Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou și de ce este numit ocrotitorul Bucureștiului

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou și de ce este numit ocrotitorul Bucureștiului

Alexandru Cazacu / 26.10.2021, 09:50
Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou și de ce este numit ocrotitorul Bucureștiului

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie cel Nou în fiecare an, la 27 octombrie, fiind considerat ocrotitorul Bucureștilor. Haideți să vedem cine a fost Sfântul Dimitrie și de ce este numit ocrotitorul Capitalei.

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou

Născut în satul Basarabov de pe marginea Lomului, Sfântul Dimitrie cel Nou a trăit pe vremea Țaratului vlaho-bulgar. Se pare că la început el a fost păstor de vite, însă ulterior a decis să plece din localitatea natală și sa adăpostit într-o peșteră din apropiere. Mai târziu, Sf. Dimitrie s-a călugărit, ajungând monah la biserica dinăuntrul peșterii. Fiind extrem de credincios, prin post, rugăciune și privegheri, el a ajuns să înfăptuiască și minuni.

Ba chiar mai mult de atât, se spune că Sfântul Dimitrie cel Nou și-a aflat și vremea când sufletul îi va părăsi trupul. Pe o perioadă, nimeni nu a știut de trecerea în neființă a acestuia. Cu toate acestea, moaștele sale au ieșit la lumină în chip minunat, prin voința lui Dumnezeu. La aflarea veștii, mulți dintre credincioșii de la nordul și sudul Dunării au pornit spre satul natal al acestuia pentru a se ruga la moaștele sale.

Cum ajuns moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou la București

Se spune că în perioada 1768 – 1774, pe vremea războiului ruso-turc, la comanda unui general rus, moaștele Sfântului Cuvios trebuiau mutate în Rusia. Ei bine, în momentul în care cortegiul cu moaștele a ajuns la București, mitropolitul Țării Românești de la acea vreme, împreună cu un negustor bogat, l-au rugat pe generalul respectiv să permită ca sfintele moaște să rămână în țara noastră, ca o alinare pentru pierderile suferite de poporul român în urma războiului.

Ei bine, generalul le-a ascultat cererea celor doi și a îngăduit ca moaștele să rămână în Țara Românească. Așadar, în vara anului 1774, racla cu sfintele moaște a fost așezată în Catedrala Mitropolitană din București. Astfel, Sfântul Dimitrie cel Nou a devenit ocrotitorul Bucureștilor.

Mitropolitul Filaret al II-lea (1792 – 1793) a fost cel care l-a proclamat oficial pe Sfântul Dimitrie ca fiind Bucureștilor. Începând din 1955, cultul său a fost generalizat în toată România. Edificiul paleocreștin original există și în zilele noastre, făcând parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine și Bizantine din Tesalonic. De asemenea, începând din 1988, acesta este pe lista monumentelor din Patrimoniul UNESCO.

Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou și de ce este considerat ocrotitorul Bucureștilor
Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou și de ce este considerat ocrotitorul Bucureștilor

De ce Sfântul Dimitrie este numit ocrotitorul Bucureștilor

De-a lungul vremii, Sfântul Dimitrie cel Nou a înfăptuit multe minuni în București. Ba chiar mai mult de atât, se pare că în vremuri de răscruce, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou erau scoase pe străzile orașului. Potrivit mărturiilor istorice, astfel de cazuri au avut loc în timpul epidemiei de ciumă (1813 – 1814), la seceta din 1827, epidemia de holeră din 1831.

Pe vremea domniei lui Ioan Gheorghe Caragea, peste Țara Românească a dat o epidemie de ciumă bubonică. Așadar, sfintele moaște au fost scoase, iar preoții au făcut multe rugăciuni. Așadar, la scurt timp, bolnavii au început să se facă bine, iar numărul morților a scăzut.

După cum spuneam, în 1831, Bucureștiul a fost lovit de o epidemie de holeră. La vremea respectivă, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost duse pe Câmpia Filaret. Aici, mitropolitul și soborul de preoți au făcut rugăciuni pentru încetarea epidemiei. Se spune că numărul morților a scăzut la scurt timp după slujbă.