Home » Când, unde, cum » Top 3 unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume. A supraviețuit pe Titanic, dar s-a scufundat cu un alt vas

Top 3 unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume. A supraviețuit pe Titanic, dar s-a scufundat cu un alt vas

Manolică Anca / 10.07.2021, 16:48
Top 3 unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume. A supraviețuit pe Titanic, dar s-a scufundat cu un alt vas

Norocul este un concept destul de ciudat, dacă stăm să ne gândim că cei care trec printr-un accident sau printr-o dramă sunt considerați niște norocoşi pentru că au scăpat cu viaţă. Sau sunt ghinionişti pentru că au avut asemenea experienţe? Iată cine au fost unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume.

Unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume. Frane Selak

În 1962, croatul Frane Selak se afla într-un tren ce ducea din Sarajevo spre Dubrovnik şi care a deraiat. Era o noapte ploiasă când accidentul a avut loc, iar Selak s-a trezit brusc într-un râu, din care nu mai ştia cum să iasă. Realizând că scăpase teafăr, el le-a oferit o mână de ajutor celorlalți pasageri mai puţin norocoşi decât el. Din păcate, eforturile sale nu au fost suficiente pentru toți, 17 oameni piezându-și atunci viața.

Un an mai târziu, avea să treacă printr-un alt episod cumplit. În timpul unui zbor, ușile avionului în case se afla s-au deschis pur și simplu. Atunci, o stewardeză a fost smulsă din avion, iar cu ea, s-a întâmplat să fie scos forţat şi Frane. Cine s-ar fi gândit că ar putea supraviețui după ce a căzut în gol din avion? Însă, se pare că acesta a avut mare noroc, pentru că a căzut fix pe o căpiţă de fân şi a supravieţuit. A doua oară.

Frane Selak a căzut din avion și a supraviețuit
Frane Selak a căzut din avion și a supraviețuit

Ulterior, multe alte ghinioane s-au abătut asupra lui. A fost implicat în accidente de autobuz, i-a luat foc maşina de două ori şi era pe aproape să cadă într-o prăpastie cu maşina, însă a reuşit î ultima secundă să evite tragedia. Destinul avea să i se schimbat brusc la bătrâneţe, când, la 74 de ani, el a câştigat la loterie nu mai puţin de 800.000 de euro.

Unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume. Frane Selak
Unii dintre cei mai ghinioniști oameni din lume. Frane Selak

Tsutomu Yamaguchi a experimentat două bombe atomice

Ghinionul l-a adus în incredibila situație de a experimenta atât bomba atomică de la Hiroshima, cât şi pe cea de la Nagasaki, în august 1945. Inginer naval la Mitsubishi Heavy Industries, dar se afla într-o delegaţie în Hiroshima, pe 6 august, atunci când s-a produs nefericitul eveniment. A spus ca văzut ca un fulger imens de flăcări, după care şi-a pierdut cunoştinţa. „Când mi-am revenit, totul în jurul meu era negru, nu vedeam prea multe”, a povestit acesta ulterior.

În urma acelei catastrofe, el s-a ales cu arsuri și cu poerderea auzului, însă starea fizică era destul de bună, din moment ce a putut pleca cu trenul a doua zi din oraş. Ghinionula făcut, însă ca, la întoarcerea acasă, în Nagasaki, pe 8 august, să audă cea de-a doua bombă atomică picând din cer. „Credeam că norul acela sub formă de ciupercă m-a urmărit din Hiroshima”, spunea acesta. De fapt, era vorba despre o nouă bombă.

Tsutomu Yamaguchi a experimentat două bombe atomice
Tsutomu Yamaguchi a experimentat două bombe atomice

Radiaţiile la care a fost expus l-au făcut pe Tsutomu să-şi piardă părul, iar arsurile pe care le avea deja să se infecteze. Starea lui a fost atât de proastă, încât de-abia mai putea să mănânce şi să bea apă. Recuperarea a fost grea, lentă, însă el a reuşit să trăiască până la 93 de ani.

Violet Jessop a fost pe 3 mari nave de croazieră care s-au scufundat

Femeia şi-a petrecut o mare parte din viaţă pe apă, lucrând stewardesă pentru mai multe companii care făceau călătorii pe ocean. Lucrase deja pe mai multe nave înainte de a ajunge la bordul navei RMS  Olympic, în 1911. Pe 20 septembrie 1911, atunci când Olympic a plecat din Southampton și s-a ciocnit cu nava de război britanică HMS Hawke, ea se afla la bord.

După ciocnirea navei RMS Olympic, Violet nu a dorit să se alăture pe Titanic, dar a fost convinsă de prietenii ei, care considerau că poate rata o mare oportunitate. Așadar, Jessop a decis să se îmbarce la bordul navei RMS Titanic, ca stewardesă, pe 10 aprilie 1912. La doar patru zile de la plecare, la ora 23:40, Titanic s-a lovit de un iceberg și s-a scufundat. La acel moment ea dormea, însă, trezită brusc, ea a reușit chiar să salveze și mai multe femei și copii până să se urce pe barca de salvare.

Violet Jessop a fost pe 3 mari nave de croazieră care s-au scufundat
Violet Jessop a fost pe 3 mari nave de croazieră care s-au scufundat

După acest miracol, Violet Jessop a lucrat ca asistentă medicală în timpul Primului Război Mondial. În dimineața zilei de 21 noiembrie 1916, ea se afla la bordul HMHS Britannic, o navă care inițial era de pasageri, dar a fost transformată într-un spital, cutreierând Marea Egee. Din cauza unei explozii inexplicabile, nava s-a scufundat. Violet a sărit în apă, dar a fost trasă sub chila navei, fiind lovită cu putere în cap de către un fragment provenit din elicea vasului. A reușit să supraviețuiască ca prin minune și de această dată, fiind cea de-a treia tragedie maritimă căreia a reușit să îi supraviețuiască.

În ciuda tuturor greutăților și experiențelor sale în care a văzut moartea cu ochii, Violet nu a fost descurajată și a continuat să urce la bordul navelor, ajungând să călătorească de două ori în jurul lumii. Violet Jessop s-a retras din activitate abia în anul 1950, la vârsta de 63 de ani.