Home » Când, unde, cum » Cine a fost femeia care a inventat filtrul de cafea. Nu este singura cu idei mărețe

Cine a fost femeia care a inventat filtrul de cafea. Nu este singura cu idei mărețe

Alexandru Cazacu / 26.10.2021, 16:41
Cine a fost femeia care a inventat filtrul de cafea. Nu este singura cu idei mărețe

V-ați întrebat vreodată cine a fost inventatorul filtrului de cafea? Ei bine, în caz că nu știați deja acest lucru, acest gadget extrem de folositor nu a fost inventat de un bărbat. Haideți să vedem totuși cine a fost femeia care a inventat filtrul de cafea.

Cine a fost femeia care a inventat filtrul de cafea

De-a lungul vremii, mai multe invenții au luat naștere datorită ingeniozității unor femei. Ei bine, printre aceste invenții se numără și filtrul de cafea. Mai exact, folosim filtrele de cafea în zilele noastre grație inventatorului german, Melitta Bentz. Ea a fost cea care dezvoltat această invenție în 1908. Se pare că la începutul secolului al XX-lea, preparau cafeaua în mod obișnuit, punând-o într-un săculeț mic de pânză, care se punea într-o oală cu apă clocotită.

Ei bine, Bentz a conceput o nouă metodă folosind o bucată groasă de hârtie absorbantă într-un vas de alamă cu câteva găuri perforate. Antreprenoarea a turnat cafeaua prin acest dispozitiv format din două părți, care a prins zațul deasupra și a lăsat lichidul să se scurgă și să picure într-o ceașcă.

Așadar, ea și-a brevetat invenția în 1908, înființând un magazin împreună cu soțul și fiii ei, unde le vindea. Până în anii 1930, designul original al filtrului se schimbase destul de drastic, transformându-se din unitatea metalică cu fund plat, într-o piesă ceramică în formă de con, cu inconfundabilul filtru de hârtie pliat triunghiular pe care îl cunoaștem și în zilele noastre.

Melitta Bentz, inventatoarea filtrului de cafea

Melitta și soțul său și-au extins mica companie și și-a îmbunătățit constant produsele. Cu toate acestea, în Primul Război Mondial au făcut un pas înapoi, din cauza că importul de cafea s-a oprit, iar hârtia era din ce în ce mai greu de găsit. Ba chiar mai mult de atât, soțul și fiul său au fost nevoiți să meargă pe front, iar ea și-a ghidat mica companie prin anii de război și perioada tulbure de după război.

În timp ce compania care îi poartă numele este încă un lider în producția de conuri de picurare, designerii și profesioniștii iubitori de cafea din întreaga lume au urmat exemplul femeii noastre, modificând conceptul inițial și încercând să perfecționeze prepararea cafelei la filtru. Multe alte companii din întreaga lume încearcă să și în zilele noastre metode de extragere a cafelei. Se pare că nepoții inventatoarei Melitta Bentz continuă să conducă și  astăzi compania pe care ea a fondat-o.

Cine a fost cea care a inventat filtrul de cafea
Melitta Bentz a fost femeia care a inventat filtrul de cafea

Se pare că în zilele noastre, afacerea de familie produce în jur de 50 de milioane de filtre de cafea în fiecare zi, pentru că în ciuda tabletelor și capsulelor, cafeaua clasică cu filtru continuă să se bucure de o mare popularitate.

Ei bine, Melitta, o casnică din Germania este inventatorul filtrului pentru prepararea cafelei de o calitate superioara. După cum spuneam, filtrele moderne de cafea merg pe același concept ingenios. Așadar, în urmă cu peste 110 ani, filtrul de cafea a fost înregistrat la Oficiul Imperial de Brevete din Berlin, iar Melitta Bentz a fost printre primele femeie care a avut propria invenție protejată.

Există multe alte invenții create de femei. Acesta este doar un exemplu, însă am putea cita și alte invenții ale femeilor precum: scara de incendiu, pluta de salvare, seringa, aparatul de înghețată, acvariul, tehnologia de comunicare wireless și multe altele.