Home » Când, unde, cum » Peștera Prohodna sau „Ochii lui Dumnezeu”. Unde se află și de ce poartă acest nume. Turiști din întreaga lume vin aici

Peștera Prohodna sau „Ochii lui Dumnezeu”. Unde se află și de ce poartă acest nume. Turiști din întreaga lume vin aici

Manolică Anca / 23.12.2021, 09:05
Peștera Prohodna sau „Ochii lui Dumnezeu”. Unde se află și de ce poartă acest nume. Turiști din întreaga lume vin aici

Peștera Prohodna este cea mai frumoasă peșteră carstică din nordul centrului Bulgariei, situată în Cheile Iskar, lângă satul Karlukovo. Principala carateristică a sa este cei „doi ochi uriași” de pe acoperișul peșterii, ochii puterii supranaturale, de unde și numele de „Ochii lui Dumnezeu”. Cum poți să ajungi în această frumoasă zonă.

Unde se află peștera Prohodna sau „Ochii lui Dumnezeu”

Dumnezeu, încă din cele mai vechi timpuri, a fost reprezentat în multe configurații diferite, de la flăcări la nori, animale și multe alte forme interesante. Dacă călătorești prin nordul Bulgariei și ajungi în provincia Lovech, trebuie neapărat să faci o vizita la una dintre cele mai frumoase și speciale peșteri din lume.

Aici, în municipiul Lukovit, celebru pentru comoara tracică ce a fost găsită în apropierea localității, există o frumoasă trecătoare numită Iskar, foarte aproape de orașul Karlukovo, iar în ea, un munte de calcar, unde se află „Ochii lui Dumnezeu”. Numai 100 de km despart granița cu România de acest los special.

„Ochii lui Dumnezeu”, o atracție pentru mii de turiști

Peștera Prohodna este cea mai populară atracție turistică din Defileul Karlukovo (parte a Parcului Geologic Iskar-Panega), una dintre cele mai mari zone carstice din Bulgaria și o locație cunoscută pentru speologie. S-a format în timpul Cuaternarului (a treia perioadă a Erei Cenozoice) și are o lungime de 262 metri.

Peștera Prohodna
Peștera Prohodna

Situl are două intrări opuse una față de alta, care poartă numele de Intrarea Mică și Intrarea Mare. Prima este înaltă de 35 de metri, în timp ce a doua doua atinge 45 de metri înălțime. Cu toate acestea, numai prin Intrarea Mică se poate vedea peștera.

Tavanul foarte înalt dă posibilitatea ca zona să fie vizitată de mii de turiști, îndeosebi de cei pasionați de sporturile extreme, fiindcă se poate face bungee jumping, alpinism. De asemenea, în grotă încă se mai pot vedea urme ale locuințelor preistorice, care stau drept dovadă a faptului că oamenii au trăit în peșteră în timpul neoliticului și calcoliticului.

Turiști din lumea întreagă vin la peștera Prohodna, diind celebră mai ales pentru cele două găuri de dimensiuni aproximativ egale din tavanul camerei sale de mijloc. Acestea au apărut în urma eroziunii și oferă o imagine frumoasă atunci când lumina naturală pătrunde în peșteră. Formațiunile au primit numele de „Ochii lui Dumnezeu”.

Peștera Prohodna
Peștera Prohodna

Cum poți să ajungi la Peștera Prohodna

Dacă vrei să vizitezi Peștera Prohodna, află că este foarte accesibilă. Poți merge cu mașina chiar până la intrare.  Obiectivul turistic se află la numai 290 km de Bucureşti (via Ruse) și la 222 km de orașul Giurgiu. Se poate ajunge cu mașina pe ruta: București – Giurgiu – Ruse – Byala – Pleven – Lukovit – Karlukovo.

Peștera Prohodna face parte din cele 100 de situri turistice naționale. Peștera este accesibilă turiștilor pe tot parcursul anului și nu este nevoie de ghid. Este recomandat să fii atent în zilele reci de iarnă din cauza pandantivelor mari de gheață care se formează în jurul tavanului și în jurul ferestrelor și a riscului de alunecare.