Home » Life & Style » 10 lucruri neștiute despre Pablo Picasso. Numele lui complet conține 23 de cuvinte

10 lucruri neștiute despre Pablo Picasso. Numele lui complet conține 23 de cuvinte

Manolică Anca / 22.02.2021, 16:18
10 lucruri neștiute despre Pablo Picasso. Numele lui complet conține 23 de cuvinte

Pablo Picasso este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari artişti ai lumii, creatorul unei opere de artă imense. Iată mai jos câteva lucruri neștiute despre genialul pictor care a adunat aproape optzeci de ani de activitate artistică în lumea picturii, sculpturii și a poeziei. Iată câteva lucruri neștiute despre Pablo Picasso.

Lucruri neștiute despre Pablo Picasso

1. Faimosul artist s-a născut pe 25 octombrie 1881, în Malaga, Spania. Atunci când a venit pe lume, era atât de mic, încât moașa a crezut că era mort și l-a lăsat așezat pe o masă, așteptând să vină cineva să îl ia. Unchiul lui a fost salvatorul. Acesta a suflat fum de trabuc spre el, moment în care bebelușul a scâncit. Așa și-au dat seama că, de fapt, el era viu.

2. Numele său complet este format din 23 de cuvinte. Pablo a fost botezat Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Toate aceste nume vin de la rude sau sfinţi. Picasso vine de la numele mamei sale, Maria Picasso y Lopez. Tatăl lui se numea Jose Ruiz Blasco.

3. Pe măsură ce creștea, primul cuvânt care l-a rostit nu a fost „mama”, așa cum se întâmplă în cazul majorității copiilor. Acesta a spus „lapiz”, cuvânt care în spaniolă înseamnă „creion”. Tatăl lui, artist și el, a început să îl înveţe pe Pablo ce ştia el despre artă, la vârsta de 9 ani, ajungând să realizeze prima lui pictură, intitulată „Le Picador”, ce ilustra un om călare la corridă.

Pablo Picasso, cel mai mare artist al tuturor timpurilor
Pablo Picasso, cel mai mare artist al tuturor timpurilor

A fost un elev-problemă

4. Ajuns la vârsta de 13 ani, tatăl său a renunţat în a îi mai preda fiului său lecţii de artă, considerând că ajunsese mai bun decât el. La aceeași vâsrtă, Picasso intra la Şcoala de Arte, reuşind să susțină toate examenele într-o săptămână, lucru care necesita, în mod normal, o lună întreagă. Tot atunci, a avut și prima lui expoziţie de pictură, în spatele unui magazin ce comercializa umbrele.

5. Deși nimeni nu s-ar fi gândit la asta, Pablo a fost un elev-problemă. Deși avea o minte strălucită, fiind net superior colegilor săi în ale picturii, care oricum erau cu șase ani mai mare decât el, Pablo avea probleme cu disciplina. Acesta stătea mai mult în camera de pedeapsă decât în sala de clasă.

6. În anul 1900, Picasso s-a mutat la Paris. Fiind extrem de sărac, mult timp a reușit să supraviețuiască doar cu o pâine pe zi. Și pentru a se încălzi, el a fost nevoit să își ardă câteva dintre lucrări. Primul loc de muncă al lui Picasso a fost la Paris, acolo unde s-a angajat ca ucenic al lui Pere Menach, un dealer de artă, pentru suma de 150 de franci pe lună. (aproximativ 750 de dolari astăzi).

Lucruri neștiute despre Pablo Picasso
Lucruri neștiute despre Pablo Picasso

Acuzat că a furat Mona Lisa

7. În 1911, atunci când Mona Lisa a dispărut de la Louvre, Poliția l-a arestat pe prietenul lui Picasso, poetul Guillaume Apollinaire. Acesta dat vina pe Picasso, care avea să fie și el interogat, însă s-a dovenit că niciunul dintre ei nu era vinovatul.

8. Picasso a fost însurat de două ori şi a avut patru copii cu trei femei. Însă, pe lângă acestea, au existat și foarte multe amante. El era cucerit uşor de orice femeie care îi respecta cerinţele: să î se supună și să fie mai scundă decât el (avea 1,62 m). Iată o scurtă listă a femeilor din viața lui:

  • Fernande Olivier (prima iubire a lui, ea avea aproximativ 18 ani, el 23 de ani)
  • Marcelle Humbert AKA Eva Gouel (ea 27 de ani, el 31 de ani)
  • Gaby Lespinasse (ea adolescentă, el 34 de ani )
  • Olga Khokhlova (prima soție a lui Picasso, ea 26 de ani, el 36 de ani, când s-au cunoscut)
  • Marie-Thrse Walter (ea 17 ani, el 46 de ani)
  • Dora Maar (ea 29 de ani, el 55 de ani)
  • Franoise Gilot (ea 21 de ani, el 61 de ani)
  • Genevive Laporte (una dintre ultimele iubite ale lui Picasso)
  • Jacqueline Roque (cea de-a doua soție. Ea avea 27 de ani, el 79 de ani)
Pablo Picasso, cel mai mare artist al tuturor timpurilor
Pablo Picasso, cel mai mare artist al tuturor timpurilor

9. Artistul deţine recordul pentru cele mai multe opere de artă create vreodată de un om. Vreme de 78 de ani, a ilustrat peste 13.500 de picturi şi desene, 100.000 de printuri şi gravuri, 34.000 de ilustraţii pentru cărţi şi 300 de sculpturi şi ceramice. În total, vorbim de peste 147.800 de piese de artă care poartă o singură semnătură. Iar acestea nu sunt singurele recorduri deţinute. El a vândut cel mai scump tablou din lume, „Femeile din Alger”, cumpărat, în 2015, cu suma impresionantă de 179,3 milioane de dolari. Când a murit, Pablo era cel mai bogat artist din istorie.

10. Pablo Picasso murea în Franța, pe 8 aprilie 1973, din cauza unui edem pulmonar şi a unui infarct. Ultimele cuvinte ale lui Pablo Picasso au fost: „Bea pentru mine, bea pentru sănătatea mea, știi că eu nu mai pot să beau”. Artistul a decedat în timp ce lua cina cu niște prieteni.