Home » Când, unde, cum » Cine a fost și cum arăta băiatul-homar, tânărul cu chip de om și suflet de demon. Povestea dramatică

Cine a fost și cum arăta băiatul-homar, tânărul cu chip de om și suflet de demon. Povestea dramatică

Manolică Anca / 03.08.2021, 14:48
Cine a fost și cum arăta băiatul-homar, tânărul cu chip de om și suflet de demon. Povestea dramatică

În istoria îndelungată a omenirii au existat fel și fel de persoane bizare. Unele au uimit prin faptele lor, alte prin felul în ciudat care arătau. Așa a fost și cazul unui băiat care s-a născut cu un defect fizic, cel puțin ciudat: avea mâinile și picioarele la fel cu cele ale unui homar, fiind cunoscut drept băiatul-homar.

Băiatul-homar, ciudățenia naturii

Astăzi, tindem să credem că principala cauză a malformațiilor congenitale, mutațiilor monstruoase sunt cauzate de poluare și numeroasele experimente nucleare. Se pare, însă, că oameni cu mutații teribile au existat cu mult timp înainte ca oamenii să înceapă să se „joace” cu elementele radioactive.

În anii ‘30, Grady Stiles Jr., supranumit băiatul-homar, uimea întreaga SUA cu aspectul său fizic ieșit din comun și monstruos. El moștenise de la tatăl său o boală congenitală numită electrodactilie sau sindromul cleștelui de homar. Aceasta s-a transmis aproape din generație în generație, încă din anul 1805, el fiind al șaselea membru al familiei care moștenise sindromul.

Sindromul presupune mutații ale membrelor. Degetele din mijloc de la mâini lipsesc, iar celelalte sunt unite, formând un fel de clește, ca la homari. În unele cazuri, picioarele se deformează atât de tare, încât este imposibil pentru bolnav să meargă. Acesta a fost și cazul lui Grady Jr., care se deplasa numai în scaun cu rotile.

Grady Stiles Jr., băiatul-homar
Grady Stiles Jr., băiatul-homar

Au făcut o afacere din condiția lor fizică

Tatăl lui Grady devenise deja renumit pentru condiția sa și a făcut chiar o afacere din asta. Se alăturase circului și fondase un spectacol al ciudaților, chiar el fiind atracția principală. Ulterior, a fost inclus în show și fiul său, Grady, încă de la vârsta de șapte ani.

Porecla băiatul-homar i-a fost pusă chiar de către tatăl său, care, la rândul lui, își spunea Omul Homar, pentru a atrage curioșii care să îi plătească spectacolele sau măcar să îl vadă, ca pe un animal rar și ciudat. Fiul s-a împăcat cu ideea și a dus „afacerea” mai departe.

Un tânăr chip de om și suflet de demon

În ciuda condiției sale, băiatul-homar a fost căsătorit de mai multe ori. Însă, firea sa crudă, alcoolismul și violența l-au împiedicat să aibă o familie normală. Totodată, cum era de așteptat, doi dintre copiii săi au moștenit malformația.

Chinuit de faptul că lumea nu îl vedea un om normal, Grady a căzut în patima alcoolismului, devenind și extrem de violent. Și-a bătut prima soție și copiii până într-o noapte a anului 1973, când aceasta a decis să divorțeze de el. Deplasându-se doar cu ajutorul părții superioare a corpului, cu timpul, el a dezvoltat niște brațe foarte puternice, cleștii devenind o armă puternică.

Cruzimea lui a atins apogeul în 1978, când a înfăptuit și prima crimă. Fiica sa se îndrăgostise de un bărbat pe care Grady nu îl plăcea, motiv pentru care acesta l-a împușcat chiar în ziua nunții. Deși toate dovezile îl încriminau, băiatul-homar nu a petrecut nici măcar o zi în închisoare. Sidromul de care suferea și ciroza cu care se alesese din cauza alcoolului și fumatului excesiv, l-au scăpat de ispășirea pedepsei, sub motivul că în închisoare nu ar fi putut primi îngrijirea medicală de care avea nevoie.

Grady Stiles Jr., băiatul-homar, alături de familia sa
Grady Stiles Jr., băiatul-homar, alături de familia sa

Cum și-a găsit sfârșitul băiatul-homar

Imediat după ce a divorțat de prima soție, el s-a recăsătorit, dar nici a doua soție nu a stat prea mult timp cu el. În circumstanțe greu de înțeles, Mary, prima soție, s-a întors la el, iar în 1989 ei s-au recăsătorit. Sigur că Grady nu și-a îndreptat comportamentul violent.

Unii spun că împăcarea ar fi fost o strategie de-a lui Mary, pentru că, în 1992, ea a plătit un amic, pe Chris Wyant, cu 1.500 de dolari pentru a-l omorî pe Grady. Acesta a fost împușcat în cap în timp ce se uita la televizor. Nimeni nu a fost prezent la funeralii. Ironiza sorții a făcut ca Wyant să nu fie achitat de Justiție, fiind condamnat la 27 de ani de închisoare. De asemenea, Mary a primit și ea 12 ani pentru tentativă de omor.