Home » Când, unde, cum » Cine este de fapt Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, și cum a ajuns la conducere

Cine este de fapt Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, și cum a ajuns la conducere

Alexandru Cazacu / 25.02.2022, 10:01
Cine este de fapt Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei, și cum a ajuns la conducere

Numele președintelui ucrainean se aude din ce în ce mai des la știri în ultima perioadă, mai ales după atacurile Rusiei împotriva Ucrainei de joi. Dar cine este de fapt Volodîmîr Zelenski? Află în continuarea articolului ce a făcut președintele Ucrainei înainte de a avea această funcție și cum a ajuns el la conducerea țării.

Cine este de fapt Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei

Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski, actualul președinte al Ucrainei, s-a născut la data de 25 ianuarie 1978. Nu mulți știu că înainte de a deveni șef de stat în Ucraina, el a fost comediant, scenarist, producător și politician. Născut într-o familie de evrei, câțiva ani ai copilăriei i-a petrecut în Mongolia, unde tatăl său lucra ca profesor de cibernetică.

Deși Volodîmîr Zelenski a studiat dreptul, nu a practicat niciodată meseria de avocat. În tinerețe, el a participat la o emisiune competitivă de comedie, iar în 2003 a devenit co-fondatorul unei companii de producție TV de succes, numită după echipa sa de comedie, Kvartal 95.

Compania respectivă a produs emisiuni pentru rețeaua 1+1 a Ucrainei, al cărei proprietar era controversatul miliardar, Ihor Kolomoisky. Acesta din urmă îi va susține ulterior candidatura lui Zelenski la președinție, potrivit wionews.com.

Volodîmîr Zelenski, „Slujitorul poporului”

Anul 2014 a marcat un punct de cotitură, nu numai pentru cariera lui Zelenski, ci și pentru Ucraina. În acel an, președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost demis după luni de proteste. Ulterior, Rusia a pus stăpânire pe Crimeea, susținându-i pe separatiști într-un război împotriva Ucrainei, mai scrie sursa citată.

La un an după aceea, în Ucraina a avut premiera unei serii de televiziune satirică numită „Slujitorul Poporului”, avându-l ca protagonist pe Volodîmîr Zelenski. El a portretizat un personaj numit Vasiliy Goloborodko, un profesor de istorie care devine președintele Ucrainei. Comedia a avut un succes uriaș, mai ales că țara trecea printr-o serie de crize, marcate de corupție și de consecințele anexării Crimeei.

Cum a ajuns Volodîmîr Zelenski la conducerea Ucrainei
Cine este de fapt Volodîmîr Zelenski și cum a ajuns la conducerea Ucrainei

Calea către președinție a lui Volodîmîr Zelenski

După ce a petrecut o perioadă considerabilă de timp slujind ca președinte în seria TV, în 2018 Zelenski a decis să intre în politică și în viața reală. Așadar, el și-a anunțat oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2019. Primul tur al alegerilor din Ucraina în anul respectiv a avut loc pe 31 martie. În ciuda faptului că nu avea experiență în politică, actorul s-a clasat pe primul loc, cu un procent de aproximativ 30% din voturi.

În felul acesta, Zelenski s-a calificat în al doilea scrutin care a avut loc pe 21 aprilie 2019, împreună cu Petro Poroșenko.

Deși nu avea experiență în guvernare, el a reușit să-i cucerească pe ucraineni cu farmecul său și l-a învins pe Petro Poroșenko. Așadar, în urma celui de al doilea scrutin al alegerilor prezidențiale, Volodîmîr Zelenski a fost votat de 73% dintre alegătorii ucraineni, devenind noul președinte al Ucrainei.

Din nefericire, acum el este nevoit să se confrunte cu criza generată de atacurile Rusiei în Ucraina. Zelenski se află în faza tumultoasă a președinției sale, fiind la conducerea țării când Rusia a lansat mai multe atacuri asupra Ucrainei.