultimă rezistență din istoria omenirii. Potrivit istoriei, în anul 470 î.Hr., un bărbat pe nume Atenade l-a ucis pe Efialtes dintr-un motiv fără legătură și a fost fericit surprins când a descoperit recompensa pusă pe capul lui.

Benedict Arnold

Au existat o serie de trădători în istoria Americii, dar Benedict Arnold a fost primul. Benedict Arnold și-a început cariera militară cu armata continentală în 1775 și s-a remarcat devreme prin capturarea Fortului Ticonderoga. Benedict Arnold a fost esențial pentru o serie de alte victorii coloniale, dar a devenit descurajat de certurile interne ale Congresului Continental, precum și de ignorarea continuă a realizărilor sale și a potențialului de promovare de către superiorii săi.

Benedict Arnold a primit în cele din urmă comanda fortului de la West Point NY, acum Academia Militară West Point. În 1780, Arnold a început negocieri secrete cu britanicii în care a subliniat pozițiile trupelor coloniale și locațiile diferitelor depozite de arme.

Trădarea sa a culminat cu negocieri pentru a preda fortul de la West Point controlului britanic. Planurile sale au fost în cele din urmă dejucate, dar nu înainte ca Arnold să-și schimbe complet partea și să devină general de brigadă pentru armata britanică. Pentru a adăuga insultă la vătămare, el a condus apoi o forță britanică pentru a captura Richmond Virginia și a jefuit zona rurală din jur.

După capitularea lui Cornwallis la Yorktown, Benedict Arnold a fugit în Anglia pentru a scăpa de pedeapsa pentru faptele sale. Benjamin Franklin l-a comparat cu un trădător infam menționat mai sus când a spus „Iuda a vândut doar un bărbat, Arnold trei milioane”, cimentând trădarea lui Benedict Arnold în psihicul american pentru totdeauna.

Vidkun Quisling

Vidkun Quisling, un diplomat norvegian și fost ministru al apărării, a lansat o lovitură de stat pentru a prelua controlul asupra guvernului norvegian în timpul invaziei naziste asupra Norvegiei. Lovitura sa, deși eșuată, a devenit prima lovitură de stat transmisă radio din istorie. În 1945, a devenit „ministru-președinte” al regimului Quisling, guvernul marionetă al naziștilor din Norvegia.

Urât și insultat de poporul Norvegiei, o țară care avea relativ puțini colaboratori naziști, el a fost arestat și executat pentru că „a dus la îndeplinire soluția finală a Germaniei în Norvegia”. Numele său a devenit sinonim cu „colaborator” sau „trădător” atât în norvegiană, cât și în engleză.

Wang Jingwei

Istoria Chinei poate fi destul de confuză. Cei peste un miliard de oameni care împărtășesc istoria bogată și diversă cultural a Chinei sunt uniți de un alt factor: toți îl urăsc cu adevărat pe Wang Jingwei. Wang Jingwei a fost un politician al Republicii Chineze care, după ani de cartă cu faimosul lider chinez Chiang Kai Shek pe marginea modalităților de a trata cu invadatorii japonezi, a acceptat o ofertă japoneză de a conduce guvernul lor marionetă din Nanking.

El a rostit o adresă radio de la Tokyo, unde a cedat Nankingul japonezilor, totul în timp ce îi lăuda și afirmă supunerea chineză. Wang Jingwei a murit cu un an înainte de capitularea japoneză și a fost înmormântat la Nanking. Când războiul s-a încheiat și chinezii au recăpătat controlul asupra Nanking, au distrus mormântul lui Wang Jingwei și chiar au ars trupul lui degradat. Astăzi, locația mormântului său este comemorată cu un pavilion care îl etichetează pentru totdeauna drept trădător. Din cauza trădării sale, numele său a devenit sinonim cu „trădător” atât în ​​China, cât și în Taiwan.

Gaius Cassius Longinus și Marcus Junius Brutus

Gaius Cassius Longinus și Marcus Junius Brutus au fost senatori romani și conducătorii Asasinării lui Iulius Cezar. În ceea ce a devenit cu ușurință cel mai studiat asasinat politic din istorie, Cassius și Brutus conduc un grup de senatori romani asemănători într-un complot pentru uciderea lui Iulius Caesar.

