Home » Life & Style » Ce meserie a avut Vladimir Putin, înainte să devină președintele Rusiei. A fost nevoit să facă asta pentru a face față greutăților financiare

Ce meserie a avut Vladimir Putin, înainte să devină președintele Rusiei. A fost nevoit să facă asta pentru a face față greutăților financiare

Cojocaru Cristian / 15.12.2021, 10:20
Ce meserie a avut Vladimir Putin, înainte să devină președintele Rusiei. A fost nevoit să facă asta pentru a face față greutăților financiare

Vladimir Putin a avut o meserie cum nu te așteptati, după căderea Uniunii Sovietice. După cum afirmă însuși liderul rus, prăbușirea URSS a fost ”o tragedie pentru majoritatea cetățenilor”. Astfel, actualul lider de la Kremlin a trebuit să găsească soluții pentru a se descurca la începutul anilor 1990.

Vladimir Putin a avut o meserie la care nu te așteptai

În vremea Uniunii Sovietice, Vladimir Putin a fost agent al serviciilor de securitate KGB. La prăbușirea URSS-ului, acesta a fost nevoit să facă față vremurilor grele de atunci, devenind șofer de taxi, la începutul anilor 1990. Acesta nu a vorbit niciodată până acum despre acest lucru, afirmând: ”Sincer, nu este foarte plăcut să vorbesc despre el”.

Într-un documentar din 2018, el a împărtășit o altă poveste, spunând că se teme că va trebui să conducă un taxi după ce mentorul și angajatorul său Anatoly Sobchak a pierdut realegerea ca primar al Sankt Petersburgului. În schimb, Putin s-a mutat la Moscova și și-a luat un loc de muncă în guvernul național.

Comentariile au fost fragmente dintr-un film al radiodifuzorului Channel One intitulat Rusia: Istorie recentă. Lansarea sa coincide cu aniversarea a 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice.

„La urma urmei, ce este prăbușirea Uniunii Sovietice? Aceasta este prăbușirea Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus liderul rus.

Un slujitor loial al uniunii, Putin a fost consternat când aceasta s-a prăbușit, denumind odată prăbușirea „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea”. Putin este sensibil la extinderea percepută a ambițiilor militare occidentale în țările ex-sovietice, iar Rusia a cerut săptămâna trecută ca NATO să renunțe oficial la decizia din 2008 de a-și deschide ușa Georgiei și Ucrainei.

meserie vladimir putin
Vladimir Putin a fost sofer de taxi

Putin avea nevoie de câștiguri extra

Sfârșitul Uniunii Sovietice a adus cu sine o perioadă de instabilitate economică intensă care i-a aruncat pe mulți în sărăcie, pe măsură ce Rusia nou independentă a trecut de la comunism la capitalism. În documentar, Putin a spus: „Am trăit ca toată lumea, dar uneori a trebuit să câștig bani în plus… ca șofer privat. Nu este plăcut să vorbesc sincer despre asta, dar, din păcate, asta s-a întâmplat.”

El a spus că a făcut plimbări cu mașina sa privată, o Volga pe care a adus-o înapoi de la KGB din Dresda. Putin a încercat să își facă un rost în lunile imediate după ce s-a întors în Rusia din Germania de Est, la începutul anului 1990. Dar, în luna mai a acelui an, a fost angajat de Anatoly Sobchak, viitorul său mentor, ca asistent la Leningrad. Putin a rămas angajat de KGB până la tentativa eșuată de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov din august 1991.

La un an distanță, biroul lui Putin era investigat pentru semnarea unor contracte de mai multe milioane de dolari pentru a exporta materii prime precum petrol și lemn în schimbul alimentelor. În timp ce materiile prime au fost expediate, alimentele nu au ajuns niciodată, iar companiile care au acordat licențe de export s-au desființat rapid.

Putin a negat orice faptă greșită în această afacere, despre care politicienii din opoziție au spus că ar fi putut costa orașul până la 100 de milioane de dolari. Până la începutul anilor 2010, în multe orașe rusești a fost posibil să fie aduse mașini private și să se negocieze un tarif către alte locuri din oraș. Practica a devenit mai puțin populară odată cu creșterea companiilor de taxi și apariția aplicațiilor de genul Uber.