Rămasă orfană de mama de copilă, părăsită de tata când avea nevoie de el, a căutat alinare în brațele bărbaților. Vera Renczi, Văduva Neagră, și-a omorât doi soți și peste 30 de amanți, dar a regregretat o singură moarte. Ce făcea cea mai periculoasă criminală din România cu trupurile bărbaților uciși?
Aventuri amoroase interzise, soți dispăruți în condiții misterioase, și o româncă superbă. Povestea cutremurătoare a Verei Renczi este învăluită și astăzi în mister. Se știe că s-a născut în București, undeva la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tatăl ei era un bogat om de afaceri ungur, mama, o româncă dintr-o familie de nobili. Mai mult, nici măcar numele de familie al tatălui ei nu este cunoscut, Renczi fiind numele celui de-al doilea soț al Verei. În ciuda faptului că se spune că tânăra era de o frumusețe izbitoare, nu există nicio imagine clară a chipului ei. Potrivit unor sursei, Vera Renczi era o blondă superbă, alții vorbesc despre o brunetă misterioasă.
Vera Renczi își petrece primii 13 ani din viață în București. După moartea tragică a mamei sale, se mută pe moșia pe care tatăl ei o deținea în Berkerekul, un orășel mic din fosta Iugoslavie. De fapt, Vera a rămas singură pe lume. Tatăl ei, om de afaceri, era mai mereu plecat și petrecea foarte puțin timp alături de fiica sa. Vera Renzci a fost înscrisă la o școală de fete din localitate. Tânăra începe să își descopere sexualitatea și ajunge în centrul multor scandaluri amoroase. Vera a avut relații cu elevi, studenți, chiar și parteneri de afaceri ai tatălui ei. Se pare că viitoarea criminal în serie a fost prinsă de mai multe ori cu un „musafir” în patul camerei din căminul școlii.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Toate relațiile pe care le-a avut s-au încheiat în același mod: gelozie oarbă și crize de isterie. Vera Renczi era posesivă și voia ca iubitții ei să își petreacă fiecare minut cu ea.
Promiscuozitatea ia sfârșit brusc, în momentul în care Vera Renczi îl cunoaște pe Karl Schick, un bancher austriac cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Cei doi se îndrăgostesc nebunește și se căsătoresc. Românca aduce pe lume primul ei copil, un băiat căruia îi pune numele Lorenzo. Cât a durat mariajul este un al mister. Unele surse spun câțiva ani, altele spun câteva luni. Un singur lucru este cert, Vera Renczi devenise soție și mama model. Dar gelozia este o boală de care nu te poi vindeca prea ușor. Programul din ce în ce mai încărcat și plecările dese de acasă o fac să suspecteze că soțul ei avea o amantă.
Karl Schick dispare. În fața întrebărilor autortăților, Vera Renczi spune că soțul ei ar fi murit într-un accident de mașină, în București, după ce a părăsit-o. Trupul lui nu este găsit, dar asta nu o împiedică pe româncă să poarte doliu un an întreg pentru soțul decedat. Vera se întoarce în societatea vieneză, unde îl cunoaște pe Joseph Renzci, un Casanova bogat, mult mai apropiat de vârsta ei. În calea dragostei lor stătea un singur obstacol, soțul dispărut al Verei. Problemă rezolvată ușor de româncă. Pentru că era o femeie înstărită și respectată, autoritățile din Viena eliberează un certificat de deces doar pe baza poveștii spuse de ea.
Vera și Joseph Renczi se căsătoresc, dar fericirea nu există în cuplu. Bărbatul o înșală, Vera este geloasă. Certuri, scandaluri, amenințări cu moartea. Totul se schimbă în momentul în care marele cuceritor cade brusc la pat, din cauza unei boli misterioase. Deodată, răzbunătoarea Vera Renczi devine îngrijitoarea perfectă Până când, la fel de brusc cu a apărut boala, Joseph Renczi dispare. Nici de această dată autoritățile nu o deranjează cu întrebări pe soția rămasă a două oară văduvă, astfel că ea își continuă viața nestingherită.
