Home » Știri » Știri sociale » Viața în Finlanda: salarii, nivel de trai, chirii, prețuri, taxe și impozite

Viața în Finlanda: salarii, nivel de trai, chirii, prețuri, taxe și impozite

Ileana Mladinoiu / 03.06.2021, 11:10
Viața în Finlanda: salarii, nivel de trai, chirii, prețuri, taxe și impozite

La un moment dat, v-ați propus să vă stabiliți în Finlanda, dar nu dețineți toate informațiile necesare, astfel încât să nu faceți o alegere greșită. Recomandarea este să vă îndrăgostiți mai întâi de această țară din multe motive.

Viața în Finlanda. Avantaje

Finlanda este destinația ideală pentru studenții din toate părțile: Asia, Europa și Africa. Mulți caută universități gratuite în Finlanda, iar studenții care vin din țările membre UE au parte de taxe de şcolarizare gratuite. În plus, toţi cei care învaţă aici beneficiază în ultimul an de facultate de șase luni de practică în cadrul unei companii de profil.

Sistemul educațional este de înaltă calitate. Profesorii sunt bine pregătiți pentru a oferi cele mai utile și interesante cursuri.

Rata șomajului este de doar 9%, iar angajații câștigă în medie un salariu de 45.000 de euro pe an.

Desemnată timp de doi ani consecutiv ca țara cea mai fericită din lume, Finlanda are un nivel de poluare scăzut. Toată lumea de aici muncește pentru a proteja mediul și luptă pentru prevenirea poluării.

Cazurile de corupție sunt puține, de aceea economia țării a crescut. Finlanda are regiuni frumoase, apa cristalină, mulți munți și păduri. Ciclismul, înotul și drumețiile sunt activități recreative. I

ubitorii de sport pot participa la sărituri cu schiuri sau hochei.

Aurorele boreale sunt obișnuite în timpul iernii.

În Finlanda sunt diferite cartiere unde puteți experimenta designul elegant, luxos al culturii finlandeze.

Zilele de vară sunt lungi. Soarele poate sta până la 3 dimineața.

Finlanda este pașnică și are o rată scăzută a criminalității. Mulți oameni se mută aici pentru a se bucura de un mediu liniștit.

Viața în Finlanda
Viața în Finlanda

Viața în Finlanda. Dezavantaje

Am prezentat câteva motive care vă pot forma una dintre cele mai bune imagini de ansamblu. Totuși, viața în Finlanda are dezavantajele ei.

1.Prețuri ridicate

În Finlanda, totul este vândut la un preț mai mare, mergând de la alimente, îmbrăcăminte, locuințe și transport public.

2.Limba finlandeză este o limbă grea

Chiar dacă majoritatea oamenilor vorbesc engleza, străinilor le este dificil să învețe limba finlandeză.

3.Climă foarte rece

Iarna, puteți experimenta temperaturi de până la 300 de grade C și mai mult întuneric.

4.Multă birocrație

Ca și în alte țări europene, există multe piedici care îngreunează obținerea unei licențe și proceduri îndelungate pentru obținerea serviciilor publice.

5.Masa la restaurant

Este foarte scumpă în comparație cu alte zone.

6.Creșterea companiilor străine este dificilă

Companiilor străine le este greu să se dezvolte pe piața locală, deoarece companiile și sindicatele consacrate influențează guvernul și oficialii locali. Concurența pe piața locală este împărțită între principalii jucători de pe piață.

7.Conservatorismul vârstnicilor

Vârstnicii sunt foarte conservatori și antisociali, în timp ce generația tânără este foarte deschisă. Majoritatea oamenilor sunt alcoolici.

8.Stimă de sine scăzută

Națiunea finlandeză are stima de sine scăzută datorită atitudinii sale față de anumite lucruri. Majoritatea oamenilor au obiceiuri negative în ceea ce privește succesul în țară.

9.Rotunjirea achizițiilor în numerar

Monedele de 1 și 2 cenți de euro nu sunt utilizate în țară, achizițiile în numerar fiind supuse rotunjirii.

10.Bănci închise în weekend

În general, băncile sunt deschise de luni până vineri de la 8 a.m.(10 a.m.) la 4 p.m. (6.30 p.m.).

11.Carduri de plată

Finlandezii sunt mari fani ai plății cu cardul, de la hoteluri, restaurante, baruri etc.
Aproape toate bancomatele acceptă Visa și MasterCard. Dacă aveți un cont la o bancă dintr-o țară a Uniunii Europene, nu vi se va percepe niciun comision pentru retrageri sau plăți.

12.Schimbul valutar

Dacă trebuie să schimbați monedele, puteți face acest lucru la bănci. În afara acestor ore, rămâneți cu casele de schimb valutar în orașele mari (de exemplu, Helsinki, pe Esplanade), hoteluri mari și aeroporturi internaționale.

Sistemul fiscal finlandez

Ratele impozitelor sunt crescute, iar beneficiile nu sunt incluse într-un sistem. Reaprovizionarea bugetului nu vine din impozitele companiilor, ci din impozitele de la cetățeni. Nu există în Finlanda nici un sistem strict de control al plății impozitelor și a penalităților în caz de neplată.

Impozitul pe venit în Finlanda este de 36% din venitul persoanelor fizice, incluzând și plățile pentru asigurarea medicală obligatorie și taxa bisericească.Toți cetățenii sunt obligați să plătească impozitul pe venit, cu excepția celor săraci.

Dacă veți rămâne în Finlanda peste șase luni, veți plăti impozitul pe venit la fel ca cetățenii locali.

Chiria și apartamentele

Prețul depinde de mai mulți factori: mărimea apartamentului, localizarea, întreținerea clădirii etc. În medie, închirierea unei garsoniere în centrul unui oraș finlandez costă aproximativ 960 de euro sau 730 de euro într-un cartier mai puțin central.

Pentru un apartament cu două camere, central, chiria este în jur de 1120 de euro. Majoritatea familiilor optează să închirieze apartamente cu trei camere, unde prețurile pornesc de la 2000 de euro pe lună. Dacă preferați o zonă mai mărginașă, chiria poate scădea până la 1300 de euro.

Utilitățile pentru un apartament de 80 mp costă în jur de 115 euro pe lună.

În caz de doriți să cumpărați un apartament, veți scoate din buzunar 4400 de euro pe mp, în centru, și 2700 de euro pe mp, în afara zonei centrale.

Alimentele

Finlanda este considerată o țară scumpă, așa că nici alimentele nu fac excepție. Coșul săptămânal de cumpărături cu produse de bază la supermarket arată astfel:

  • 1 litru de lapte= 0.93 euro;
  • pâine (500 gr)=1.74 euro;
  • orez (1kg)=1.73 euro;
  • 12 ouă=1.78 euro;
  • 1 kg de brânză= 6 euro;
  • o bere 0.33=2-2.50 euro;
  • 1 kg de mere=2 euro;
  • 1 kg de roșii= 2.80 euro;
  • 1 bidon de apă de 1.5 litri=1.38 euro;
  • 1 sticlă de vin=12 euro;
  • un pachet de țigări Marlboro= 7 euro

Transportul

Un bilet pe mijloacele de transport costă 3 euro, un abonament pe o lună 54 de euro, iar pentru un taxi veți da 6 euro (taxa de pornire) și 1.60 euro pe km.