Ziua de 6 august este una neagră pentru istoria omenirii. Este ziua în care a avut loc primul atac cu bombă atomică din istorie. Este ziua în care un întreg oraș a dispărut de pe hartă. Se împlinesc 76 de ani de la primul atac nuclear care a devastat .
Pe 6 august 2021, japonezii comemorează 76 de ani de la atacul cu bombă atomică asupra orașului Hiroshima, primul atac nuclear din istorie. Cele două bombardamente, de la Hiroshima și Nagasaki, au luat viețile a peste 200 de mii de persoane, având efecte și mulți ani după dezastru. A fost singura dată când s-au folosit arme atomice într-un conflict, iar japonezii care au trăit acele clipe şi au supravieţuit au purtat o viață întreagă povara momentului.
În memoria celor care și-au pierdut viața în acea catastrofă, s-a organizat o ceremonie la care au luat parte câțiva supraviețuitori, descendenţi ai victimelor, premieru, dar și câțiva oficiali străini. Aceasta a fost marcată printr-o rugăciune tăcută făcută la ora locală 08:15, momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]De altfel, în fiecare an, în dimineaţa zilei de 6 august, este marcat momentul în care a fost aruncată bomba atomică. Sună clopotele în temple, se aud sirene în tot oraşul, iar locuitorii din Hiroshima ţin un moment solemn de reculegere. Spre seară, are loc „Ceremonia lampioanelor cu mesaj de pace”.
În acea zi fatidică, operaţiunile militare ale celui de-Al Doilea Război Mondial continuau în Pacific, iar americanii se pregăteau să lanseze primul atac cu bombă atomică din istorie împotriva civililor. În acea zi, avionul B-29, botezat „Enola Gay”, la bordul căruia se afla colonelul Paul W. Tibbets Jr., a lansat deasupra oraşului japonez Hiroshima, prima bombă atomică, „Little Boy”.
Explozia a avut loc la ora locală 8.15 minute, moment în care un întreg oraş a fost ras de pe fața pământului. Peste 140 de mii de oameni și-au pierdut atunci viața. Din păcate, trei zile mai târziu, orașul Nagasaki avea o soartă similară. Un alt bombardier B-29, „Bockscar”, la bordul căruia se afla maiorul Sweeney, lansa la ora locală 11:02 bomba „Fat Boy” asupra orașului. Explozia a cauzat la momentul impactului şi ulterior, din cauza radiațiilor, între 40.000 şi 80.000 de victime.
„Un flash portocaliu gălbui a strălucit peste tot. Când am văzut asta, m-am speriat şi m-am ghemuit acolo. După 5-10 minute, când am deschis ochii era atât de întunecat încât n-am putut vedea nimic (..)
Pe când lucram, aflaseră că sunt supravieţuitor al bombei atomice şi oamenii păstrau distanţa. O astfel de discriminare bazată pe faptul că sunt supravieţuitor al atacului, împreună cu cea de a fi un sud coreean în Japonia este ca o dublă discriminare. A fost mai degrabă o perioadă grea după război”, a povestit un supraviețuitor al atacului, Lee Jong-keun.
Pe 15 august 1945, împăratul Japoniei, Hirohito, anunţa prin intermediul radio-ului, capitularea necondiţionată a Japoniei, luând astfel sfârşit cel de-Al Doilea Război Mondial. Armistiţiul s-a semnat pe 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri, ce era ancorată în golful Tokyo.
În anul 2019, primarul orașului Hiroshima, a solicitat ca Japonia să semneze Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare, aprobat în iulie 2017 de 122 de ţări, semnat în acel moment de mai mult de jumătate din acestea, dar respins de toate puterile nucleare.