Home » Life & Style » Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic. A fost pe 3 mari nave de croazieră, care s-au scufundat, dar de fiecare dată a reușit să scape cu viață

Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic. A fost pe 3 mari nave de croazieră, care s-au scufundat, dar de fiecare dată a reușit să scape cu viață

Manolică Anca / 17.02.2021, 13:35

Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic. Angajată ca stewardesă pe când avea doar 21 de ani, Violet Jessop a avut parte de niște experiențe desprinse parcă din filmele SF. Niciodată nu ar fi putut prezice că va fi pe cale să experimenteze 3 naufragii istorice care vor aveau să fie incluse, mai apoi, în cărțile de istorie. Cum a reușit să supraviețuiască celor trei mari scufundări.

Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic

Violet Constance Jessop, născută pe 2 octombrie 1887, lângă Bahía Blanca, Argentina, a fost o stewardesă, memoriistă și asistentă de transport maritim argentinian. A fost primul dintre cei nouă copii, dintre care doar șase au supraviețuit. S-a îmbolnăvit foarte tare în copilărie cu ceea ce se presupune că a fost tuberculoză, dar a reușit să se însănătoșească, în ciuda prezicerilor medicilor că va muri.

Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic, Violet Jessop
Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic, Violet Jessop

Pe când avea doar 16 ani, tatăl ei s-a stins din viață, motiv pentru care familia sa a decis să se mute în Anglia. Aici, ea a urmat școala la o mănăstire și a avut grijă de sora ei cea mai mică, în timp ce mama ei se afla pe mare, lucrând ca stewardesă. După ce mama sa s-a îmbolnăvit, ea a renunțat la școală și, urmând pașii mamei, a aplicat pentru a fi stewardesă. La vârsta de 21 de ani, ea primea prima sa poziție de stewardesă într-un Royal Mail Line la bordul Orinoco-ului.

La prima ei călătorie, RMS Olympic s-a ciocnit cu RMS Hawke

Povestea cu totul incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic avea să înceapă doi ani mai târziu, când aceasta a început să lucreze ca stewardesă pe vasul White Star RMS Olympic, o navă civilă de lux, cea mai mare de la acea vreme. Deși la început era puțin îngrijorată de aceste aventuri, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, ea a reușit să își depășească această frică.

Pe 20 septembrie 1911, atunci când Olympic a plecat din Southampton și s-a ciocnit cu nava de război britanică HMS Hawke, ea se afla la bord. Din fericire, nu au existat victime, ambele nave reușind să se întoarcă în siguranță în porturile lor. Cu toate acestea, daunele provocate navei au fost extrem de mari, costul reparației ajungând la aproximativ 75.000 de dolari.

RMS Olympic
RMS Olympic

Povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic. Violet stătea întinsă în pat când nava a lovit un iceberg

După ciocnirea navei RMS Olympic, Violet nu a dorit să se alăture acestei noi nave, dar a fost convinsă de prietenii ei, care considerau că poate rata o mare oportunitate. Așadar, Jessop a decis să se îmbarce la bordul navei RMS Titanic, ca stewardesă, pe 10 aprilie 1912. La doar patru zile de la plecare, la ora 23:40, Titanic s-a lovit de un iceberg și s-a scufundat. Violet a vorbit în memoriile sale despre cum i-a fost ordonat să comporte și cum a ajutat multe femei și copii să intre în bărci de salvare. Când i-a venit rândul, s-a îmbarcat pe barca de salvare 16, dându-i-se în grijă un bebeluș pierdut.

Împreună cu restul supraviețuitorilor, a fost salvată în dimineața următoare de RMS Carpathia, după opt ore de așteptare în mijlocul oceanului. Potrivit lui Jessop, în timp ce se afla la bordul Carpathia, o femeie s-a apropiat de ea și i-a smuls copilul din mâini, fără să spună vreun cuvânt.

Faimoasa navă Titanic
Faimoasa navă Titanic

În efortul de a se salva de la scufundare, ea a suferit o fractură craniană

Însă, povestea incredibilă a supraviețuitoarei de pe Titanic, nu s-a oprit acolo. După patru ani de la catastrofă, Violet se găsea lucrând ca asistentă pentru Crucea Roșie Britanică. În dimineața zilei de 21 noiembrie 1916, ea se afla la bordul HMHS Britannic, o navă care inițial era de pasageri, dar a fost transformată într-un spital, cutreierând Marea Egee. Din cauza unei explozii inexplicabile, nava s-a scufundat. Violet a sărit în apă, dar a fost trasă sub chila navei, fiind lovită cu putere în cap de către un fragment provenit din elicea vasului.

Britannic s-a scufundat în 55 de minute, murind 30 din cele 1.066 de pasageri aflați la bord. Zeci de ani mai târziu, Violet acuza dureri tot mai severe de cap. În urma unui consult de specialitate, i s-a spus că a suferit o fractură de craniu în timp ce încerca să se salveze de la bordul Britanic-ului. Acesta avea să fie cea de-a treia tragedie maritimă căreia a reușit să îi supraviețuiască.

RMS Britannic
RMS Britannic

A primit un telefon bizar de la copilul pe care l-a salvat pe Titanic

În ciuda tuturor greutăților și experiențelor sale în care a văzut moartea cu ochii, Violet nu a fost descurajată și a continuat să urce la bordul navelor, ajungând să călătorească de două ori în jurul lumii. Violet Jessop s-a retras din activitate abia în anul 1950, la vârsta de 63 de ani.

Violet Jessop, supraviețuitoarea a trei naufragii maritime
Violet Jessop, supraviețuitoarea a trei naufragii maritime

În anii care au urmat, într-o noapte furtunoasă, ea a primit un misterios apel de la o persoană necunoscută, care a întrebat-o dacă ea este femeia care a salvat un bebeluș în timpul scufundării Titanicului. Când a spus că ea este, apelantul a răspuns: „Eu eram acel copil” și a închis telefonul. Prietenul și biograful ei, John Maxtone-Grahama spus că cel mai probabil erau niște copii din sat care îi făceau o glumă. Ea a răspuns: „Nu, John, nu povestisem nimănui acea poveste înainte să ți-o spun ție acum”. Înregistrările indică faptul că singurul bebeluș pe barca de salvare 16 a fost Assad Thomas, care a fost înmânat lui Edwina Troutt și care s-a reunit mai târziu cu mama sa pe Carpathia.