Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și de ce a fost canonizat

Cine a fost Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și de ce a fost canonizat

Alexandru Cazacu / 28.10.2021, 14:25
Cine a fost Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești, și de ce a fost canonizat

Pe data de 28 octombrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Iachint de la Vicina, Mitropolitul Țării Românești. Hai să vedem cine a fost Sfântul Iachint, când și de ce a fost canonizat acesta.

Cine a fost Sfântul Iachint, Mitropolitul Țării Românești

Născut la sfârșitul secolului al XIII-lea, Sfântul Ierarh Iachint a urmat înaltele școli din acea perioadă, aprofundându-și cunoașterea teologică la Constantinopol. Acolo, alături de Sfântul Grigorie Palama, el a apărat învățăturile ortodoxe ale isiahismului. Ulterior, el a fost ales mitropolit al Vicinei, în Dobrogea.

Cât timp a fost mitropolit, Sfântul Iachint a trecut prin mari încercări din cauza năvălirii tătarilor și a altor popoare. De asemenea, el a mers de multe ori în Țara Românească pentru a-i binecuvânta și pe credincioșii de pe aceste meleaguri. Auzind de sfințenia vieții pe care o ducea mitropolitul, Nicolae Alexandru Basarab (1352 – 1364) a făcut demersuri la Constantinopol pentru a-l aduce pe Sfântul Iachint la Curtea domnească de la Argeș. Așadar, în primăvara anului 1359, Sfântul Iachint a venit în Țara Românească, potrivit basilica.ro.

Deoarece la vremea respectivă și în Țara Românească erau unii oameni care încercau să ademenească poporul, fie la Biserica papală, fie la erezia bogomilică, în scrisoarea Sfântului Patriarh Calist I al Constantinopolului despre mutarea Sfântului Iachint în Țara Românească, se arată că: ”Toți clericii din țară și ceilalți sfințiți călugări și laicii trebuie să asculte și să se supună lui ca unui adevărat păstor și părinte al lor. Trebuie să-i învețe pe toți calea Evangheliei, depărtându-i și împiedicându-i de la faptele oprite ale păcatului și de la toată dogma străină de Biserica lui Hristos”.

Cine a fost Sfântul Ierarh Iachint
Cine a fost Sfântul Ierarh Iachint

Viața Sfântului Ierarh Iachint

În ultima parte a vieții sale, Sfântul Iachint a trecut prin multe neputințe și boli. De asemenea, el a suferit și unele defăimări nedrepte din cauză că era prea slăbit pentru a mai merge la Constantinopol. Cu toate acestea, Sfântul Iachint a trecut cu bine prin toate aceste încercări cu credință în Dumnezeu și cu smerenie.

Sfântul Iachint a trecut la cele veșnice în 1372, fiind plâns de toți credincioșii. Primul mitropolit al Țării Românești a trăit ca un adevărat propovăduitor al cuvântului lui Dumnezeu, îngrijindu-se de organizarea bisericească din Țara Românească, de hirotonirea unor preoți vrednici, fiind foarte iubit de popor pentru milostivirea și blândețea lui.

Când și de ce a fost canonizat Sfântul Iachint

De-a lungul vieții sale, Sfântul Iachint a dat dovadă de o credință sale fără cusur. El a păstorit cu înțelepciune, răbdare, dragoste și smerenie Biserica din Țara Românească, fiind cel dintâi mitropolit al Țării Românești. De asemenea, el a întemeiat structurile organizatorice bisericești necesare cultului și statorniciei pentru apărarea credinței în Dumnezeu. Așadar, pentru toate aceste lucruri minunate, Sfântul Iachint a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

La data de 19 iunie 2008, Mitropolia Munteniei și Dobrogei a înaintat Sfântului Sinod propunerea de canonizare a Sfântului Iachint. Așadar, canonizarea sa a avut loc la întâlnirea Sfântului Sinod din 8 iulie 2008. Proclamarea sfințeniei sale a avut loc la data de 26 octombrie în același an. Pentru cei care nu știu încă acest lucru, sărbătoarea Sfântul Iachint este trecută în calendar cu cruce neagră.