Home » Life & Style » Regina Marii Britanii deține un obiect blestemat, râvnit de toată lumea. Ce spune legenda despre el

Regina Marii Britanii deține un obiect blestemat, râvnit de toată lumea. Ce spune legenda despre el

Bucur Ioana / 11.11.2020, 12:33
Regina Marii Britanii deține un obiect blestemat, râvnit de toată lumea. Ce spune legenda despre el

Nimeni nu știe, nici până în ziua de astăzi, când a fost dezgropat din pământ. Are o istorie sângeroasă, ce se întinde pe câteva sute de ani și care a adus moarte pentru sute, poate chiar mii, de oameni. Ce spune legenda despre obiecțul blestemat deținut de Regina Marii Britanii, râvnit de liderii din toată lumea.

Obiectul blestemat purtat de Regina Marii Britanii

În colecția de bijuterii a Coroanei Britanice stă unul dintre cele mai mari diamante din lume. Numit „Koh-i-Noor”, ce înseamnă „Muntele de lumină”, se crede că uriașul diamant își are originile în India. De-a lungul istoriei sale ce se întinde pe câteva sute e ani, a aparținut multor conducători hinduși, mughali, turci, afgani, sikh și, în cele din urmă, britanici. Chiar și în prezent, este în centrul unui scandal diplomatic, pierderea sa fiind considerată un simbol al subjugării Indiei puterii britanice.

Puțini știu, însă, că Koh-i-Noor ar fi blestemat. Diamantul, ce acum împodobește coroana Reginei Elisabeta a II-a, a adus suferință, sărăcie, moarte și război bărbaților cărora le-a aparținut. Legenda blestemului Koh-i-Noor se crede că începe undeva în secolul al XIV-lea, după ce ar fi fost descoperit în minele Golcondei, în India. A fost, secole bine, un simbol al puterii, fiind montat în turbanul conducătorilor dinastiei Malwa. Se spune că primul proprietar al diamantului a fost Mahabharata, din Karna, erou ăn istoria indienilor. Tocmai de aceea se crede că, în momentul în care Koh-i-Noor ajunge în mâini străine, va urma un război cumplit.

Koh-i-Noor este unul dintre cele mai valoroase diamante din lume
Koh-i-Noor este unul dintre cele mai valoroase diamante din lume

Istoria sângeroasă a diamantului Reginei Marii Britanii. Cine poate scăpa de blestemul Koh-i-Noor 

Diamantul a fost dintotdeauna un simbol al puterii. În momentul în care o bătălie era câștigată, o dinastie pusă la pământ, primul gând al câștigătorului se îndrepta către Koh-i-Noor. A fost purtat cu mândrie de cele mai puternice dinastii asiatice: Dinastia Marilor Moguli, Dinastia iraniană Afsharid, Dinastia afgană Durrani. De fiecare data, prețul diamantului era plătit în râuri de sânge. Istoricii au reușit să identifice 18 dintre proprietarii Koh-i-Noor-ului care au avut parte de morți violente, fiind fie asasinați, uciși pe câmpul de luptă, sau care și-ai trăit ultimii ani în sărăcie.

Blestemul diamantului Koh-i-Noor pare să fie confirmat într-un text hindu, c ear data din anul 1306:

„Cel care deține acest diamant va stăpâni lumea, dar îi va cunoaște și toate nenorocirile. Doar Dumnezeu sau o femeie îi pot purta în siguranță.”

În prezent, diamantul este montat pe coroana Reginei Mamă şi se află expus în Turnul Londrei
În prezent, diamantul este montat pe coroana Reginei Mamă şi se află expus în Turnul Londrei

Cum a ajuns obiectul blestemat în posesia Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii 

În 1849, Koh-i-Noor ajunge în proprietatea autorităților Britanice. Este oferit firmei britanice East India Company, ce, la rândul ei, l-a oferit Reginei Victoria. Însă drumul din India până în Anglia nu a fost deloc ușor. Blestemul diamantului a lovit, din clipa în care englezii au încercat să îl scoată de pe continentul Asiatic. Înainte de a-și începe călătoria spre Marea Britanie, Sir Henry Lawrence uită piatra prețioasă într-o haină pe care o predă servitorilor. După ore în șir de căutări disperate, este găsită și returnată celui însărcinat să o ducă Reginei. Apoi, vasul ce se îndrepta spre Europa este lovit de holeră, o mare parte din echipaj pierzându-și viața din cauza bolii. Blestemul diamantului a lovit din nou, aproape de destinație, luând forma unei furtuni pe mare ce ar fi durat aproape 12 ore.

Koh-i-Noor a intrat în posesia Reginei Victoria aproape un an mai târziu, în 1850. Întrucât istoria diamantului blestemat a presupus conflicte între bărbați, familia Regală Britanică a decis ca bijuteria să fie purtată doar de femei. După moartea Reginei Victoria,  Koh-i-Noor a fost moștenit de Regina Alexandra, soția lui Edward al VII-lea. A trecut, apoi, în colecția de bijuterii a Reginei Maria, în 1911, apoi Reginei Elisabeta, în 1937. În prezent, diamantul este montat pe coroana Reginei Mamă şi se află expus în Turnul Londrei.