Văduvă de două ori, Vera Renczi era putred de bogată și încă tânără. Nu mai vrea să audă de căsătorie, preferând să colecționeze amanți. Nefericiții ghinioniști care primeau o invitație în conacul Verei Renczi din Berkerekul nu mai plecau niciodată de acolo. În 10 ani, peste 30 de bărbați au fost uciși de Văduva Neagră. Iar seria crimelor ar fi continuat fără probleme dacă Vera Renczi nu ar fi făcut o greșeală uriașă. Relația ei cu Milorad, un bancher sârb căsătorit i-a adus sfârșitul româncei. Soția acestuia, convinsă că soțului ei i se întâmplase ceva cumplit, se duce la Poliție. Autoritățile ajung la ușa Verei Renczi, dar reacția ei îi lasă muți: „Știam că veți veni să mă vizitați, domnilor!”. Nu fusese acuzată de nimic, deocamdată.
Vera Renczi nu neagă relația cu Milorad, dar susține că l-a părăsit imediat după ce a aflat că era căsătorit. Poate, spunea ea, despărțirea dureroase l-a împins la sinucidere. Însă soția bărbatului nu a putut accepta varianta româncei, așa că și-a început propria anchetă. În buzunarul unui sacou, găsește un bilet de amor scris de Vera Renczi. Apoi cercetează trecutul femeii pe care o bănuia ca i-a ucis soțul. După ce află despre disparițiile celor doi soți, se duce cu noile dovezi la autorități, din nou. Polițiștii ajung a doua oară la ușa româncei. Când își recunoaște scrisul pe scrisoarea de dragoste, răbufnește: „Nu sunt o criminală!”
Isterică, Vera Renczi este aproape imposibil de calmat. Oamenii legii intră în casă și încep să răscolească întregul conac, în căutarea unor indicii despre soarta lui Milorad. Când coboară în criptă, devin martorii unui tablou macabre. 35 de sicrie de zinc erau așezate în cerc. În centru, un fotoliu și o măsuță pe care sunt așezate un sfeșnic cu lumânări, o sticlp de șampanie și un pahar. Fiecare sicriu avea o plăcuță pe care era scris numele celui care era înăuntru.
Cu o calmitate tulburătoare, Vera Renczi se plimbă pe lângă fiecare sicriu și povestește cum și-a ucis fiecare amant. La un moment dat, Văduva Neagră izbucnește în plans și se prăbușește în fața unuia dintre sicrie. Era cel al lui Lorenzo, propriul său copil, pe care îl omorâse când i-a aflat secretul. Băiatul avea doar 10 ani. Arma crimei preferată de Vera Renczi era otrava. Doar Joseph Renczi, soțul infidel, a fost închis când încă respira. De ce i-a ucis? Pentru că își dorea să fie ultima femeie din viața lor.
Potrivit psihologilor, comportamentul bizar al Verei Renczi se poate explica prin faptul că Văduva Neagră voia să păstreze legătura pe care o avea cu fiecare dintre victimele sale. Ea găsise și o modalitate de a amâna efectele procesului de descompunere: zincul. La acea vreme, zincul era cel mai scump material din care se fabricau sicriele. Acesta, combinat cu umezeala din pivnița casei, au creat condiții ideale pentru mumifierea naturală a cadavrelor.
Găsită vinovată pentru moartea bărbaților descoperiți în cripta casei sale, Vera Renczi a fost condamnată la moarte. Dar, pentru că femeile nu puteau fi executate în Iugoslavia, pedeapsa i-a fost comutată la închisoare pe viață. Cu timpul, starea ei s-a degradat. Vera Renczi își închipuia că este înconjurată de toți cei pe care îi ucisese și le vorbea acestora ore întregi, cu voce tare. Schizofrenică, Vera a fost transferată într-un ospiciu, acolo unde s-a stins în urma unei hemoragii cerebrale.