Home » Life & Style » Drama secretă a Familiei Regale a Marii Britanii. Ce s-a ales de verișoarele bolnave ale Reginei Elisabeta, închise într-un ospiciu

Drama secretă a Familiei Regale a Marii Britanii. Ce s-a ales de verișoarele bolnave ale Reginei Elisabeta, închise într-un ospiciu

Bucur Ioana / 17.11.2020, 17:31

Erau rușinea Familiei Regale a Marii Britanii, o pată ce trebuia ștersă din istoria celei mai importante monarhii din lume. Le-au închis într-un ospiciu „pentru idioți” și le-au declarat, oficial, moarte! Cele două copile nevinovate, verișoarele Reginei Elisabeta, au trăit în condiții umilitoare. Adevărul a fost scos la iveală abia după moartea uneia dintre ele. Este povestea tulburătoare a surorilor Nerissa și Katherine, „verișoarele secrete” ale celei mai puternice femei din lume.

„Verișoarele secrete” ale Reginei Elisabeta a II-a, rușinea ce trebuia ștearsă din istoria Familiei Regale a Marii Britanii 

Katherine, născută în anul 1926, și Nerissa, născută în 1919, erau fiicele lui John Herbert Bowes-Lyon – fratele Reginei Elisabeta I – și a soției acestuia, Fenella, cee ace înseamnă că erau verișoare primare ale Reginei Elisabeta a II-a. Doar că, la scurt timp după nașterea celor două, cei doi aristocrați și-au dat seama că fiicele lor erau, de fapt, o vulnerabilitate pentru imaginea „perfectă” a monarhiei britanice. Cele două fete prezentau un retard mintal sever.

Katherine și Nerissa erau verișoare primare ale Reginei Elisabeta a II-a
Katherine și Nerissa erau verișoare primare ale Reginei Elisabeta a II-a

La zece ani de la moartea tatălui lor, Katherine și Nerissa au fost internate, în secret, la Royal Earlswood Institution for Mental Defectives din Redhill, Surrey, în anul 1941. Aveau 15 și 22 de ani. De atunci, au fost uitate de propria familie: nu au avut niciun vizitator, și și-au trăit restul vieții în sărăcie, din mila angajaților. Însă familia lor nu s-a mulțumit doar să le ascundă de ochii lumii, ci a avut să le șteargă de pe fața pământului. „Verișoarele secrete” ale Reginei Elisabeta a II-a au fost declarate, oficial, moarte, în anul 1941.

Se pare că Regina Mamă (n.r.- Elisabeta I) a crezut zeci de ani că fiicele fratelui ei erau moarte. Există voci ce susțin că ar fi aflat adevărul, la un moment dat, însă nu ar fi făcut nimic pentru a le ajuta, în ciuda faptului că, de-a lungul vieții sale, și-a acordat sprijinul unui program ce milita împotriva abandonării persoanelor cu dizabilități în ospicii.

Moartea uneia dintre „verișoarele secrete”, adevărata moarte, a scos la lumina povestea tulburătoare a celor două surori

Toți membrii familiei Regale Britanice știau despre existența celor două surori, însă au crezut, zeci de ani, în moartea lor, inclusic Regina Elisabeta a II-a. Dar de ce s-a încercat ștergerea lor din istoria monarhiei? Katherine și Nerrisa s-au născut într-o perioadă tulbure a Casei Regale. La acea vreme, orice handicap, fie că era fizic sau mental, era asociat claselor de jos, iar beblușii născuți cu asemenea probleme erau văzuți ca rezultatul promiscuității sau relațiilor sexuale înte persoane înrudite. Asemenea zvonuri nu aveau ce să caute lângă Familia Regală.

Katherine (stânga) și Nerissa (dreapta) Bowes-Lyon
Katherine (stânga) și Nerissa (dreapta) Bowes-Lyon

Povestea tulburătoare a verișoarelor bolnave ale Reginei Elisabeta a fost descoperită în anul 1987, la scurt timp după moartea Nerissei, când jurnaliștii au descoperit că mormântul ei era marcat doar cu un ecuson din plastic pe care erau trecute numele ei și un cod. În urma unui articol șocant publicat în The Sun, spitalul a confirmat că cele două surori aparțineau Familiei Regale a Marii Britanii. La acea vreme, reprezentanții Palatului Buckingham au confirmat că Regina știa despre existența lor, dar că nu vor fi oferite mai multe informații:

„Nu avem niciun alt comentariu. Este o chestuine ce ține strict de familia Bowes-Lyon”, au anunțat reprezentanții Palatului Buckingham.

Katherine Bowes-Lyon
Katherine Bowes-Lyon

Povestea a apărut, din nou, în spațiul public în anul 2011, odată cu difuzarea unui documentar numit „The Queens Hidden Cousins” (n.r. – Verișoarele ascunse ale Reginei) despre cele cinci surori Bowes-Lyon. Informațiile șocante despre abandon și condițiile umilitoare în care au trăit Katherine și Nerissa au stârnit un val de revoltă în rândul britanicilor. După difuzarea documentarului, o sursă apropiată Palatului Buckingham a catalogat informațiile prezentate ca fiind „minciuni odioase”:

„Regina este extrem de supărată la gândul că asemenea minciuni au fost difuzate. Katherine și Nerissa au fost vizitate în mod constant de familie. Niciuna dintre ele nu a putut vreodată să vorbească, iar creierul lor nu s-a mai dezvoltat de la vârsta de patru ani”, a dezvăluit sursa.

Cu toate astea, Dot Penfold, o fostă anagajată a ospiciului a vorbit, în documentar, despre tristețea celor două surori și despre faptul că se simțeau abandonate de toți ei pe care îi iubeau: „Toți cei care lucrau acolo vedeau că Nerissa și Katherine fuseseră, de fapt, uitate de familia lor.

Nu aveau nici măcar propria lenjerie intimă

Nerissa avea 66 de ani când a murit, în 1986, iar sora ei, Katherine, s-a stins din viață în 2014, la vârsta de 87 de ani. Au trăit singure, izolate de societate și într-o sărăcie cumplită. Foști angajați ai ospiciului au dezvăluit că nu aveau nici măcar haine sau lenjerie intima, fiind îmbrăcate din garderoba comună a azilului.