Home » Life & Style » Destinul tragic al Prințesei Alice de Battenberg. Imagini rare cu soacra Reginei Elisabeta a II-a

Destinul tragic al Prințesei Alice de Battenberg. Imagini rare cu soacra Reginei Elisabeta a II-a

Manolică Anca / 28.12.2020, 14:04

O personalitate originală, atipică pentru clasa socială din care provenea și rangul pe care-l deținea, mama Prințului consort al Marii Britanii a avut o viață tumultoasă, cu multă culoare, dar și mult tragism. Iată cum a arătat destinul tragic al Prințesei Alice de Battenberg, supraviețuitoarea celor două războaie mondiale, femeia care a renunţat la rochiile de bal pentru straiele bisericeşti.

Destinul tragic al Prințesei Alice de Battenberg

Strănepoata legendarei Regine Victoria, mama Ducelui de Edinburgh (99), Prinţesa Alice de Battenberg, s-a născut la Castelul Windsor, în anul 1885. Surdă din naștere, aceasta a învățat să citească pe buze în mai multe limbi și petrecându-și mare parte din copilărie în Grecia și Germania, a învățat să vorbească fluent în germană. În ciuda problemei sale, la doar 18 ani, în 1903, s-a căsătorit cu Prințul Andrei al Greciei, la Darmstadt și s-au stabilit în Grecia. Au avut împreună cinci copii, patru fete şi un băiat, ultimul fiind nimeni altul decât Prinţul Philip.

Prințesa Alice de Battenberg împreună cu familia sa, Prințul Andrei al Greciei și cei cinci copii ai lor
Prințesa Alice de Battenberg împreună cu familia sa, Prințul Andrei al Greciei și cei cinci copii ai lor

În 1922, atunci când familia regală a fost trimisă în exil, mezinul Philip a fost trimis să locuiască în Anglia în care-şi avea, până la urmă, şi rădăcinile. În acea perioadă, Alice s-a convertit la ortodoxism și a devenit o mare susținătoare a acestei religii. În anul 1949, aceasta a fondat Christian Sisterhood of Martha and Mary, un ordin al măicuțelor care se ocupau cu tratarea celor bolnavi. Și-a dedicat toată viață pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, inclusiv în timpul ocupației naziste din Grecia, atunci când aceasta a adăpostit familii de evrei în palatul său din Atena.

Dignosticată cu schizofrenie, a ajuns pacienta doctorului Sigmund Freud

Aul 1930 avea să fie unul extrem de dureros pentru aceasta. Prinţesa Alice a fost diagnosticată cu schizofrenie şi internată forţat într-un sanatoriu elveţian, unde a fost tratată chiar de către faimosul medic Sigmund Freud. Acesta  a crezut că boala i-a fost provocată de o „frustrare sexuală” şi a recomandat un tratament cu raze X asupra ovarelor, pentru a i se domoli libidoul.

Prințesa Alice a refuzat tratamentul, susținând că este sănătoasă, însă fără succes, pentru că a rămas în sanatoriu pentru mai bine de doi ani, unde a fost tratată cu electroșocuri pentru crizele sale de isterie și i-a fost extirpat uterul și indusă menopauza. A fost o perioadă de tortură, un coșmar peste care a trecut doar cu ajutorul credinței divine. În cele din urmă, aceasta a reușit să evadeze din sanatoriul din Elveția.

Prințesei Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a
Prințesei Alice de Battenberg, soacra Reginei Elisabeta a II-a

Însă, acest episod din viața sa a condus la separarea de familie, absentând de la nunţile tuturor celor patru fiice ale sale. A reluat contactul cu copiii săi abia în anul 1937, în urma unei tragedii. Fiica sa, Cecile, a murit într-un accident aviatic alături de soţul ei şi copiii lor, iar Prințesa Alice a participat la înmormântare. Tot atunci ea s-a revăzut pentru prima dată și cu soțul ei, mariajul lor fiind deja consumat. Apoi, aceasta s-a înstrăinat din nou de familia sa şi s-a întors singură la Atena, unde a locuit într-un apartament cu două camere. În 1944, departe de ea, în Franța, deceda și soțul ei.

În anii ce au urmat, Alice s-a concentrat pe munca ei umanitară, îngropându-se în religie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ea a lucrat pentru Crucea Roșie și a oferit hrană și adăpost pentru copiii orfani și pierduți. Mai mult, având mereu nevoie de bani, aceasta și-a vândut multe bijuterii și obiecte preţioase aparţinând familiei regale.

A avut o relație dificilă cu Prințul Philip

Din cauza distanței, destinul tragic al Prințesei Alice de Battenberg a fost marcat și de o relație dificilă cu fiul său, pe care îl alinta adesea „Bubbikins”. Însă, aceasta a participat atât la nunta din 1947 a fiului său, Philip, cu Regina Elisabeta, cât şi la încoronarea acesteia din 1953, îmbrăcată în veşmânt monahal. Ani mai târziu, a avut loc şi împăcarea cu fiul său, Prinţul Philip, după lovitura de stat din Grecia, din anul 1967, aceasta fiind invitată de către fiul său să locuiască la Palatul Buckingham.

Prințesa Alice alături de fiul său, Prințul Philip
Prințesa Alice alături de fiul său, Prințul Philip

Aceasta a murit pe 5 decembrie 1969, la vârsta de 84 de ani, la Palatul Buckingham. Deși a fost îmormântată la Windsor Castle, în anul 1988 rămășițele sale au fost trimise, așa cum și-a dorit, la Biserica Ortodoxă St. Mary Magdalene din Jerusalem.

A avut grijă ca, înainte de moarte, să doneze tot ce mai avea. Singurul lucru pe care l-a lăsat a fost o scrisoare pentru fiul său în care i-a scris: „Dearest Philip, be brave, and remember I will never leave you, and you will always find me when you need me most. All my devoted love, your old Mama / Dragul meu, Philip, fii curajos și amintește-ți că nu te voi părăsi niciodată și că mă vei găsi mereu atunci când vei avea nevoie de mine. Toată iubirea mea, bătrâna ta mamă.”