Home » Când, unde, cum » Cine a fost Salvador Dali și care este povestea lui

Cine a fost Salvador Dali și care este povestea lui

Ileana Mladinoiu / 02.10.2021, 12:45
Cine a fost Salvador Dali și care este povestea lui

Spaniolul Salvador Dali, pe numele său real Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali, născut pe 11 mai 1904 în orașul Figueras, este unul dintre cei mai importanți pictori suprarealiști ai secolului al XX-lea. Sub influența maeștrilor Renașterii și cu înclinația sa pentru lumea imaginară, Dali a apelat în mod firesc la pictură de la o vârstă fragedă. Cu câteva luni înainte de nașterea lui, fratele său mai mare cu aceleași nume a murit.

Personalitatea excentrică a lui Salvador Dali

Salvador Dali impresiona atât prin aspectul său fizic, cât prin declarații șocante, prin munca sa. Devenise cunoscut îndeosebi pentru înclinația către bizar.

Existența celebrului pictor a fost întotdeauna marcată de umbra fratelui decedat. El credea mereu că i-a „furat” viața. De aceea, de-a lungul carierei sale, va încerca să se impună ca unicul Salvador Dali.

Chinuit încă din copilărie de caracterul său puternic, nuanțat, însă, de o mare timiditate și fobii, pictorul spaniol s-a închis în propria lume imaginară ca să se dăruiască artei. A pictat primul său tablou la vârsta de șapte ani.

Pe parcurs, Salvador Dali a simțit gustul provocării. Când era student la Școala de Arte Frumoase din Madrid, a refuzat autoritatea profesorilor săi, considerându-i prea mediocri pentru a preda și nu și-a făcut prea mulți prieteni.

Pasionat de psihologia lui Sigmund Freud, Dali decide să combine în artă impulsurile pe care le simte, precum și dragostea pentru lumea imaginară. Înțelege repede că opera sa va fi mai vândută dacă are propria originalitate izvorâtă din imaginația sa abundentă, plină de simboluri.

S-a alăturat mișcării suprarealiste, dar a fost respins mai târziu

Se va alătura mișcării suprarealiste timp de câțiva ani și se va căsători chiar cu Gala, fosta parteneră a lui Paul Eluard. Va fi respins din mișcare, considerat prea fantezist și suferind de tulburări psihice.

Rămas singur, își va continua cercetările, stabilind o nouă metodă de lucru numită „paranico-critică” în care picturile sale sunt simboluri onirice, fantezii stivuite sub formă unui puzzle ce dezvăluie un amestec de linii cu o tehnică ireproșabilă. Cele mai mari lucrări ale sale vor deriva din această metodă, prin care a redat o lume diferită ce te îndeamnă la visare.

Salvador Dali a avut o personalitate extrem de excentrică
Salvador Dali a avut o personalitate extrem de excentrică

În afară de pictură, există un alt domeniu în care Dali s-a remarcat. Este vorba de comunicare. Remarcile/aforismele sale sunt uimitoare, șocante și pline de grandomanie.

Motto-ul preferat al său era:

 „Singura diferență dintre mine și un nebun este că eu nu sunt nebun.”

Nu vom ști niciodată dacă Dali s-a jucat cu excentricitatea sa sau dacă a vrut să spună tot ceea ce a spus. Cert este că operele sale fac parte dintr-o artă plină de mister, recunoscută în toată lumea.

Câteva lucrări ale lui Dali

  • Persistenţa memoriei –1931, cea mai faimoasă capodoperă a lui Salvador Dali, aparţinând suprarealismului, înfăţişând un ţărm marin sumbru presărat cu ceasuri parcă topite.
  • Marele Masturbator-1929
  • Corpus Hypercubus sau Crucificarea -1954
  • Fata la fereastră- 1925
  • Coada de rândunică-1983
  • Telefonul Homar-1936

Multe dintre ele pot fi găsite în unele dintre cele mai renumite muzee din lume. Cel mai recunoscut ulei pe pânză, „Persistența memoriei”, poate fi admirat la Muzeul de Artă Modernă din New York (pictura a fost donată muzeului în 1934).

Salvador Dali este, fără îndoială, unul dintre cei mai prolifici, inovatori și versatili artiști care au trăit în secolul al XX-lea. Celebru în cinematografie a colaborat cu Alfred Hitchcock și Luis Buñuel.

Dali a primit multe critici în timpul vieții sale, din cauza stilului de viață extravagant și bizar (a nu se uita mustățile acestuia), precum și a scenelor ce vizau atragerea atenției.

A murit pe 23 ianuarie 1989 la vârsta de 84 de ani și a fost înmormântat la Muzeul care-i poartă numele în orașul natal.

După Dali, s-a născut o nouă generație de artiști exprimându-și imaginația pe baza unei tehnici creative, intense, rare.

Ileana Mlădinoiu