Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul, pomenit pe 18 decembrie în calendarul creștin-ortodox. Marile minuni săvârșite

Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul, pomenit pe 18 decembrie în calendarul creștin-ortodox. Marile minuni săvârșite

Alexandru Cazacu / 18.12.2021, 10:11
Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul, pomenit pe 18 decembrie în calendarul creștin-ortodox. Marile minuni săvârșite

An de an, la data de 18 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai mari Sfinți care s-au născut în zona Moldovei. Află în continuarea articolului cine a fost Daniil Sihastrul, ce minuni a săvârșit și alte detalii importante din viața celui care i-a fost sfetnic lui Ștefan cel Mare.

Cine a fost Sfântul Daniil Sihastrul, prăznuit în calendarul creștin-ortodox pe 18 decembrie

Născut într-un sat din apropiere de Rădăuți, Daniil Sihastrul a trăit între anii 1400 și 1482, pe vremea voievodului Ștefan cel Mare. În fiecare an, la 18 decembrie, Biserica ortodoxă îl prăznuiește pe cel cunoscut și sub numele de Sfântul Daniile Schimonahul, Sfântul Daniil Sihastru cel Bătrân și Sfântul Daniil cel Nou.

Nu este de mirare că a primit numele „Sihastrul”, având în vedere că și-a trăit viața cu credință în Dumnezeu, în sihăstria codrilor din Bucovina, care sunt vii chiar și în zilele noastre. La naștere, el a primit numele Dumitru, însă la vârsta de 16 ani, când s-a călugărit, a fost numit David.

După ce a ajuns la Mănăstirea „Sfântul Laurențiu”, el a îmbrăcat schima cea mare și a primit numele de Daniil. Simțind nevoia de liniște, Sfântul Daniil Sihastrul s-a retras ulterior în codrii din apropierea localității Putna. În zonă, el a găsit o stâncă în care a sculptat un paraclis. Chiar și în zilele noastre se mai văd pronaosul, naosul, altarul și încăperea săpată în piatră, care îi slujea drept chilie.

Detalii despre viața Sfântului Daniil Sihastrul
Cine a fost Daniil Sihastrul. Sfântul prăznuit la 18 decembrie în calendarul creștin-ortodox

Marile minuni ale lui Daniil Sihastrul. Ce i-a prezis lui Ștefan cel Mare

Potrivit tradiției creștine, se spune că Daniil Sihastrul a fost cel care i-a prezis voievodului Ștefan cel Mare că va ajunge la cârma Moldovei. Totodată, el ar fi fost și cel care l-a îndrumat pe domnitor să nu se dea bătut în fața turcilor, iar îndemnul de a ridica Mănăstirea Putna, tot de la Sfântul Daniil Sihastrul ar fi venit.

După înfrângerea de la Războieni din 1476, Ștefan cel Mare îi cere îndrumare, iar Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue lupta cu turcii, prorocind că va învinge, fapt care s-a și întâmplat.

Credincioșii îl considerau Sfânt încă de pe vremea când era în viață, datorită faptului că îi vindeca pe cei bolnavi le alina suferințele și alunga demonii. Deși nu se cunoaște cu exactitate data la care Sfântul Daniil Sihastrul a trecut la Dumnezeu, se spune că ar fi fost înmormântat undeva în partea de sud a pronaosului din Biserica Mănăstirii Voroneț.

Sfetnicul lui Ștefan cel Mare

Daniil Sihastrul a avut foarte mulți ucenici atât în codrii din preajma Voronețului, cât și la alte schituri și mănăstiri din zona respectivă. După cum am menționat și mai sus, el l-a încurajat pe domnul Moldovei, Ștefan cel Mare, să lupte pentru apărarea creștinătății și să ctitorească mai multe lăcașuri sfinte.

În caz că nu știați deja acest lucru, pe piatra de mormânt, care s-a făcut din porunca lui Ștefan cel Mare, sunt scrise următoarele: „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”.