Home » Știri » Cine a inventat cocktailul Molotov, când a fost folosit pentru prima dată și ce semnifică de fapt acest nume

Cine a inventat cocktailul Molotov, când a fost folosit pentru prima dată și ce semnifică de fapt acest nume

Manolică Anca / 02.11.2021, 13:19
Cine a inventat cocktailul Molotov, când a fost folosit pentru prima dată și ce semnifică de fapt acest nume

Istoria acestui proiectil de luptă, care este aproape nelipsit la protestele de stradă ce au avut loc în ultimile zeci de ani, își are începuturile în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939). Însă, numele celebru de „cocktailul Molotov” avea să îl primească ceva mai târziu, în cel de-al Doilea Război Mondial. Iată cine a inventat faimosul proiectil.

Cine a inventat, de fapt, cocktailul Molotov

În ciuda faptului că are acest nume, cocktailul Molotov este o invenție spaniolă. Acesta își are originea într-un dispozitiv incendiar improvizat care a fost folosit pentru prima dată în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939), atunci când generalul Francisco Franco i-a făcut pe naționaliștii spanioli să folosească armele împotriva tancurilor sovietice T-26. A reprezentat o armă ieftină folosită de milițiile armatei republicane din cauza lipsei de armament.

Cu toate acestea, numele de „cocktailul Molotov” avea să îl primească ceva mai târziu. În timpul Războiului de Iarnă, mai exact, dintre Uniunea Sovietică şi Finlanda, parte din cel de-Al Doilea Război Mondial. Celebra bombă artizanală incendiară a luat numele ministrului de Externe sovietic, Viaceslav Molotov, unul dintre artizanii pactului germano-sovietic din anul 1939 care împărţea Europa de Est în sfere de influenţă ale Germaniei naziste şi Uniunii Sovietice.

Care este semnificația numelui cocktailului

Numele nu a fost, însă, dat pentru a-l onora pe politician. La acea vreme, Finlanda fusese și ea împărţită în cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov, fiind atacată de sovietici. În 1940, URSS a pornit într-o campanie de propagandă prin postul de radio de stat, prin care însuși Viaceslav Molotov informa populaţia Finlandei că sovieticii vor arunca, din avion, pachete cu alimente deasupra Finlandei, drept ajutor umanitar pentru ţară.

Cocktailul Molotov
Cocktailul Molotov

De fapt, misiunea sovietică era una de bombardament. Finlandezii au ridiculizat misiunea sovietică numind aceste bombe ale invadatorilor „Coşurile de pâine Molotov”. Însă, depășită fiind de situație și prost echipată, armata finlandeză a recurs la fabricarea unor arme improvizate, pentru a se apăra. Iar una dintre ele a fost un proiectil incendiar, pe care finlandezii l-au numit „cocktailul Molotov”, „băutura care însoţeşte coşul de pâine Molotov”.

În fapt, proiectilul incendiar botezat după numele ministrului sovietic de Externe, Molotov, avea această formulă: un recipient de sticlă, de obicei un borcan sau sticlă, umplut cu un lichid inflamabil (adesea benzină), la care se atașa un rest de pânză. Înainte de a fi aruncat, resturile de pânză se aprind, creând o minge de foc la aterizare.

Însă, cocktailul Molotov al finlandezilor a variat ca mărime și conținut. Una dintre modalitățile prin care amestecul devenea mai letal a fost prin adăugarea agenților de îngroșare precum gudron, rășină sau kerosen, foarte inflamabil. Acest lucru făcea ca flăcările să se lipească mai bine de îmbrăcăminte și vehicule, decât să se scurgă, arma devenind mult mai eficientă.

Procesul de fabricație al acestui proiectil a fost standardizat, în timpul războiului, de o distilerie de alcool, distileria Rajamäki. A renunțat să mai facă lichior pentru finlandezii de rând, și a ales să creeze un amestec pe post de armă pentru militari.