Sfântul Proroc Maleahi este pomenit în calendarul creștin-ortodox la data de 3 ianuarie. Află în continuarea articolului, cine a fost Sfântul Maleahi și ce semnificație specială are numele prorocului care a trăit cu patru secole înainte de întruparea Domnului.
Născut din seminția lui Levi, Sfântul Proroc Maleahi a trăit cu patru secole înainte de întruparea Domnului. El a profețit în timpul lui Ezdra, iar în cartea sa, prorocul redă mustrările adresate de Dumnezeu lui Israel prin el și profeția despre Mântuitor, îndemnând oamenii la pocăință.
Ducând o viață curată și neprihănită, Sfântul Maleahi a făcut prorociri despre venirea lui Mesia printr-un Înaintemergător al Domnului, care urma să fie Ioan Botezătorul, potrivit crestinortodox.ro.
„Iată, Eu trimit pe îngerul Meu și va găti calea înaintea feței Mele și va veni îndată în templul Său Domnul pe Care Îl căutați și Îngerul legământului pe Care voi Îl doriți” (Maleahi 3, 1).
Sfântul Maleahi nu a prorocit doar despre venirea Domnului, ci și despre judecată înfricoșătoare, despre schimbarea legii și a așezământului lui Moise, dar și despre jertfa cea nouă. Numele Maleahi înseamnă „înger” și i-a fost dat de popor pentru că avea foarte multă bunăcuviință, exact ca un înger. Totodată, Sfântul păzea îngereasca curăție și sfințenie și se spune chiar că era prieten cu îngerii.
Asta deoarece, adesea vorbea cu îngerul care îi dezvăluia tainele lui Dumnezeu, arătându-i lucruri care urmau să se întâmple. Ba chiar mai mult de atât, se mai spune că Sfântul Proroc Maleahi vorbea față în față cu îngerul, ca și cum un om grăiește cu prietenul său. El a trecut la Domnul încă de tânăr și a fost îngropat alături de părinții săi.
Sfântul Proroc Maleahi este cel din urma proroc din Vechiul Testament, el prorocind cu aproximativ 430 de ani înainte de întruparea Mântuitorului. Se pare că vremea lui Maleahi a fost o vreme de decădere a cinstirii lui Dumnezeu. Chiar până și animalele aduse ca jertfă la templu erau dintre cele mai slabe.
Cu toate acestea, Sfântul Proroc Maleahi a profețit că Dumnezeu a pregătit „o jertfa curată”, în numele tuturor popoarelor, care urma să fie jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, El a pregătit și „o întoarcere a inimilor la Dumnezeu”, săvârșită de un Înaintemergător al Domnului care, după cum spuneam, va fi Ioan Botezătorul.
„Glasul II
Pomenirea proorocului Tău Maleahi prăznuind, Doamne, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.
Glasul III
Mare Proorocule Maleahi, plin fiind de înțelepciunea Dumnezeiască, cea mai presus de înțelepciune, ai arătat, ca un prooroc, că Cel Ce din veac este Înțelepciunea lui Dumnezeu, are să petreacă cu toți cei de jos. Pentru aceasta te cinstim, săvârșind cu credință Dumnezeiasca ta pomenire”.
În fiecare an, la data de 3 ianuarie, Biserica Ortodoxă săvârșește pomenirea Sfântului Proroc Maleahi, cel a cărui profeție încheie șirul cărților profetice ale Vechiului Testament.