Home » Life & Style » Timp liber » Povestea lacului blestemat Nyos. Cum și-au pierdut viața 1700 de persoane. „Erau cadavre peste tot”. Detalii cutremurătoare

Povestea lacului blestemat Nyos. Cum și-au pierdut viața 1700 de persoane. „Erau cadavre peste tot”. Detalii cutremurătoare

Bucur Ioana / 04.11.2020, 11:44
Povestea lacului blestemat Nyos. Cum și-au pierdut viața 1700 de persoane. „Erau cadavre peste tot”. Detalii cutremurătoare

O bubuitură ciudată și îndepărtată a tăiat liniștea serii. Apoi, liniște. Câteva minute mai târziu, s-a dezlănțuit infernul. În doar câteva minute, 1.700 de oameni erau morți, aparent, fără motiv! Povestea lacului blestemat Nyos, dezvăluită de puținii supraviețuitori ai serii de 21 august 1986.

1.700 de oameni, uciși, în propriile case, în câteva minute. Lacul blestemat Nyos, detalii cutremurătoare despre seara de 21 august 1986 

Mii de oameni din satele din apropierea lacului Nyos trăiau în regiunea muntoasă din vestul statului Camerun. Situat pe coasta unui vulcan inactiv, solul din jurul lacului era roditor, atrâgându-i pe cei dornici să își câștige existența din agricultură.

Pe 21 august 1986, la ora nouă seara, localnicii erau deja în pat, adormiți. Deodată, o bubuitură puternică tulbură liniștea serii de vară. Secunde mai târziu, 1.700 de oameni erau morți, fără niciun motiv aparent. Nimeni nu ar fi aflat despre masacrul din satul Nyos dacă nu ar fi existat supraviețuitori. Patru! Un bărbat a povestit cum, stând în pat, a auzit ceea ce credea că era o explozie puternică. A sărit imediat în picioare și a ieșit afară, să vadă ce se întâmplase. Când a ieșit pe ușă, și-a văzut animalele moarte sau în agonie, dându-și ultima suflare. Întors în casă, a dat peste o scenă desprinsă parcă dintr-un coșmar: soția și fiica sa, prăbușite pe podea, fără suflare.

Mărturiile supraviețuitorilor sunt tulburătoare
Mărturiile supraviețuitorilor sunt tulburătoare

Mărturiile cumplite ale supraviețuitorilor lacului blestemat Nyos: Pe șosea erau morți peste tot – erau atât de mulți, încât am început să calc pe ei”

Un alt supraviețuitor al blestemului lacului Nyos a descris un nor „nor alb, ca o pânză. Nu urcase înspre cer, ci se deplasa la înălțime mică, aproape de pământ”.

Cea mai tulburătoare mărturie a dezastrului este a unei femei din satul Nyos. Familia ei număra 56 de suflete. În seara de 21 august 1986, și-a pierdut 53 de rude.

„Eram înconjurată de morți…unii erau afară, alții, în spatele caselor și peste tot erau animale întinse la pământ, vaci, câini, tot felul de animale.” 

Francis Fang era unul dintre cei mai prolifici agricultori din satul Nyos. Își mutase familia în regiune tocmai pentru solul fertil din jurul lacului. În acea sear, și-a văzut soția prăbușindu-se la pământ, vomitând sânge. I-a murit în brațe.

 „Copii aveau temperatură și țipau…Le-am luat pe fete și am pornit spre spital. Pe șosea erau morți peste tot – erau atât de mulți, încât am început să calc pe ei”, a povestit Fang.

Autoritățile au găsit cadavrele animalelor ucise de gazul toxic
Autoritățile au găsit cadavrele animalelor ucise de gazul toxic

Lacul Nyos a adus moartea pe o rază de 25 de kilometri. Dintr-un sat cu 1.300 de locuitori, doar patru au supraviețuit 

Trei sate au fost acoperite de „norul alb” descris de unul dintre supraviețuitori. Din cei 1.300 de locuitori ai satului Nyos, doar patru au scăpat cu viață. Raza morții a avut 25 de kilometri. Întâmplarea a făcut ca un angajat guvernamental să aibă drum în acea zonă, o vizită la rudele ce locuiau în apropierea lacului. Cu puțin înainte de a ajunge, a găsit o antilopă moartă pe marginea drumului. Inițial, s-a bucurat, gândindu-se că animalul va fi transformat în mâncare pentru familie. Pe măsură ce se apropia de sat, însă, bucuria s-a transformat în groază. Și-a întors motocicleta și a fugit.

Un representant al autorităților a fost trimis de urgență în zona afectată. Imaginea era apocaliptică: zeci, sute, mii de cadavre, peste tot…oameni și animale. Supravieuitorii puteau fi numărați pe degetele de la o mână, dar și aceștia erau în stare gravă – tușeau fără încetare și scuipau sânge.

„Părea că explodase o bombă cu neutroni. Frunzișul copacilor era verde și sănătos, dar toate ființele umane fuseseră ucise”, a spus un preot olandez, unul dintre primii care au ajuns la fața locului.

Aproape 2.000 de oameni au murit în condiții misterioase
Aproape 2.000 de oameni au murit în condiții misterioase

Ce se întâmplase, de fapt, în acea noapte. Cum a luat lacul Nyos mii de vieți, în doar câteva minute 

21 august 1986, o noapte de coșmar. Camerele de gardă ale spitalelor din regiune erau pline de pacienți, toți prezentând aceleași simptome, identice celor apărute în intoxicațiile cu gaz toxic. Sperând să mai găsească supraviețuitori, echipe de salvare au fost trimise de urgență în zonă, cu tuburi de oxigen. Ajunși la lacul Nyos, au descoperit mii se animale moarte lângă mal. Nici vulturii nu se atingeau de ele, fiindcă și ei muriseră.

În timp ce autoritățile încercau cu disperare să găsească răspunsuri, o explicate pentru masacrul de la Nyos, localnicii știau exact ce se întâmplase. Cu trei ani înainte, de pe patul de moarte, șeful de trib ceruse ca vitele sale cele mai bune să fie înecate în lac, unde se credea că se odihnesc spiritele vii ale morților. Dorința nu i-a fost respectată, iar localnicii erau convinși că aceasta fusese răzbunarea lui.

Unii dintre supraviețuitori au spus că, înainte de tragedie, apele lacului deveniseră maro, iar vântul puternic a creat valuri uriașe.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit adevărata cauză a „blestemului lacului Nyos”. Potrivit acestora, apele lacului au absorbit, încet dar sigur, cantități mari de gaz. În acea seară, o alunecare de teren a cauzat eliberarea unei „bule” de dioxid de carbon. Ajuns în aer, gazul s-a îndreptat spre localitățile din zonă, sufocând orice ființă vie în calea sa.