Home » Tehnologie & Știinta » Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. S-a școlit în Berlin, după ce la noi a fost respinsă. Destinul impresionant

Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. S-a școlit în Berlin, după ce la noi a fost respinsă. Destinul impresionant

Cojocaru Cristian / 10.11.2021, 16:42
Prima femeie inginer din lume a fost o româncă. S-a școlit în Berlin, după ce la noi a fost respinsă. Destinul impresionant

Află că prima femeie inginer din lume a fost o româncă. Aceasta a fost nevoită să studieze la Berlin după ce, facultățile din România nu o acceptau pe baza criteriului că „rolul femeii este la cratiță”.

Cine a fost prima femeie inginer din lume

Elisa Leonida Zamfirescu este cea care a reușit să poarte acest titlu, ajungând să studieze ingineria în Germania. Aceasta s-a născut la Galați în data de 10 noiembrie 1887 și a avut zece frați, provenind dintr-o familie de intelectuali. Clasele primare le-a urmat în cadrul unei școli din Galați, urmând ca apoi să înceapă studiile în cadrul Școlii Centrale de Fete din București.

Din pasiune pentru iginerie, aceasta a ales să se înscrie la Școala de Poduri și Șosele din București, însă pe motiv că era femeie afost respinsă. La acea vreme, nu era permis unei femeie să studieze în cadrul unei școli unde erau numai bărbați. După ce a suferit acest refuz, Elisa Leonida a încercat să se înscrie la mai multe școli tehnice, însă de fiecare dată rezultatul a fost același.

Fiind hotărâtă să își urmeze visul, în anul 1909 părăsea România și se înscria la Academia Regală Tehnică din Berlin, astfel că a fost prima femeie student din cadru instituției de învățământ de acolo. Admiterea în cadrul Academiei a fost, de asemenea, un proces greu, iar acest lucru pentru că Decanul Hoffman care conducea școala tehnică, a încercat să o convingă că o femeie trebuie să stea acasă și să gătească.

Cu toate acestea, Elisa Leonida a fost admisă și a urmat cursurile școlii care. Timpul petrecut acolo nu a fost unul ușor, de fiecare dată lovindu-se de aceleași prejudecăți, astfel că atât profesorii cât și colegii o ocoleau pe motiv că era femeie. În anul 1912 aceasta termina studiile demonstrându-le tuturor de ce este capabilă și a fost catalogată drept cea mai silitoare studentă.

prima femeie inginer
Elisa Leonida Zamfirescu a semnat peste 85.000 de buletine de analize

A luat atitudine față de armele atomice

Publicațiile acelor vremuri nu au putut trece cu vederea peste așa ceva și ziarele titrau despre prima femeie inginer din lume. Această veste a ajuns și în România unde, în anul 1912, ziarul Minerva dedica un întreg articol Elisei Leonida, purtând titlul: ”Elisa Leonida, prima femeie inginer din țara noastră și Germania”.

”O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnişoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinând diploma de inginer”, se arăta în respectivul text al ziarului ”Minerva” din 1912.

Ulterior după ce numele acesteia era cunoscut în întreaga lume, Elisa Leonida primea tot mai multe oferte de muncă din partea companiilor mari de peste hotare. Totuși, aceasta a preferat să se întoarcă în țara natală unde a primit un post la laboratorul Institutului Geologic Român din București.

Aceasta a lucrat aici ca laborant până când Primul Război Mondial a început și a ales să meargă pe front cu organizația Crucea Roșie. În timpul războiului, aceasta l-a cunoscut pe inginerul Constantin Zamfirescu cu care s-a și căsătorit în anul 1918. La evenimentul care a avut loc pe front a fost prezentă și Regina Maria.

Elisa Leonida a condus mai multe laboratoare și s-a preocupat în mare parte de analiza apei, mineralelor, petrolului, gazelor, cărbunilor și a rocilor de construcții. Pe parcursul carierei sale, prima femeie inginer din lume a semnat peste 85.000 de buletine de analize, fiind publicate în seria ”Studii economice”, editată de Institutul Geologic.

Elisa Leonida a profesat până la vârsta de 75 de ani, ieșind la pensie în data de 1 mai 1963. Fiind președinte al Comitetului de luptă pentru pace din Institutul Geologic, aceasta a luat atitudine față de armele atomice, trimițând un protest la comisia de dezarmare din Londra. Această intervenție a fost comunicată oficial către ONU. Elisa Leonida Zamfirescu a decedat în data de 25 noiembrie 1973, pe când avea vârsta de 85 de ani.