Home » Politică » A doua carantină în Anglia. În ce condiții vor putea oamenii să mai iasă din case

A doua carantină în Anglia. În ce condiții vor putea oamenii să mai iasă din case

Bucur Ioana / 02.11.2020, 17:38
A doua carantină în Anglia. În ce condiții vor putea oamenii să mai iasă din case

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 ia cu asalt Europa. În contextual creșterii necontrolate a numărului de cazuri noi de infectare, s-a impus a doua carantină în Anglia. Premierul Boris Johnson a anunțat în ce condiții vor putea oamenii să mai iasă din case.

A doua carantină în Anglia. Restricțiile impuse britanicilor, în contextul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19: „Nu mai există alternativă” 

Explozia numărului de infectări cu noul coronavirus a adus a doua carantină în Anglia, iar măsurile sunt asemănătoare celor impuse în primăvară. Sâmbătă seara, premierul Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie va intra în lockdown începând de joi, 5 noiembrie. E timpul să trecem la acțiune, pentru că nu mai există alternativă, a explicat premierul, în contextul în care țara a depășit pragul de un million de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Aproape 47.000 de britanici și-au pierdut viața din cauza virusului COVID-19.

Potrivit premierului, a doua carantină în Anglia va dura cel puțin o lună, până la începutul lunii decembrie. Măsurile au fost luate încercând să evite un blocaj al sistemului medical provocat de creșterea necontrolată a îmbolnăvirilor COVID-19. Specialiștii britanici consultați de autoritățile de la Londra estimează că s-ar putea ajunge la 4.000 de decese pe zi în lunile de iarnă, în lipsa unor măsuri ferme.

Boris Johnson a explicat că un eventual colaps al sistemului sanitar ar fi „un dezastru total”, medicii ajung în situația de a alege „ce pacienți tratează, cine trăiește și cine moare”.

A doua carantină în Anglia – ce se schimbă față de restricțiile impuse în primăvară? 

Premierul britanic a mai anunțat că, spre deosebire de restricțiile impuse în lunile de primăvară, a doua carantină în Anglia va lăsa școlile, colegiile și universitățile deschise.

„Nu putem lăsa ca virusul să facă și mai mult rău viitorului copiilor noștri decât a făcut-o deja”, a argumentat Boris Johnson, care le-a cerut cu insistență părinților să-și trimită copiii la școală.

Boris Johnson a anunțat a doua carantină. Diferențe puțin față de măsurile din primăvară
Boris Johnson a anunțat a doua carantină. Diferențe puțin față de măsurile din primăvară

De pe data de 5 noiembrie și până pe 2 decembrie, magazinele neesențiale, saloanele de coafură, locurile de joacă și divertisment vor fi închise. Aceeși soartă o vor avea și restaurantele, barurile și puburile. Acestea vor putea oferi doar produse la pachet clienților. Singurele ce vor rămâne deschise sunt magazinele ce vând mărfuri de strictă necesitate, premierul precizând că „nu este nevoie să vă faceți stocuri”.

În ce condiții vor putea oamenii să mai iasă din case în a doua carantină

Premierul Boris Johnson a mai anunțat și motivele pentru care oamenii vor mai putea să iasă din casă pe perioada carantinei:

  • Mersul la școală, colegiu, universitate
  • Mersul la muncă – în cazurile în care activitatea nu se poate desfășura de la domiciliu
  • Exerciții fizice și recreere în aer liber
  • Tratament medical
  • Cumpărături esențiale
  • Îngrijirea unor persoane vulnerabile

„Nu trecem singuri prin toate acestea. (…) Crăciunul va fi „probabil foarte diferit, dar eu cred cu tărie că dacă luăm măsuri acum, vom putea permite ca familiile din toată țara să fie împreună”, a mai spus premierul britanic.

„Ar putea fi testate orașe întregi”

Premierul a anunțat, de asemenea, că în următoarea perioadă guvernul are de gând să recurgă masiv la teste rapide. „Ar putea să fie testate orașe întregi”, a spus Boris Johnson. El a precizat că pentru realizarea acestor testări în masă va fi chemată în ajutor armata. Parlamentul va dezbate miercuri toate aceste măsuri și cel mai probabil, ele vor fi aprobate, potrivit BBC.