Home » Când, unde, cum » Cele mai puternice 8 arme nucleare. Unde și când au fost folosite

Cele mai puternice 8 arme nucleare. Unde și când au fost folosite

Manolică Anca / 15.03.2022, 09:53
Cele mai puternice 8 arme nucleare. Unde și când au fost folosite

Statele Unite și Rusia dețin în prezent mii de arme nucleare fiecare, fiind două din cele mai puternice forțe ale lumii. China, Franța, Regatul Unit, India, Pakistan, Coreea de Nord și Israel stau și ele bine la acest capitol. La gândul cî acestea nu vor mai fi folosite niciodată, hai să facem o incursiune în istorie, pentru a vedea cât de distructive pot fi acestea. Iată top 8 cele mai puternice arme nucleare, chiar și decât bombele folosite la Hiroshima și Nagasaki la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Cele mai puternice arme nucleare

În rândurile de mai jos vom face o trecere în revistă a celor mai puternice arme nucleare detonate vreodată, mai exact a exploziilor care au depășit 10 megatone. În comparație, estimările pentru bomba de la Hiroshima sunt de aproximativ 15 kilotone. De asemenea, sunt incluse doar detonările ale căror randamente sunt bine cunoscute.

  • Tsar Bomba

La 30 octombrie 1961, Uniunea Sovietică a aruncat cea mai puternică armă nucleară explodată vreodată pe arhipelagul Novaya Zemlya, la nord de cercul arctic. Cu o explozie de 50 de megatone, „Tsar Bomba”, așa cum mai este numită uneori, a fost de aproximativ 3.300 de ori mai puternică decât arma nucleară de 15 kilotone lansată pe Hiroshima.

Dar bomba cu hidrogen ar fi putut fi mult mai puternică. A fost proiectată pentru a avea un randament exploziv de până la 100 de megatone. Mingea de foc rezultată în urma exploziei a avut un diametru de aproape 9,7 km (6 mile), ceea ce este „suficient de mare pentru a include întregul nucleu urban din Washington sau San Francisco, sau tot centrul și centrul Manhattanului”, a scris Alex Wellerstein, directorul programului de studii științifice și tehnologice de la Stevens Institute of Technology, potrivit Live Science.

  • Cele mai puternice arme nucleare. Test 219

La 24 decembrie 1962, Uniunea Sovietică a aruncat un „cadou” de Crăciun destul de neplăcut peste locul de testare de pe arhipelagul Novaya Zemlya, care deține al doilea cel mai mare complex de ghețari din Arctica, potrivit unui articol publicat în 2021 în revista Nature. Cu o putere de 24,2 megatone, această bombă nucleară a fost mai puțin de jumătate din puterea bombei „Tsar Bomba”, dar a fost totuși a doua cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată.

De asemenea, a fost de aproximativ 1.600 de ori mai puternică decât bomba aruncată pe Hiroshima. Testul 219 avea să fie una dintre ultimele bombe nucleare lansate din aer de către Uniunea Sovietică, deoarece un tratat din 1963 a interzis testele la suprafață, iar testele viitoare au fost efectuate în subteran.

  • Testul 147

La 5 august 1962, Uniunea Sovietică a lansat o bombă de 21,1 megatone deasupra arhipelagului Novaya Zemlya (care face parte din Arctica rusă). Această bombă a fost de aproximativ 1.400 de ori mai puternică decât cea lansată asupra Hiroshimei. În ciuda puterii sale imense, detonarea nucleară nu este la fel de bine cunoscută ca altele de pe această listă.

  • Test 173

La 25 septembrie 1962, Uniunea Sovietică a lansat o bombă nucleară de 19,1 megatone deasupra arhipelagului Novaya Zemlya. A patra cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată, aceasta este de aproximativ 1.270 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Cunoscută pur și simplu ca „testul 173”, nici această bombă nu a primit niciodată o poreclă.

Arhipelagul Novaya Zemlya
Arhipelagul Novaya Zemlya

La câteva săptămâni după ce această bombă a fost lansată a început Criza rachetelor din Cuba, o criză care a adus Uniunea Sovietică și Statele Unite în pragul războiului nuclear. În timpul crizei, Uniunea Sovietică a desfășurat rachete nucleare în Cuba.

Președintele Kennedy a luat în considerare posibilitatea de a ataca amplasamentele și, în cele din urmă, a ordonat o blocadă navală pentru a preveni ca mai multe arme nucleare să ajungă în Cuba. În cele din urmă, Uniunea Sovietică a fost de acord să retragă rachetele în schimbul retragerii de către Statele Unite a rachetelor lor nucleare din Turcia.

  • Cele mai puternice arme nucleare. Castelul Bravo

La 1 martie 1954, Statele Unite au detonat o armă nucleară de 15 megatone pe atolul Bikini, în Insulele Marshall, într-un test cu numele de cod „Castle Bravo”. Aceasta a fost detonată la suprafață în loc să fie lansată din aer și este a cincea cea mai puternică detonare de armă nucleară din istorie.

Randamentul a fost de aproximativ două ori și jumătate mai mare decât se aștepta și a dus la împrăștierea de precipitații nucleare pe o suprafață de aproximativ 7.000 de mile pătrate (18.130 de kilometri pătrați) în Pacific, lăsând locuitorii din Insulele Marshall, personalul militar american și echipajul unui trauler de pescuit japonez expuși la un nivel ridicat de radiații. Unii locuitori au trebuit să fie evacuați, iar în rândul populației din Insulele Marshall s-a înregistrat o rată foarte ridicată de cancer.

Testul Castle Bravo și răul provocat locuitorilor au declanșat proteste la nivel mondial împotriva testării bombelor nucleare. În deceniile următoare, guvernul american a plătit despăgubiri rezidenților insulei.

  • Castelul Yankee

La 5 mai 1954, o altă armă nucleară a fost detonată pe o barjă de lângă Atolul Bikini. Testul „Castle Yankee” a avut ca rezultat o putere de 13,5 megatone. Este a șasea cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată în istorie, fiind de aproximativ 900 de ori mai puternică decât cea lansată asupra Hiroshimei. În anii care au urmat, au crescut presiunile la nivel mondial pentru interzicerea testelor nucleare.

Atolul Bikini este un recif de corali care înconjoară o lagună. Înainte de testele nucleare, oamenii trăiau pe atol. Populația a fost îndepărtată înainte de teste și nu s-a mai putut întoarce niciodată, deoarece atolul este încă contaminat cu rămășițe de la precipitațiile radioactive.

  • Cele mai puternice arme nucleare. Testul  123

La 23 octombrie 1961, Uniunea Sovietică a lansat o bombă de 12,5 megatone asupra arhipelagului Novaya Zemlya, de aproximativ 830 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Este a șaptea cea mai puternică armă nucleară detonată în istorie. Acesta a fost un preludiu pentru „Tsar Bomba”, care avea să fie lansată în aceeași zonă doar o săptămână mai târziu.

  • Castelul Romeo

La 26 martie 1954, o armă nucleară a fost detonată pe o barjă în largul atolului Bikini. Aceasta a produs o explozie nucleară de 11 megatone, care a fost de aproximativ 730 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima. Cu numele de cod „Castle Romeo”, testul a fost efectuat la doar câteva săptămâni după testul Castle Bravo, care a împrăștiat precipitații radioactive în Insulele Marshall.