Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a lui Masabumi Hosono, bărbatul îndemnat să se sinucidă pentru că nu s-a scufundat odată cu Titanicul

Povestea incredibilă a lui Masabumi Hosono, bărbatul îndemnat să se sinucidă pentru că nu s-a scufundat odată cu Titanicul

Manolică Anca / 15.06.2021, 10:00
Povestea incredibilă a lui Masabumi Hosono, bărbatul îndemnat să se sinucidă pentru că nu s-a scufundat odată cu Titanicul

Onoarea, datoria și rușinea sunt trei trăsături adânc înrădăcinate în cultura japoneză încă de multe secole. Un războinic samurai care își pierde onoarea, o va putea recupera doar dacă își va lua viața, într-un mod destul de brutal, prin comiterea de hara-kiri. Află povestea incredibilă a lui Masabumi Hosono, japonezul „judecat” pentru că nu s-a sinucis după scufundarea Titanicului.

Masabumi Hosono, bărbatul îndemnat să se sinucidă pentru că nu s-a scufundat odată cu Titanicul

Spre deosebire de culturile occidentale, unde multe probleme sociale se învârt în jurul culpabilității și pot fi „alungate” prin proceduri legale, prin psihoterapie sau printr-un act de mărturisire în fața unui preot, conceptul de rușine se află în centrul culturii japoneze și nu poate scăpa de el până când persoana face ceea ce se așteaptă comunitatea. Această așteptare a presupus adesea măsura drastică de a-și lua propria viață.

Acest lucru a fost evident și în cazul lui Masabumi Hosono, a cărui rușine, în contextul culturii sale native, avea să-l lovească în noaptea scufundării RMS Titanic. Potrivit înregistrărilor, el a fost singurul călător japonez care s-a îmbarcat pe fatidicul Titanic și a supraviețuit uneia dintre cele mai mari tragedii maritime din toate timpurile.

Angajat al Ministerului Transporturilor din Japonia, Masabumi Hosono finalizase o călătorie de lucru în Rusia și rezervase un bilet de clasa a doua pe imensa navă. În noaptea neagră, Hosono dormea ​​în momentul când nava a lovit icebergul. O bătaie puternică în ușa cabinei l-a trezit și a ieșit repede afară. Echipajul navei l-a instruit pe Hosono, în calitate de străin, să se mute pe punțile inferioare ale navei, aflate la o anumită distanță de bărcile de salvare.

Povestea incredibilă a lui Masabumi Hosono
Povestea incredibilă a lui Masabumi Hosono

A povestit toată experiența neagră într-o scrisoare adresată soției sale

Experiența lui Hosono despre scufundare avea să fie descrisă într-o scrisoare adresată soției sale, pe care a scris-o în timp ce se afla la bordul navei Carpathia (nava care i-a salvat și i-a dus la New York), ale cărei pasaje au fost publicate pe Encyclopedia-Titanica.org. El scrie la un moment dat cum a fost incapabil să „risipească sentimentul de teamă totală și pustiire”, adâncindu-se în „gândul dezolant că nu-mi voi mai putea vedea iubita soție și copiii, deoarece nu aveam altă alternativă decât să împărtășesc același destin cu Titanicul”.

Pe măsură ce bărcile de salvare se împuținau, el se pregătea deja mental pentru a-și lua ultima respirație și spera să nu lase „nimic rușinos ca japonez. Dar totuși m-am trezit căutând și așteptând orice șansă posibilă de supraviețuire”, ca oricine altcineva în momentele de panică.

Șansa avea să îi surâdă lui Masabumi Hosono

Șansa a venit la un moment dat, când unul dintre ofițerii însărcinați cu încărcarea bărcilor de salvare a strigat către mulțime că mai era loc pentru încă două persoane. Chiar în fața sa, un bărbat s-a repezit să sară în barcă, moment în care a decis să îi urmeze exemplul. Masabumi Hosono a scris că s-a trezit într-o profundă disperare la gândul de a nu-i mai vedea niciodată pe cei dragi.

Alături de ceilalți supraviețuitori, Hosono a ajuns la New York. Inițial nu i s-a acordat prea multă atenție. Cu ajutorul prietenilor, acesta a ajuns în cele din urmă în țara sa natală, unde titlurile ziarelor l-au declarat „băiatul japonez norocos”. Invitat să acorde declarații, interviuri el a dobândit o oarecare faimă.

Cu toate acestea, în curând, lucrurile aveau să ia o turnură neașteptată deoarece, în America, un alt supraviețuitor, un pasager la clasa întâi pe nume Archibald Gracie, la denunțat, numindu-l „pasager clandestin”. Ziarele japoneze au preluat rapid informația, criticându-l public pe Hosono și învinovățindu-l pentru fapta sa, că a reușit să treacă în timp ce atât de mulți pieriseră în ocean. Mai mult, circula informația că el și un alt bărbat s-ar fi îmbrăcat în femei pentru a obține un loc pe vas.

Relatarea lui Masabumi Hosono despre scufundare
Relatarea lui Masabumi Hosono despre scufundare

S-a considerat că a făcut țara natală de râs

Fapta lui Masabumi Hosono era de neconceput pentru că, în loc să fie salvate femeile și copiii și el să moară într-o manieră onorabilă, acesta a ales să își salveze propria viață. Făcuse de râs țara, motiv pentru care a fost demis din funcția sa la minister. Au apărut manuale care făceau referire la cazul său ca un exemplu de comportament rușinos, profesorii spunând că fapta sa nu era etică.

De asemenea, a primit scrisori în care i se cerea să se sinucidă. Ulterior, lui Hosono i s-a redat slujba, cu explicația că era un angajat foarte iscusit. A continuat să lucreze acolo până a încetat din viață în 1939. Cu toate acestea, rușinea a persistat pentru a ascunde numele familiei.