Home » Life & Style » Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. 3 secrete nebănuite ale Mării Negre

Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. 3 secrete nebănuite ale Mării Negre

Manolică Anca / 22.01.2021, 10:38
Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. 3 secrete nebănuite ale Mării Negre

Există multe minuni pe această planetă, unele dintre ele încă nedescoperite, iar altele greu de imaginat că ar putea fi reale. Pe lângă suprafața sa impresionantă și relieful superb, Marea Neagra ascunde o serie de aspecte unice în lume, la care nu te-ai fi gândit. De la specii de faină pe cale de dispariție la hidrogen sulfurat sau păduri descoperite la sute de metri adâncime. Iată tot ce se ascunde pe fundul Mării Negre.

1. Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. Hidrogen în adâncurile mării

Întinsă pe o suprafață impresionantă de 423.488 km², Marea Neagră se situează în spațiul pontic, înconjurată de țări precum România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Turcia și Georgia. Foarte mulți oameni nu știu ce se ascunde pe fundul Mării Negre, însă curiozitatea este foarte mare. Și nu de acum. Misterul Pontului Euxin i-a fascinat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri și, ani la rând, cercetătorii au străbătut fundul mării pentru a descoperi cele mai ascunse secrete ale acesteia.

Sigur te-ai întrebat măcar o odată de ce se numește Marea Neagră. Da, pe Glob sunt multe acumulări de ape care au primit nume de acest fel, cum ar fi Marea Albă, Marea Roșie sau Marea Galbenă. Însă de unde vine asocierea cu negru? Ei bine, Marea Neagră a avut foarte multe nume. Cimerienii au denumit-o Axania, care se traducea prin „albastru închis”. Mai târziu, prin secolul al VIII-lea î. Hr., odată ce a avut loc colonizarea grecească a țărmurilor Mării Negre, aceasta a devenit Pontul Euxin, care se traduce prin „marea primitoare”.

Marea Neagră și teritoriile care o înconjoară
Marea Neagră și teritoriile care o înconjoară

Însă, numele de Marea Neagră vine de la turci. Odată ce aceștia s-au extins spre nord, Imperiul Otoman asocia nordul cu întunericul și astfel, au denumit această apă Kara Deniz, care înseamnă „marea neagră”. O altă explicație în acest sens este și hidrogenul aflat în dâncurile apelor. După câteva sute de metri adâncime, apa este înlocuită cu un strat dens de hidrogen. Orice obiect este scufundat la mai bine de 150 de metri devine negru, din cauza acestuit strat de hidrogen sulfurat. Cum a ajuns această sulfura de hidrogen pe fundul Mării Negre este un mister încă nedeslușit.

2. Relief, faună și civilizații străvechi scufundate

Conform specialiștilor, din punct de vedere al reliefului, Pontus Euxin este, mai degrabă, un lac imens format peste o carieră antică. Conspiraționiștii susțin că, în vremurile de demult, o civilizație antică extrăgea, din cariera care se afla pe locul Mării Negre, cantități uriașe de minerale. De asemenea, conform marilor cercetători ai lumii, pe fundul Mării Negre se găsesc ruine a celor mai vechi cetăți ce s-au aflat în spațiul carpato-danubiano-pontic: Tomis, Argamum, Callatis, și Histria, cel mai vechi oraș de pe teritoriul României de astăzi.

Ruinele cetății Histria, cel mai vechi oraș de pe teritoriul țării noastre de astăzi
Ruinele cetății Histria, cel mai vechi oraș de pe teritoriul țării noastre de astăzi

Fauna ascunsă în apele îndepărtate ale Mării Negre este și ea impresionantă. Într-una din expedițiile sale, cercetătorul american Robert Ballard, cel care a descoperit epava vasului Titanic în Oceanul Atlantic, a dat peste niște specii antice de scoici, care datează de peste 7.500 de ani. De asemenea, aici se regăsesc și peste 160 de specii de plante și animale marine pe cale de dispariție. Printre acestea se numără foca de Kaliakra, rândunica de mare, marsuinul sau crabul de piatră.

Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. Multe specii de floră și faună din adâncurile mării sunt pe cale de dispariție
Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. Multe specii de floră și faună din adâncurile mării sunt pe cale de dispariție

3. Ce se ascunde pe fundul Mării Negre. O pădure întreagă îngropată sub ape

Probabil nu mulți știu, dar în anii ’80, atunci când românii au dat start proiectului de construire a canalului Dunăre-București, pentru proiectul de canalizare a râului Argeș, s-au descoperit, la 5-6 metri adâncime, resturi vegetale. Echipele de arheologi au continuat să sape până la 20 de metri adâncime și au dat peste urmele unei păduri preistorice. Lemnul copacilor a fost găsit aproape intact, datorită nisipului care acoperise pădurea.

Printre soiurile descoperite de specialiști se numără fagul, gorunul, stejarul și teiul din pădurea care data de mai bine de 12.000 de ani. Incredibil, nu-i așa? Și mai ales cum a rămas intactă după atâtea mii de ani. Deși este bine cunoscut faptul că teritoriul României de astăzi a fost acoperit în întregime de ape, în urmă cu milioane de ani, totuși, cercetătorul Robert Ballard susține că există posibilitatea ca Potopul lui Noe din Biblie să se fi întâmplat pe teritoriul țării noastre de astăzi. De asemenea, conform ipotezei lui, din cauza topirii ghețarilor de la sfârșitul Erei Glaciare, nivelul Mării Mediterane a crescut foarte mult și ar fi acoperit peticul de uscat care separă Marea Mediterană de Marea Neagră astăzi.