Home » Life & Style » Motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche

Motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche

Bucur Ioana / 11.11.2020, 14:08
Motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche

Van Gogh a fost și va rămâne un geniu neînțeles. Talentul său uriaș, operele de artă de o sensibilitate neegalată, sunt umbrite de gestul șocant cu care a intrat în istorie. Care a fost, de fapt, motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche. Nu, nu este vorba despre o femeie!

O relație specială între frați, dar condiționată. Familia, motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche? Indiciul a fost descoperit într-una dintre cele mai cunoscute opere ale pictorului

Vincent Willem Van Gogh se năștea pe 30 martie 1853. Era cel mai mare copil din familie, dar nu primul născut. Mama lui, femeie credincioasă, l-a botezat Vincent, după bebelușul pe care îl pierduse cu exact un an înainte de nașterea viitorului artist. Era un copil dificil, timid, dar care își iubea nespus familia. A fost educat acasă, de mama sa, apoi trimis la internat, de parte de casă. Au fost ani dificili pentru el. Toate scrisorile sale, în care implora să fie lăsat să se întoarcă acasă, au fost ignorate. De-a lungul vieții, Vincent Van Gogh a păstrat o legătură strânsă cu fratele său mai mic, Theo, distribuitor de artă, care îl ajuta financiar și încerca să îl introducă în cercurile „lumii bune” a artei.

Se pare că Theo ar fi și în spatele adevăratului motiv pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche, în timpul unei crize de furie. Un indiciu important a fost găsit într-unul dintre tablourile artistului, realizat la puțin timp după Crăciunul din anul 1888. Martin Bailey, critic de artă, a studiat la miscroscop opera „Natura moartă cu tabla de desen”. În tablou se poate desluși un plic, despre care criticul de artă susține că ar conține o scrisoare prin care Theo îl anunța că urma să se căsătorească. Pentru Vincent Van Gogh, nunta fratelui său nu avea cum să fie un motiv de fericire, însemnând, de fapt, pierderea alocației lunare.

„Natura moartă cu tabla de desen”
„Natura moartă cu tabla de desen”

Van Gogh și Gaugain, o prietenie explozivă: „Alerga spre mine, cu o lamă în mână” 

Există numeroase variante cu privire la motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche. În timp ce unii susțin că ar fi fost drogat din cauza plumbului din compoziția culorilor pe care le folosea în timp ce picta, alții sunt convinși că acea criză de furie a fost consecina despărțirii de bunul său prieten, Paul Gaugain. Unii autori au suguerat că Gaugain ar fi fost, de fapt, cel care i-a tăiat urechea artistului.

În afară de fratele său, Theo, singurul prieten din viața lui Vincent Van Gogh a fost un alt artist, Paul Gaugain. Van Gogh a insistat și și-a implorat prietenu să vină să îl viziteze, în toamna anului 1888, în faimoasa „Casă galbenă” din Arles. În decembrie, după două luni de conviețuire, relația lor se degradase. Van Gogh îl admira pe Gaugain și își dorea să îi fie considerat egal, în timp ce Gaugain era arogant, lucru ce îl fustra cumplit. Certurile dintre cei doi deveniseră zilnice. Speriat de gândul că va fi părăsit, Van Gogh ar fi cedat psihic.

Theo, fratele mai mic al lui Vincent Van Gogh
Theo, fratele mai mic al lui Vincent Van Gogh

Detaliile și motivul pentru care Van Gogh și-a tăiat o ureche, în acea seară, rămân un mister. Gaugain a vorbit despre evenimentul șocant abia 15 ani mai târziu, dezvăluind că acea noapte a fost punctul culminant al unui șir lung de amenințări și violență din partea lui Van Gogh. Se pare că Gaugain bănuia că Van Gogh și fratele său, Theo, profitau financiar de pe urma sa, așa că ar fi anunțat că avea de gând să plece. Anunțul ar fi fost urmat de zile de ploi torențiale, ce i-au ținut, forțat, închiși în micuța casă gașbenă din Arles. Gaugain a povestit cum, în timpul unei plimbări prin împrejurimi, l-a văzut pe Van Gogh alergând spre el, cu o lamă în mână. Doar că informațiile date de artist nu pot fi verificate, existând dovezi că Paul Gaugain era deja cazat la un hotel în acel moment.

Ce s-a întâmplat după ce Van Gogh și-a tăiat urechea

După presupusa altercație fizică cu Gaugain, Van Gogh s-a închis în dormitorul său, unde, tulburat de voci și gânduri negre, și-a tăiat urechea. Plin de sânge, și-a bandajat singur rana, a luat urechea tăiată, a înfășurat-o într-o bucată de hârtie și a trimis pachetul macabru unei tinere care lucra la bordelul pe care îl vizita împreună cu Gaugain. A doua zi, Van Gogh a fost găsit, leșinat, de un polițist, care l-a și dus la spital. Acolo a fost tratat de ucenicul unui medic.

Van Gogh a susținut că nu are nicio amintire legată de acel moment, sugerând că ar fi suferit o cădere psihică. Cât a stat internat în spital, cerea fără încetare să îl vadă pe bunul său prieten. Doar că, înainte de a pleca, Gaugain l-a rugat pe polițistul care ăl păzea pe Van Gogh să îi transmită „cu multă grijă, că m-am întors la Paris. Îmi este teamă că, dacă m-ar vedea, starea lui s-ar agrava”.

Articol despre moarte lui Vincent Van Gogh
Articol despre moarte lui Vincent Van Gogh

„Suferința va dura o veșnicie”

În 1890 când avea doar 37 de ani, Van Gogh s-a împușcat în piept cu revolverul său. Glonțul a avut o traiectorie ciudată, neatingând niciun organ vital. A murit două zile mai târziu, din cauza infecției cauzate de glonț. Fratele său, Theo, i-a fost alături în ultimele clipe. Ultimele cuvinte rostite de Van Gogh, înainte de moarte, ar fi fost: „Suferința va dura o veșnicie”.