Home » Când, unde, cum » Salvador Dalí și obiceiurile sale bizare. De ce dormea cu o lingură între degetul mare și arătător

Salvador Dalí și obiceiurile sale bizare. De ce dormea cu o lingură între degetul mare și arătător

Manolică Anca / 28.04.2021, 10:34
Salvador Dalí și obiceiurile sale bizare. De ce dormea cu o lingură între degetul mare și arătător

Salvador Dalí și obiceiurile sale bizare. Există o vorbă din popor care spune „câte bordeie, atâtea obiceie”. Ei bine, așa și este pentru că fiecare are propriile tabieturi, obiceiuri, care poate pentru unii sunt absolut normale, dar pentru alții sunt cel puțin ciudate. Acesta este și cazul marilor genii ale lumii. Dacă nouă ni se pare ciudat că Salvador Dalí dormea cu o lingură între degetul mare și arătător, pentru el acesta era un lucru foarte important. Iată de ce, și ce alte obiceiuri bizare mai aveau marile genii ale lumii.

Salvador Dalí și obiceiurile sale bizare

Pictorul Salvador Dalí a fost unul dintre maeştrii incontestabili ai suprarealismului. Veșnic în căutare de idei, acesta îşi găsea inspiraţia în timp ce dormea. De fapt, nici nu se poate spune că încerca să se odihnească, ci să găsească idei noi. Încerca să valorifice la maximum puterea stării hipnagogice, momentul de dinainte de a intra în somn profund, atunci când orice om se află între conştiinţă şi visare.

Acela este momentul perfect în care ne vin idei ciudate și pe care ni le mai putem aminti. Dalí se folosea de acea stare pentru a putea da naștere noilor creații. Astfel, se întindea în pat și își punea o lingură între degetul mare şi arătător, după care punea o farfurie pe podea, în dreptul lingurii. Înainte de a adormi, corpul i se relaxa, iar lingura îi cădea din mână, lovind farfuria. Zgomotul îl trezea fi în mometul stării hipnagogice, iar marele pictor ilustra în picturile sale ceea ce vedea în prima fază a somnului.

Alte obiceiuri bizare ale marilor artiști

  • Pablo Picasso purta un revolver

Scriitorul francez Alfred Jarry a devenit o mare sursă de inspirație pentru Pablo Picasso în momentul în care a aflat despre acesta că purta la el o armă încărcată, fiind gata de a trage în orice moment, dacă era nevoie. Picasso a început să poarte şi el permanent un revolver gol, ba chiar se spune că ar fi fost chiar pistolul lui Jarry, după ce acesta a murit. Pictorul deprinsese obiceiul de a îi ameninţa cu el pe cei care îi spuneau despre operele sale că sunt plictisitoare.

Pablo Picasso purta un revolver tot timpul după el
Pablo Picasso purta un revolver tot timpul după el
  • Michelangelo Buonarroti considera dușul un pericol pentru sănătate

Michelangelo este faimosul artist care a pictat Capela Sixtină a palatului papal din Vatican. El obişnuia să doarmă cu aceleași haine și cizme pe el, zile la rând. A evitat să facă baie şi chiar a considerat că este un pericol pentru sănătate. A trăit totuşi până la vârsta de 88 de ani.

  • Poetul Pablo Neruda scria numai cu cerneală verde

Poet, diplomat, om politic şi laureat al Premiului Nobel. Chilianul Pablo Neruda a scris dat unele dintre cele mai importante poezii ale secolului al XX-lea. Iar acestea era scrise numai cu cerneală verde, deoarece poetul vedea culoarea verde, culoarea speranţei.

  • Shiller nu putea scrie dacă nu simțea miros de fructe putrede

Filozoful, poetul şi dramaturgul german Friedrich Schiller avea pe biroul său, pe lângă coli de hârtie şi ustensile de scris, fructe putrede. Atunci când a fost vizitat de scriitorul Goethe, acesta din urmă a fost copleşit de mirosul insuportabil al merelor stricate de pe biroul lui. Atunci, soţia lui Shiller, Charlotte, i-a explicat că mirosul acelor fructe sunt adevărate surse de ispirație pentru soţul ei să scrie. Fără acea „aromă”, nu putea fi productiv.