Home » Știri » Ce secrete ascunde celebrul tablou Mona Lisa. Detalii absolut surprinzătoare

Ce secrete ascunde celebrul tablou Mona Lisa. Detalii absolut surprinzătoare

Violeta Badea / 11.02.2021, 12:58
Ce secrete ascunde celebrul tablou Mona Lisa. Detalii absolut surprinzătoare

Ce secrete ascunde celebrul tablou Mona Lisa. Desenul nebănuit care se află în pictură. ”Mona Lisa” este, cu siguranță, cel mai celebru portret din lume. Acesta este admirat de milioane de turiști la Louvre și a fost pictat de Leonardo da Vinci între anii 1503 şi 1514. De-a lungul timpului, mai mulți specialiști au analizat în detaliu această operă și s-au lansat numeroase ipoteze privind acest tablou. Ultima descoperire este cea a omului de știință Pascal Cotte care a studiat opera de artă a lui Leonardo da Vinci vreme de mai bine de 15 ani până să-i afle secretul.

Ce secrete ascunde celebrul tablou Mona Lisa

Opera de artă „Mona Lisa” a fost studiată pe toate părțile timp de 500 de ani. Zeci de istorici şi critici de artă au încercat să deslușească misterele femeii gânditoare, cu un zâmbet discret a celebrului Leonardo da Vinci. Cea mai recentă descoperire îl are în prim plan pe francezul Pascal Cotte care susține că a găsit sub pictură un portret diferit al unei alte femei, total schimbată față de Mona Lisa pe care o știm cu toții astăzi.

Pascal Cotte este co-fondatorul Lumiere Technology și a reușit să-i convingă pe cei de la Louvre să îi ofere acces la pictură în anul 2004 pentru a o studia în amănunt. Omul de știință a folosit metodă de amplificare a straturilor, iar acesta a anunțat descoperirea senzațională: un al doilea portret în spatele celui pe care îl știm cu toții. Tehnica folosită nu a afectat sub nicio formă calitatea portretului.

Pascal Cotte spune ca a gasit sub pictura un portret diferit al unei alte femei, total schimbata fata de Mona Lisa pe care o stim cu totii astazi.
Pascal Cotte spune ca a gasit sub pictura un portret diferit al unei alte femei, total schimbata fata de Mona Lisa pe care o stim cu totii astazi.

Desenul nebănuit care se ascunde în pictură

Tabloul „Mona Lisa” a fost analizat cu ajutorul anumitor lumini intense, iar o cameră performantă a surprins micile retușuri pe care celebrul pictor le-a făcut până a ajuns la forma finală pe care o vedem cu toții în ziua de astăzi. De asemenea, acesta a spus că da Vinci a schițat un ac de păr în partea de sus a capului femeii, coafură care nu era deloc la modă pe vremea aceea. Reprezentanţii Muzeului Luvru au refuzat categoric să comenteze afirmaţiile făcute de Pascal Cotte, declarând că acesta nu face parte din echipa lor de cercetare.

Studiul realizat de omul de știință francez a dovedit pentru prima dată metoda pe care a folosit-o Leonardo da Vinci pentru realizarea portretului „Mona Lisa”. De asemenea, portretul pe care l-a realizat pictorul inițial este vizibil. Deși imaginile pe care le-a publicat Pascal Cotte arată clar descoperirile sale, identitatea femeii încă este discutată și interpretată în diferite chipuri.

Majoritatea istoricilor de artă au ajuns la un acord cu faptul că Leonardo a pictat-o, într-adevăr, pe Lisa Gherardini, soția unui comerciant de mătase din Florența. De asemenea, Martin Kemp, profesor de istoria artei la Oxford, nu e deloc convins de teoria lui Pascal Cotte conform căreia ar exista un portret ascuns în spatele celui pe care îl vedem. În schimb, e destul de sigur că în spatele Mona Lisei e Lisa Gherardini și susține că alte interpretări nici nu își mai au rostul.