Home » Când, unde, cum » Cine a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman și ce s-a ales de el

Cine a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman și ce s-a ales de el

Cojocaru Cristian / 17.11.2021, 14:57
Cine a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman și ce s-a ales de el

Imperiul Otoman a fost un imperiu care a controlat o mare parte din Europa de Sud-Est, Asia de Vest și Africa de Nord între secolul al XIV-lea și începutul secolului al XX-lea. Află care a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman și unde a ajuns acesta.

Unde a ajuns ultimul sultan al Imperiului Otoman

Imperiul Otoman a fost fondat la sfârșitul secolului al XIII-lea, în nord-vestul Anatoliei, în orașul Söğüt (provincia actuală Bilecik) de către liderul Osman I. După 1354, otomanii au trecut în Europa și odată cu cucerirea Balcanilor, beylikul otoman a fost transformat într-un imperiu transcontinental. Otomanii au pus capăt Imperiului Bizantin cu cucerirea Constantinopolului în 1453 de către Mehmed Cuceritorul.

Ultimul sultan al Imperiului Otoman al fost Mehmed al VI-lea. Acesta s-a născut în data de 14 ianuarie 1861 și a fost cel de-al 36-lea sultan al Imperiului. Tatăl acestuia, sultanul Abdulmecid I a murit pe când Mehmed avea doar 5 luni, iar mama sa, a murit pe când acesta avea doar patru ani.

Mehmed a fost crescut și educat de către mama sa vitregă, Șayeste Hanım care a avut grijă ca acesta să aibă parte de cea mai bună educație. Pentru că între ei nu domnea o relație armonioasă, Mehmed a plecat la vârsta de 16 ani, luând cu el și servitorii care îl slujeau încă de când era mic.

Acesta a primit lecții de muzică și caligrafie și totodată a primit lecții de jurisprudență islamică și teologie, precum și de limbă arabă și persană. Șehzade Abdulmejid Efendi era cel mai bun prieten al acestuia în timpul tinereții și totodată vărul acestuia, dar ulterior, cei doi au devenit rivali.

ultimul sultan imperiului otoman
Mehmed al VI-lea a fost ultimul sultan al Imperiului Otoman

Căderea sultanului a avut loc în Primul Război Mondial

Tronul a fost ocupat de către Mehmed pentru că era cel mai în vârstă membru de sex masculin al Casei lui Osman, fiind încins cu Sabia lui Osman în data de 4 iulie 1918. Cu toate acestea, Primul Război Mondial a fost un adevărat eșec pentru Imperiul Otoman, iar actualul sultan cunoștea căderea încă din primele luni ale domniei sale.

În timp ce armata britanică ajungea să cucerească Bagdadul, Damascul și Ierusalimul, Imperiul Otoman a fost împărțit de către aliații europeni. Noul guvern denumit Marea Adunare Națională a Turciei luat ființă în data de 23 aprilie 1920 la Ankara, denunțând regimul lui Mehmed al VI-lea și desființând sultanatul în data de 1 noiembrie 1922.

Mehmed a fost ulterior expulzat din Constantinopol la bordul navei Malaya, în data de 17 noiembrie 1922. Acesta a fost exilat în Malta.după trei ani, Mehmed a trimis o declarație în care susținea că nu a renunțat niciodată la domnia sa și califat. Atunci, Congresul din Turcia s-a întâlnit și în data de 13 mai 1926 au analizat declarația acestuia.

Între timp, Mehmed murea la Sanremo în Italia, în data de 16 mai 1926. În încercarea de a aduce trupul în țară, fiica acestuia, Sabiha Sultan a reușit să strângă suma necesară, însă ultimul sultan a fost înmormântat la Moscheaa Tekkiye a Sultanului Suleiman Magnificul din Damasc, pentru că Turcia nu a dorit să îi primească trupul neînsuflețit. Mehmed al VI-lea a avut cinci soții  și doar cu una dintre ele a avut trei fete.