Home » Life & Style » Cine a fost Lady Dorothy Walpole. Povestea înfricoșătoare a uneia dintre cele mai celebre fantome din lume

Cine a fost Lady Dorothy Walpole. Povestea înfricoșătoare a uneia dintre cele mai celebre fantome din lume

Bucur Ioana / 30.10.2020, 13:44

Provenea dintr-una dintre cele mai puternice familii din Marea Britanie. Tatăl i-a interzis să se căsătorească cu dragostea vieții ei. A așteptat ani în șir până i-a devenit, într-un final, soție. Doar că bărbatul care jurase să o iubească și protejeze i-a devenit torționar. Lady Dorothy Walpole și-a petrecut ultimii ani din scurta viață întemnițată într-o încăpere întunecată, mizerabilă. Povestea femeii care a devenit una dintre cele mai celebre fantome din lume.

 

Dorothy Walpole a fost separată de marea ei dragoste pentru că tatăl ei nu voia să-și piardă din influență. O moarte neașteptată a adus-o în brațele iubitului

 

Înainte de a deveni „Doamna Maro”, una dintre cele mai celebre fantome din lume, Lady Dorothy Walpole părea că duce o viață desprinsă din romanele de dragoste ale lui Jane Austen. Doar că, în cazul ei, bărbatul pe care l-a iubit și așteptat ani în șir i-a oferit un destin crunt. Dorothy Walpole s-a născut în 1686, într-una dintre cele mai importante familii din Marea Britanie, fratele ei, Robert Walpole, fiind considerat întâiul prim-ministru al țării.

 

Ajunsă la vârsta adolescenței și primelor iubiri, inima lui Dorothy este furată de al doilea viconte Townshend, însă tatăl ei, care era consilierul lordului Townshend a refuzat relația, considerând că nu ar fi fost moral să propună lordului o căsătorie între cei doi tineri. Vicontele a ajuns să se căsătoreasă cu fiica baronului Pelham, însă a rămas văduv în 1711. La scurt timp după decesul primei sale soții, Townshend făcea nunta cu femeia pe care o iubise în tot acest timp, Dorothy Walpole.

Lady Dorothy Walpole s-a îndrăgostit de bărbatul care i-a devenit torționar
Lady Dorothy Walpole s-a îndrăgostit de bărbatul care i-a devenit torționar

 

Întemnițată de soțul pe care l-a iubit de când era copilă, pentru o „aventură” avută când nu erau căsătoriți. Dorothy Walpole nu a mai avut voie să își vadă nici măcar propriii copii

 

Doar că fericirea cuplului nu a durat prea mult. Vicontele Townshend era respectat în cercurile importante ale societății, însă se știa că avea o fire extrem de violentă și răzbunătoare. Anii au trecut, iar Dorothy Walpole a devenit mamă. Nu se știe exact cum, dar soțul ei a aflat că, în perioada în care el era căsătorit cu fiica baronului Pelham, Dorothy ar fi avut o aventură amoroasă cu lordul Wharton, un adevărat Casanova al acelor vremuri, care, între timp, a fost nevoit să fugă din Marea Britanie din cauza datoriilor uriașe pe care le acumulase.

 

Pedeapsa pentru „infidelitate” a fost cumplită. Townshend a ordonat ca Dorothy să fie smulsă de lângă copii și încuiată într-una dintre odăile de la Raynham Hall, casa familiei. A fost ținută acolo ani în șir, fără să mai aibă vreun contact cu alte persoane și fără să își mai vadă sau audă vreodată copiii. A murit singură, în condiții mizere, pe 29 martie 1726, cu câteva luni înainte să împlinească vârsta de 40 de ani. Oficial, ar fi murit răpusă de varicelă, însă unele mărturii susțin că ar fi murit de inimă rea sau chiar ucisă de soțul ei.

Charles Townshend și-a condamnat soția la o moarte cumplită
Charles Townshend și-a condamnat soția la o moarte cumplită

 

Cum a devenit Lady Dorothy Walpole una dintre cele mai celebre fantome din lume?

