Home » Când, unde, cum » Cine a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit pe 11 aprilie în calendarul ortodox

Cine a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit pe 11 aprilie în calendarul ortodox

Alexandru Cazacu / 11.04.2022, 10:02
Cine a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit pe 11 aprilie în calendarul ortodox

În fiecare an, la data de 11 aprilie, în calendarul creștin-ortodox este prăznuit Sfântul Ierarh Calinic, episcopul Râmnicului. Această mare sărbătoare este trecută cu cruce roșie în calendar. Află în următoarele rânduri cine a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și multe alte detalii importante din viața acestuia.

Cine a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica

Sfântul Ierarh Calinic s-a născut la data de 7 octombrie 1787, în București. Botezat la naștere Constantin, Sf. Calinic a venit pe lume în mahalaua Sfântului Visarion, fiind fiul unor târgoveți de condiție medie. El a învățat limba greacă în timp ce urma studiile unei școli românești.

Pe când avea doar 20 de ani, Constantin Antonescu (Sfântul Calinic) a ajuns la Mănăstirea Cernica, locaș de cult din apropierea Capitalei. Ulterior, la cererea duhovnicului său, Constantin ajunge fratele Calinic. Astfel, pe data de 12 noiembrie 1808, el a fost tuns călugăr. După doar o lună, Sfântul Ierarh Calinic a fost hirotonit ierodiacon al Bisericii Sfântul Nicolae de la Cernica.

De-a lungul anilor, Sf. Calinic a fost ieromonah, preot și stareț al Mănăstirii Cernica. Deși a refuzat să fie mitropolit al Ungrovlahiei, în 1850, Sfântul Calinic a fost ales episcop al Râmnicului.

Viața Sfântului Ierarh Calinic

În 1857, după ce catedrala de la Râmnicu-Vâlcea a fost reclădită, Sfântul Ierarh Calinic s-a mutat aici, unde a pastorit vreme de 11 ani, până în 1868. Printre înfăptuirile sale ce trebuie menționate se  numără și Mănăstirea Frasinei, loc în care femeile nu au voie să intre. De asemenea, 1861, Sf. Calinic a înființat și o tipografie la Râmnic, unde au fost tipărite cărți de cult și multe dintre lucrările sale.

De fapt, pentru o perioadă, tipografia respectivă a avut o activitate atât de intensă, încât Nicolae Iorga a numit ulterior Râmnicu-Vâlcea „capitala tipografiilor”. Din nefericire, bătrânețea și boala l-au făcut pe Sfântul Ierarh Calinic să își scrie testamentul în 1857, iar 10 ani mai târziu, la 24 mai 1867, el s-a retras la Mănăstirea Cernica. Datorită realizărilor sale, Sfântului Calinic nu i s-a retras titulatura, iar el a rămas episcop titular al Râmnicului până la sfârșitul vieții.

Cine a fost Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
Cine a fost Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. El este prăznuit pe 11 aprilie în calendarul ortodox

Canonizarea Sfântului Ierarh Calinic

Episcopul Râmnicului a trecut la cele sfinte pe 11 aprilie 1868, fiind înmormântat în tinda Bisericii Sfântul Gheorghe, de la Mănăstirea Cernica. Pentru curăția de care a dat dovadă în timpul vieții, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis ca el să fie trecut în rândul Sfinților.

Canonizarea a avut loc în toamna lui 1955, la Mănăstirea Cernica. Prăznuirea Sf. Ierarh Calinic a fost stabilită la 11 aprilie, deoarece aceasta a fost ziua în care Sfântul a trecut în neființă. Tot la această dată au fost alcătuite și slujbele de pomenire ale sale. Moaștele sale sunt adăpostite la Mănăstirea Cernica.

Troparul Sfântului Calinic:

„De Dumnezeu purtătorule, Părintele nostru Calinic, povățuitorule al călugărilor, podoaba cuvioșilor și lauda arhiereilor, ajutătorule al celor din nevoi și făcătorule de minuni, cu nevoințele tale chip de sfințenie te-ai arătat, iar acum cu îngerii în Ceruri te veselești; cu care roagă pe Milostivul Dumnezeu să ne dăruiască pace și mare milă.

După cum spuneam și în primele rânduri, în calendarul creștin-ortodox, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este prăznuit în fiecare an la 11 aprilie. Tot în această zi mai sunt pomeniți Sfântul Antipa și Sfântul Farmutie.