Home » Când, unde, cum » Bărbatul care a condus Rusia, înaintea lui Putin. Când și cum a renunțat la funcția lui. Decizia neașteptată

Bărbatul care a condus Rusia, înaintea lui Putin. Când și cum a renunțat la funcția lui. Decizia neașteptată

Nistor Alexandru / 28.01.2022, 10:01
Bărbatul care a condus Rusia, înaintea lui Putin. Când și cum a renunțat la funcția lui. Decizia neașteptată

Cu siguranță, toată lumea îl cunoaște pe Vladimir Putin, președintele actual al Rusiei. El a ajuns la putere în 1999, când a fost numit premier, iar actualul său mandat de președinte va expira în 2024. Se știu foarte multe lucruri despre liderul actual de la Kremlin, însă noi vom vorbi astăzi despre bărbatul care a condus Rusia înaintea lui Putin.

Bărbatul care a condus Rusia înaintea lui Vladimir Putin

În vara anului 1991, Boris Elțin devenea primul președinte din istoria Rusiei ales direct. În luna decembrie a aceluiași an, Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă avea să devină Federația Rusă independentă.

Atât pe parcursul, cât și după dezintegrarea Uniunii Sovietice au avut loc mai multe reforme, printre care și privatizări, liberarea comerțului și alte schimbări radicale. Ei bine, toate aceste au dus la o criză economică, iar între 1990 și 1995, țara a suferit o scădere a produsului intern brut cu 50%, dar  și a producției industriale.

De asemenea, anii 1990 au fost marcați și de conflictele armate din Caucazul de Nord, Federația Rusă reprimând armat solicitările de independență ale unor popoare majoritare în zonele respective, dar și insurecțiile islamiste în care au degenerat acestea. Tot în această perioadă s-au generalizat corupția extremă și criminalitatea organizată.

Este important să menționăm că, fiind succesoare a URSS, Rusia a preluat drepturile și responsabilitățile acesteia, printre care și soluționarea datoriilor externe. Ulterior, deficitele bugetare mari au dus la criza financiară din 1998 și la o nouă scădere a PIB-ului.

Cine a condus Rusia înaintea lui Putin
Bărbatul care a condus Rusia înaintea lui Putin

Când și cum a renunțat Boris Elțin la funcția sa. Decizia a fost una neașteptată

Cu toate că nimeni nu se aștepta la această decizie din partea președintelui rus, Boris Elțin a demisionat la 31 decembrie 1999. Astfel puterea a fost preluată de prim-ministrul de la acea vreme, adică de Vladimir Putin. Acesta din urmă a câștigat alegerile prezidențiale în 2000. Ca președinte, Putin a reprimat insurgența cecenă, însă violențele nu au încetat în Caucazul de Nord.

Cu toate acestea, economia Rusiei a crescut vreme de 9 ani la rând, iar nivelul de trai s-a îmbunătățit în Rusia. De asemenea, a crescut și influența Rusiei pe plan mondial. Putin a devenit foarte populat în Rusia, mai ales că venirea sa la putere a coincis cu unele oportunități economice, dar și datorită atitudinii sale împotriva insurgențelor.

Pentru a respecta numărul de mandate prezidențiale consecutive, în anul 2008, Vladimir Putin l-a lăsat pe Dmitri Medvedev să fie ales președinte al Rusiei, iar Putin a devenit prim-ministru. Medvedev făcea parte din partidul lui Putin, iar după patru ani de zile, la alegerile prezidențiale din 2012, cei doi au făcut rocada inversă, Medvedev devenind din nou prim-ministru.

Ultimul lider sovietic

Începând din 1985, Mihail Gorbaciov a încercat să realizeze reforma liberală a sistemului sovietic. Într-o încercare de a pune capăt perioadei de stagnare economică și a democratiza guvernarea, ultimul lider sovietic a introdus politicile de „glasnost” (deschidere) și „perestroika” (restructurare). Însă, acest lucru a dus la creșterea unor mișcări naționaliste și separatiste.

Cu toate că înainte de 1991, economia sovietică era pe locul al doilea la nivel mondial, ulterior a fost afectată de lipsa produselor alimentare din magazine, de deficitele bugetare foarte mari și de creșterea ofertei de bani, care a dus la inflație.