 

Petrecerea de Crăciun din 1835 de la Raynham Hall a fost întâia oară când fantoma s-a arătat oamenilor. Potrivit mărturiilor de la acea vreme, lordul Charles Townshend chemase mai mulți invitați de seamă pentru a petrece sărbătorile de iarnă pe proprietatea sa. Printre aceștia se număra și colonelul Loftus. Acesta, împreună cu un alt bărbat, au descris întâlnirea cu „Doamna Maro” noaptea, în timp ce se îndreptau spre dormitoare. Și așa i-a rămas numele fantomei ce purta o rochie maro neîngrijită și care se plimba noaptea pe holurile conacului. Loftus s-a întâlnit cu „Doamna Maro” și a următoarea noapte. Potrivit acestuia, chipul femeii strălucea, cu excepția zonei ochilor, unde avea „două găuri negre, adânci”. Îngroziți de apariția misterioasă, mai mulți angajați și-a făcut bagajele și și-au prezentat demisiile.

 

Un an mai târziu, căpitanul Frederick Marryat, prieten al scriitorului Charles Dickens, vizitează conacul, fiind convins să „Doamna Maro” era o simplă invenție. A petrecut trei nopți acolo, dormind, de fiecare dată, cu un revolver sub pernă. Scepticul a avut parte de o experiență înfiorătoare. „Doamna Maro” i-a făcut o vizită chiar în utima seară petrecută la Raynham Hall.

 

„A privit-o aproape hipnotizat, în timp ce se apropia din ce în ce mai mult de el. Femeia ținea în mână o lumânare aprinsă. Doar așa a putut să îi recunoască rochia și trăsăturile chipului. Era clar că „Doamna Maro” era, de fapt, fantoma lui Lady Dorothy Walpole, pe care a recunoscut-o din tabloul atârnat în camera în care fusese cazat. Tata a crezut că fantoma nu îl vede, că va trece pur și simplu pe lângă el…însă, când a ajuns în dreptul lui, gestul ei l-a îngrozit. S-a oprit, s-a întors spre el, iar chipul ei s-a contorsionat într-un mod cumplit. A fost ultima oară când tatăl meu, un bărbat care nu știe ce înseamnă frica, a vrut să mai audă de Dorothy Walpole”, a povestit Florence, fiica căpitanului Frederick Marryat, în 1891.

„Doamna Maro”, fantoma ce a apărut în paginile revistei „Country Life”
„Doamna Maro”, fantoma ce a apărut în paginile revistei „Country Life”

 

Lady Dorothy Walpole, prima fantomă ce a apărut pe paginile unei reviste

 

Fantoma lui Lady Dorothy Walpole a devenit cu adevărat celebră, în momentul în care o fotografie în care a fost surprinsă a fost publicată în revista „Country Life Magazine”. Pe 19 septembrie 1936, căpitanul Hubert C. Provard, fotograf londonez care colabora cu publicația, venise la Raynham Hall pentru o ședință foto. În timp ce se pregăteau să plece, el și ajutorul său, Shira, au observat cum silueta unei femei care cobora pe scările din holul principal al conacului se forma chiar sub privirile lor. Shira, care era încă în spatele aparaturlui foto a reușit să apese de declanșator înainte ca fantoma să dispară. Imaginea uluitoare a fost publicată în numărul din decembrie 1936 al revistei.

 

Cu toate că Harry Price, un celebru „vânător de fantome” al vremurilor nu a putut să găsească vreo dovadă ce să sugereze că cei doi bărbați ar fi mințit, fotografia fantomei de la Raynham Hall a fost primită cu mult scepticism. Există voci care susțin că, de fapt, apariția ar fi rezultatul unei duble expuneri a filmului sau că, de fapt, ar fi vorba despre două imagini suprapuse. Magicianul John Booth a reușit să recreeze imaginea, acoperindu-se cu un cearceaf și trecând prin fața aparatului foto.