Grupul l-a încolțit pe împărat pe un hol, l-a înjunghiat de douăzeci și trei de ori și l-a lăsat să sângereze până la moarte. Tulburările politice care au urmat asasinatului au condus Imperiul Roman în război civil, culminând cu Bătălia de la Filipi. Cassius și Brutus, la bine și la rău, s-au cimentat în istorie ca trădători atât de mult încât Dante Alighieri l-a considerat suficient de perfid pentru a ocupa cel mai de jos nivel al Iadului în Infernul său.

trădători istoriei
Istoria numara cativa tradatori importanti ale caror notorietate rezista si astazi

Mir Jafar

Mir Jafar este cel mai urât bărbat din istoria indiană, pakistaneză și bengaleză. Are sens, din moment ce și-a vândut compatrioții pentru bani, care a dus la peste două sute de ani de stăpânire britanică. Trădarea lui Mir Jafar i-a ajutat pe britanici să-l învingă pe actualul conducător al Bengalului (India), Siraj ud-Daulah, și să preia controlul asupra continentului. Stăpânirea sa este văzută în mod obișnuit ca începutul imperialismului britanic în India și a fost un factor principal în eventuala dominație britanică a subcontinentului. Numele lui Mir Jafar a devenit sinonim cu „trădător” în limbile urdu, bengaleză și hindi.

Robert Hanssen și Aldrich Ames

Robert Hanssen a fost un fost agent de contrainformații al FBI și un deținut pe viață la închisoarea ADX Florence Supermax din Colorado. În prezent, el ispășește cincisprezece condamnări pe viață pentru că a trădat secretele SUA către Uniunea Sovietică și mai târziu către Federația Rusă. Trădarea sa a fost descrisă drept „cel mai mare dezastru de informații din istoria SUA”.

Hanssen a început să vândă secrete din SUA la doar câțiva ani după ce și-a început cariera la FBI. Sovieticii i-au plătit lui Hanssen mai mult de 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante pentru informații. Când FBI i-a cerut motivația pentru a-și vinde țara, Hanssen a susținut că singura lui motivație era profitul.

Alături de o serie de alte secrete, Hanssen este responsabil pentru vânzarea unui alt trădător, Dmitri Polyakov, un general sovietic care a lucrat în secret pentru SUA. Destul de ciudat, Dmitri Polyakov nu a fost arestat de sovietici până când un alt trădător american pe nume Aldrich Ames, un agent de contrainformații CIA, a dezvăluit aceleași informații sovieticilor ani mai târziu. De asemenea, Aldrich Ames ispășește o închisoare pe viață pentru cele mai mari dezastre de informații din istoria SUA.

Sidney Reilly

Deși există o mulțime de trădători de seamă de-a lungul istoriei, nu mulți au fost suficient de pricepuți în trădare încât să poată câștiga existența din asta. Sidney Reilly, cunoscut mai bine ca „Asul Spionilor”, a fost un ofițer de informații britanic și este cel mai realizat spion din istoria omenirii. S-ar putea să nu fie cunoscut niciodată pe deplin, dar s-a zvonit că a lucrat pentru mai mult de patru guverne diferite în timpul carierei sale. Detaliile cu privire la moștenirea lui sunt neclare. Fie că era irlandez, rus, ucrainean sau englez, s-ar putea să nu se știe concret pentru cine a lucrat.

În timpul carierei sale, a lucrat pentru sovietici în timp ce a servit ca agent dublu pentru britanici și japonezi, a trimis informații confidențiale rusești înapoi la Londra în timpul Primului Război Mondial și a trimis informații la Tokyo în timpul războiului ruso-japonez.

Reilly a fost descoperit ca agent dublu pentru britanici în timpul unei încercări de a-l asasina pe Vladimir Lenin și a trebuit să fugă în Rusia pentru viața sa. În funcție de cine întreabă, Reilly este fie un erou național, fie un dublu trădător, dar în orice caz, el este cu siguranță cel mai desăvârșit trădător de pe această listă. Din păcate, sovieticii s-au săturat de amestecul lui și l-au atras înapoi în Rusia, unde a fost prins, torturat și executat. Aparent, chiar și în timpul încarcerării sale în Uniunea Sovietică, el înregistra tehnici de interogare rusești pentru a le vinde celui mai bun ofertant. Vechile obiceiuri mor greu, chiar și în gulaguri sovietice.

Robert Ford

Robert Ford a fost un membru al infamei bande Jesse James și a obținut și mai multă notorietate atunci când l-a împușcat pe Jesse în ceafă, ceea ce a fost în general considerat o mișcare proastă în Vechiul Vest. Robert Ford și fratele său fuseseră invitați la casa lui Jesse James, o ocazie destul de tipică, deoarece erau membri de încredere ai bandei lui.

În speranța de a pretinde recompensa, Ford a așteptat și l-a împușcat în ceafă. Când Robert Ford și fratele său i-au transmis guvernatorului pentru a-și revendica recompensa, au fost surprinși să fie acuzați de crimă de gradul întâi și condamnați la spânzurare. Pedeapsa lor a fost în cele din urmă grațiată de guvernator.

Ani mai târziu, a fost ucis în salonul său de un bărbat pe nume Edward Capehart O’Kelley. Ford și O’Kelley s-au certat anterior. O’Kelley a intrat în salonul lui Ford cu o pușcă cu două țevi și l-a ucis pe Ford în același mod în care Ford l-a ucis pe Jesse James.