Home » Când, unde, cum » Sfântul Dimitrie cel Nou. Legătura nebănuită dintre moaște și căderea lui Ceaușescu

Sfântul Dimitrie cel Nou. Legătura nebănuită dintre moaște și căderea lui Ceaușescu

Manolică Anca / 22.10.2021, 13:36
Sfântul Dimitrie cel Nou. Legătura nebănuită dintre moaște și căderea lui Ceaușescu

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este prăznuit de creștinii ortodocși pe 27 octombrie. An de an, zeci de mii de pelerini din toată țara se adună la moaștele sale de la Catedrala Patriarhală din București pentru a i se închina și cere ajutorul. Acest lucru se întâmpla și înainte de Revoluție, însă ceremonia era mult mai restrânsă din cauza regimului comunist. Află de ce au impus comuniștii restricții pentru sărbătoarea din 27 octombrie.

Viața Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou

Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut în satul Basarabi din Bulgaria, la sud de Dunăre. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. La început, el a fost păstor de vite în satul său, dar, văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ales să lase viața pe care o ducea și „luându-și crucea”, s-a călugărit într-o mănăstire din apropiere.

A petrecut ani la rând într-o peșteră săpată în stâncă, în post aspru, înfrânare și multă rugăciune, izolat de toată lumea. Nu se știe cu exactitate câți ani a trăit în acea peșteră, cum se hrănea, după cum nu se știe nici despre data în care a trecut la cele veșnice. Se spune că, atunci când a simțit că îi vine sfârșitul, a mers pe malul Lomului și s-a așezat între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit, în timp, de apa râului.

Sfântul Dimitrie cel Nou este ocrotitorul Bucureștiului

Moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost duse și așezate în biserica din Basarabi, unde au stat până în vremea războiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus, Petru Salticov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia. Ulterior, la rugămințile lui Hagi Dimitrie, un negustor de origine macedoromână, și a mitropolitului Grigorie II al Țării Românești, acestea au ajuns la Catedrala Patriarhală din București, în iunie 1774.

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou aduna o mulțime de oameni la procesiune, însă după moartea Patriarhului Iustin Moisescu în anul 1986, cinstirea avea să fie foarte mult restrânsă, aproape îngrădită. Până atunci, moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie, cu ocazia hramului și al unor mari sărbători, erau așezate afară, într-un baldachin, în fața Reședinței Patriarhale, pentru ca oamenii să se poată ruga, pe rând, în tihnă.

Racla cu sfintele moaște la Catedrala Patriarhală
Racla cu sfintele moaște la Catedrala Patriarhală

De ce au interzis comuniștii procesiunea

Însă din toamna anului 1986 și până în anul 1989 racla cu moaștele sfinte nu a mai fost scoasă decât până în pridvorul catedralei. Din arhiva Eclesiarhiei Catedralei Patriarhale, s-a aflat că Patriarhul Justinian a fost obligat să slujească singur sau cel mult însoțit de vicarii săi la marea sărbătoare din 27 octombrie, din cauza vecinătății cu sediul Marii Adunări Naționale, acolo unde se reuneau activiștii comuniști, mai ales în acele zile.

Potrivit Ziarului Lumina, în anul 1989, a existat o situație neașteptată, căci Marea Adunare Națională, care își desfășura activitatea într-o clădire de pe un teren al Bisericii și se întrunea de două ori, cel mult trei ori pe an, cu orice preț, a fost convocată tocmai în zilele pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie.

Hotărârea conduceri comuniste a fost ca în zilele de 26 și 27 octombrie întreg Dealul Mitropoliei să fie închis, nu numai catedrala, unde nu s-a săvârșit Sfânta Liturghie, ci și întreaga zonă. Toate spațiile dimprejurul catedralei, intrarea dinspre 11 iunie şi Piața Unirii au fost restricționate, forţele de ordine fiind atente la orice mișcare. Cu toate că Patriarhul Teoctist a încercat să obțină o aprobare specială, chiar amânarea şedinţei Marii Adunări Naționale, nu a reușit.

Racla cu moaștele sfinte a fost mutată la o Biserică din apropiere

S-a decis ca sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie să fie prăznuită în Biserica Sfântului Nicolae Vlădica, aflată în apropierea Catedralei Patriarhale. Astfel, moaștere au fost „exilate” vreme de câteva zile aici, pentru ca prăznuirea Sfântului Dimitrie să nu disturbe cumva liniștea autorităților de la București.

Mutarea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou din Catedrala Patriarhală a fost un moment extrem de greu pentru credincioși. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat să participe la procesiune. Înșirați de-a lungul bulevardului George Coșbuc, pe atunci, Regina Maria, astăzi, aceștia veniseră cu lumânări și cu flori după obicei, dar și cu multe lacrimi în ochi.

Aceasta a fost una dintre cele mai mari nedreptăți pe care regimul comunist le-a făcut Bisericii și unuia dintre marii Sfinți ai lui Dumnezeu. Două luni mai târziu, regimul lui Nicolae Ceaușescu, în frunte cu însuși dictatorul, a căzut. Mulți oameni au considerat că decizia de a muta moaștele Sfântului i-a adus lui Ceaușescu sfârșitul, fiind o pedeapsă din partea Cuviosului Dimitrie.