Home » Când, unde, cum » Cine este creatorul Premiilor Nobel, cum a apărut tradiția și ce mare descoperire a făcut

Cine este creatorul Premiilor Nobel, cum a apărut tradiția și ce mare descoperire a făcut

Manolică Anca / 05.10.2021, 15:19
Cine este creatorul Premiilor Nobel, cum a apărut tradiția și ce mare descoperire a făcut

Premiile Nobel sunt poate cele mai cunoscute recompense care le recunoaște meritele savanților și oamenilor care își dedică viața întreagă cercetărilor. Cine a fost creatorul Premiilor Nobel și cum a început tot acest ritual de premiere.

Totul despre creatorul Premiilor Nobel și descoperirile sale

Originea premiilor Nobel datează din 27 noiembrie 1895 și au pornit de la chimistul, inventatorul și omul de afaceri suedez, Alfred Nobel. Savantul este considerat unul dintre cei mai importanți oamenii de știință ai tuturor timpurilor, grație lucrărilor și invențiilor sale. Printre acestea se află invenția dinamitei și întemeierea fundației care oferă anual faimoasele Premii Nobel.

Prin ultimul testamen al său, Alfred Nobel și-a donat cea mai mare parte a averii sale unei serii de premii în fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură și pace. Astfel au luat naștere Premiile Nobel. Un testament care a provocat mari controverse, nu numai în familia sa, care s-a opus instituirii premiului Nobel, ci și pentru opinia publică la nivel internațional.

Asta a făcut ca abia peste cinci ani să fie acordat primul Premiu Nobel, în 1901. De atunci și până astăzi, în fiecare an, le-au fost acordate „premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității”. Astăzi, este considerat cel mai prestigios din lume.

Alfred Nobel, creatorul Premiilor Nobel
Alfred Nobel, creatorul Premiilor Nobel

Aproape 600 de persoane au fost laureate cu acest premiu

Din acel an, Premiile Nobel și Premiul pentru Științe Economice (încorporat în 1968, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la înființare, în memoria lui Alfred Nobel.) au recunoscut activitatea a aproape 600 de laureați. Cercetători de renume și scriitori literari a căror contribuție a însemnat ceva în istorie, se înscriu pe lista de nume ilustre: Albert Einstein, Alexander Fleming, Martin Luther King Jr., Marie Curie.

Dorința lui Alfred Nobel a fost ca agoniseala lui să aducă un beneficiu umanității. Potrivit testamentului său, moștenirea ar trebui să fie împărțită în cinci secțiuni: în primul rând, la cele mai importante descoperiri sau invenții din domeniul fizicii. O altă parte pentru persoana care a făcut cea mai importantă descoperire sau îmbunătățire chimică.

O altă parte ar trebui să revină celui care a făcut cea mai importantă descoperire în domeniul fiziologiei sau medicinei, alta în domeniul literaturii, pentru cea mai remarcabilă operă. Și, în sfârșit, o parte pentru persoana care a făcut tot posibilul pentru a avansa comuniunea între națiuni, abolirea armatelor permanente și stabilirea și promovarea congreselor de pace.

Aproape 600 de persoane au fost laureate cu Premiul Nobel
Aproape 600 de persoane au fost laureate cu Premiul Nobel

Alfred Nobel a notat chiar și instituțiile care le vor acorda

Dar Alfred Nobel nu numai că a detaliat conținutul premiilor, ci și a spus ce instituții le vor acorda. Astfel, premiile pentru fizică și chimie sunt acordate de Academia Suedeză de Științe, ceea ce ține de fiziologie sau medicină se acordă de către Institutul Karolinska din Stockholm, pentru literatura, persoana responsabilă de acordarea acestora este Academia de la Stockholm; iar pentru campionii păcii, norvegianul Storting ar face-o.

„Dorința mea expresă este că, atunci când se acordă premiile, naționalitatea nu este luată în considerare, ci mai degrabă ca premiul să fie acordat celei mai valoroase persoane, scandinave sau nu”, a scris Alfred Nobel.

Premiile Nobel sunt astăzi cea mai importantă și ilustră recunoaștere la care poate aspira un profesionist într-un domeniu sau cei care au lucrat pentru pacea națiunilor.